Almás és meggyes rétes (Milfulls de poma i milfulls de cireres àcides) - Budapest, Hongria

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Andrea Gömöry, Barcelona

INGREDIENTS

  • 1 paquet de pasta filo
  • 2,5 kg de pomes àcides
  • 3 pots de cireres àcides
  • 250 g de nous pelades
  • sucre
  • sucre glas
  • panses remullades en rom o conyac
  • canyella en pols
  • 1 ou
  • oli suau

PREPARACIÓ

La nit anterior, peleu i ratlleu les pomes i deixeu que s'oxidin dins un bol, amb una mica de sucre. L'endemà, escorreu la poma ratllada, procurant que no quedi gens de suc ja que podria desfer el pastís. El suc us el podeu prendre com a refresc.
Escorreu les cireres àcides (que també haureu deixat en repòs amb sucre dins la nevera el dia abans).
Trinxeu les nous i barregeu-les amb unes quantes cullerades de sucre, al vostre gust de dolçor. Reserveu-ho.
Preescalfeu el forn a 200º.
Esteneu un full de pasta filo a sobre d'un drap de fil humit. Unteu la pasta amb oli suau i poseu-hi una altra capa de pasta filo al damunt. Unteu també aquesta nova capa i ja hi podeu escampar 3 o 4 cullerades de nous amb sucre de costat a costat d'un extrem, fent una franja d'uns quatre dits d'ample. Repartiu-hi les guindes per sobre i aromatitzeu-ho amb canyella en pols i unes quantes cullerades de sucre per sobre de les guindes.
Ara arriba el moment més "complicat" del procés. Amb l'ajut del drap, aneu enrotllant la pasta farcida, com si féssiu un braç de gitano.
Tanqueu els extrems del pastís prement les vores amb força, que quedin enganxades.
Prepareu l'altre milfulls seguint el mateix procés i posant-hi la poma ratllada, en lloc de les cireres, i unes quantes panses.
Depenent de si heu posat molt o poc farciment, us poden sortir un parell de pastissos de cada.
Poseu els pastissos en una safata del forn, pinteu-los amb ou batut i punxeu-los amb una forquilla per tota la superfície unes quantes vegades.
Enforneu-los durant uns 15 minuts. Deixeu-los refredar, talleu-los a porcions i escampeu-hi sucre glas per sobre.

Nota:
Si no voleu el pastís tan calòric, podeu substituir la barreja de nous i sucre per pa ratllat. La funció, tant de les nous amb sucre com del pa ratllat, és la d'absorbir l'excés d'humitat que pugui tenir la fruita.