Anxoves amb amanida líquida

  • Programa: Cuines
  • Cuiner: Eduard Xatruch
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Menys d'una hora
  • Restaurant: Compartir, Cadaqués (Alt Empordà)

INGREDIENTS

  • Per a 4 persones:
  • Per a la vinagreta i el cor d'enciam:
  • 2 enciams llargs
  • 0,4 g de xantè
  • sal
  • pebre
  • 1 cullerada de vinagre de xerès
  • 2 cullerades d'oli d'oliva verge
  • Per a la ceba i el rave en vinagre:
  • 1 ceba morada
  • 4 raves rodons mitjans
  • 50 g de vinagre de xerès
  • 100 g d'aigua
  • sal
  • Per a les llavors de tomàquet:
  • 2 tomàquets madurs grossos
  • Altres:
  • 16 filets d'anxoves en oli
  • 1 cullerada de tàperes
  • 30 g d'olives arbequines
  • 1 cogombre en vinagre
  • 4 cullerades de caviar d'oli d'oliva
  • 20 torradetes
  • germinats (opcional)

PREPARACIÓ

Per fer l'amanida líquida, netegeu l'enciam, peleu-lo i talleu el cor en 8 trossos, reserveu-lo per l'emplatat, passeu les fulles per la liquadora, afegiu-hi el vinagre i el xantè i tritureu-ho amb el túrmix fins a aconseguir una textura cremosa. Seguidament, rectifiqueu-ho de sal i pebre, talleu-ho amb oli d'oliva i deixeu-ho refredar a la nevera.

A continuació, peleu la ceba, talleu-la en juliana gruixuda, d'uns 3 centímetres de llarg, renteu el rave i talleu-lo a rodelles fines. Després, barregeu en un bol l'aigua i el vinagre, poseu-ho al punt de sal, aboqueu-hi la ceba i el rave i deixeu-ho macerar durant 24 hores a la nevera.

Tot seguit, talleu els tomàquets per cada costat lleugerament, deixant a la vista les llavors interiors i amb un ganivet, i amb cura, retireu la part gelatinosa de les llavors, de l'interior del tomàquet, procurant que quedin senceres.

I ja per acabar, emplateu els trossos de cor d'enciam i la part de les llavors dels tomàquets, poseu-hi al damunt la ceba i el rave macerats, el cogombre tallat a rodanxes, aboqueu-hi l'amanida líquida al voltant i guarniu el plat amb les tàperes, les olives, els germinats, el caviar d'oli d'oliva, les anxoves i les torradetes.