Aperitius

  • Programa: La cuina de l'Isma
  • Cuiner: Isma Prados
  • Dificultat: Mitja
  • Temps: Menys d'una hora

INGREDIENTS

  • Aperitius de botifarra
  • 1 botifarra crua
  • saté
  • mantega
  • 1 làmina de pasta de full congelada rectangular
  • Broquetes de sardines de la costa
  • pa de motllo
  • 10 sardines de la costa
  • cirerols
  • cebes confitades
  • caramel de vinagre de Mòdena
  • broquetes de bambú
  • Gilda
  • pebrot
  • anxoves
  • olives verdes
  • escuradents
  • Botifarra d'ou amb pesto i patata
  • 1 botifarra d'ou
  • 6 patates rate
  • pesto genovès
  • Per al pesto genovès:
  • all
  • pinyons
  • parmesà
  • alfàbrega
  • oli d'oliva

PREPARACIÓ

Aperitius de botifarra

1. Estenem el silpat (superfície antiadherent per al forn) al damunt d'una safata.

2. Pelem la botifarra: hi fem un petit tall longitudinal i, a continuació, estirem la pell perquè surti.

3. Estenem la pasta de full rectangular i hi posem una mica de saté en una tercera part de la seva superfície per aromatitzar-la.

4. Posem la botifarra a sobre de la pasta de full, en la part on hi hem posat el saté i comencem a embolicar-la, fent-hi una mica de pressió. Quan hem embolicat sencera la botifarra, tallem la pasta de full. Hi posem una mica d'aigua a les puntes perquè s'enganxin bé. Amb un ganivet anem fent ratlles per on segella la pasta, per acabar d'unir-la.

5. En un got hi posem una mica de mantega pomada que agafarem amb una cullereta. Hi afegim bastant saté picat i ho removem bé.

6. Escalfem el forn a 180ºC.

7. Amb un pinzell, agafem una mica de la mantega que ja tenim aromatitzada i anem pintant el caneló que hem fet amb la pasta.

8. Untem la fulla d'un ganivet amb una mica de mantega pomada i comencem a tallar els canapès del caneló. Quan els tinguem tallats, els anem posant a sobre del silpat, i al forn, 4 minutets.


Broquetes de sardines de la costa

1. Per muntar el canapè, tallem el pa (la part de la molla) en quadradets i n'agafem un.

2. Amb una broqueta de bambú punxem un extrem del llom de la sardina, un tomàquet, i l'altre extrem del llom de la sardina.

3. Hi punxem ara una ceba confitada.

4. Després, el tros de pa, que quedarà a la base i farà que l'aperitiu s'aguanti dret en el plat.

5. Per acabar, hi posem per sobre una goteta del caramel fet amb el vinagre de Mòdena.


Gilda

1. Agafem un bitxo i una anxova i els enganxem amb un escuradents.

2. Posem una oliva a cada extrem de l'escuradents, i ja tindrem fet el pinxo Gilda, un dels clàssics de les tavernes basques.


Botifarra d'ou amb pesto i patata

1. Pelem la botifarra d'ou i la tallem en rodanxes petites.

2. Pelem les patates i les bullim. En tallem rodanxes de la mateixa mida que les de la botifarra.

3. Posem la rodanxa de botifarra al damunt de la de patata i hi posem la broqueta. Ho salsem per damunt amb el pesto, i cap al forn a gratinar durant 4 o 5 minutets.