Apfelkuchen (Pastís de poma) - Suïssa

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Anna Ritz, Tremp

INGREDIENTS

  • 50 g de mantega
  • 50 g de sucre morè
  • 200 g de farina
  • 1 rovell d'ou
  • 3-4 pomes
  • Per a la compota:
  • 4-5 pomes
  • sucre (al gust)
  • canyella en pols
  • Per a l'almívar:
  • sucre
  • llimona
  • aigua

PREPARACIÓ

Poseu el sucre morè en un bol. Desfeu la mantega i després aboqueu-la al bol del sucre. Remeneu-ho fins que s'hagi desfet completament el sucre. Afegiu-hi el rovell d'ou i remeneu-ho fins que el rovell s'hi hagi barrejat del tot. Llavors aneu-hi afegint la farina; val més que la passeu per un sedàs fi, així us estalviareu els possibles grumolls. Remeneu-ho amb una cullera de fusta fins que la massa sigui densa, com una pasta de galetes. Si treballar la massa dins del bol no us va bé, espolseu una mica de farina damunt del marbre i acabeu de treballar-la a mà. En el cas que us hagi quedat excessivament densa, afegiu-hi una o dues cullerades d'aigua.

Prepareu la compota. Peleu 4 o 5 pomes i talleu-les a daus. Poseu-les en una cassoleta amb un dit d'aigua i afegiu-hi el suc de mitja llimona, una mica de canyella en pols i una cullerada de sucre. Poseu-ho a foc fluix i remeneu-ho. Quan la poma gairebé es desfaci, coleu-la i reserveu-la.

Unteu amb mantega la base d'un motllo d'uns 30-35 cm de diàmetre. Repartiu-hi la massa i, a sobre, la compota de poma que teniu reservada.

Mentre s'escalfa el forn, prepareu la resta del pastís. Renteu 3 o 4 pomes i, sense pelar-les, talleu-les a làmines. Col·loqueu aquestes làmines de la forma que més us agradi, bé començant pel centre o per les vores, la qüestió és que la compota quedi totalment coberta de làmines de poma de manera decorativa. Enforneu el pastís uns 20-30 minuts a temperatura no excessivament forta.

Finalment, quan el pastís sigui cuit, prepareu un almívar espès amb aigua, sucre i pell de llimona perquè l'aromatitzi. Pinteu el pastís amb aquest almívar, deixeu-lo refredar i ja el podreu servir.