Anraith almóinní agus biolair / Watercress and almonds soup (Sopa freda d'ametlles i créixens) - Irlanda

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Conxa Pericàs O'Callaghan, Sant Carles de la Ràpita

INGREDIENTS

  • 300 ml de llet
  • 300 ml de nata
  • 600 ml de brou de pollastre
  • 1 tassa de créixens
  • 1 cullerada d'api picat
  • 2 cullerades de mantega
  • 2 cullerades de farina
  • 75 g d'ametlles mòltes
  • la pell d'una llimona
  • sal i pebre blanc

PREPARACIÓ

Poseu al foc una cassola de vores altes amb la llet, la nata, l'api i la pell de llimona; procureu que la pell sigui ben fina, sense la part blanca perquè si no amargueja.
Un cop arrenqui el bull, abaixeu el foc i deixeu que faci xup-xup durant uns 5-7 minuts. Després, apagueu el foc i deixeu-ho reposar tapat, com si fos una infusió.
En una olla, desfeu-hi la mantega i enrossiu-hi la farina; remeneu-ho amb una cullera de fusta perquè no s'agrumolli. Un cop tingueu aquest roux fet, afegiu-hi el brou de pollastre i aneu-ho remenant de tant en tant perquè el brou quedi lligat.
Trinxeu les fulles de créixens, però reserveu-ne 3 o 4 per guarnir el plat al final.
Quan el brou arrenqui el bull, incorporeu a l'olla les ametlles mòltes i remeneu-ho. Al cap d'un parell de minuts, afegiu-hi els créixens trossejats.
Retireu la pell de la llimona de la cassola de la llet. Després, aboqueu la llet infusionada a l'olla del brou. Tasteu-ho i, si convé, rectifiqueu-ho de sal. Condimenteu-ho amb pebre blanc al vostre gust i tritureu-ho amb el túrmix fins que tot plegat quedi ben fi.
Aquesta sopa es pot prendre tant calenta com freda. Si la voleu freda, deixeu-la a la nevera durant, com a mínim, un parell d'hores. A l'hora de servir-la, aboqueu-la en una sopera i guarniu-la amb les fulles de créixens que teniu reservades.