Æbleskiver (Bunyols danesos) - Vendsyssel, Dinamarca

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Søren Ravn, Barcelona

INGREDIENTS

  • 1/2 l de llet
  • 100 g de mantega
  • 1 trosset de llevat fresc
  • 2 tasses de farina
  • 3 ous
  • un tros de mantega per fregir els bunyols
  • sucre glacé

PREPARACIÓ

Poseu la llet en un cassó, al foc ben lent, juntament amb el tros de mantega. Aneu-ho remenant fins que la mantega s'hagi desfet.
Poseu el trosset de llevat fresc en una tassa i tireu-hi per sobre un rajolí de la llet amb mantega. Remeneu-ho perquè el llevat es desfaci
En un bol gros, poseu-hi la llet amb la mantega i la farina. Remeneu-ho fins que la pasta sigui fina. Després, incorporeu-hi els ous i continueu-ho batent amb les varetes fins que quedi una massa cremosa, elàstica i sense cap grumoll. Per últim, afegiu-hi la tasseta amb el llevat desfet. Remeneu-ho enèrgicament durant uns quants minuts més. Les varetes faran que la massa agafi aire i després, en fer els bunyols, aquests seran força esponjosos.
Deixeu reposar el bol de la massa en un lloc de temperatura ambient, tapat amb un drap, ben bé durant un parell d'hores.
Per fer aquests bunyols, el millor és tenir una æbleskive pande, la típica paella danesa amb 9 cavitats rodones que donaran forma als bunyols. Cal que poseu una mica de mantega a cada cavitat i, un cop desfeta, aboqueu-hi amb un cullerot una mica de massa, que quedin gairebé plenes. Un altre estri imprescindible és una agulla de ganxet, que us servirà per punxar els bunyols i poder-los girar sense dificultats i mantenir la forma ben arrodonida.
Els bunyols s'han d'anar fregint a foc no gaire fort i us han de quedar d'un color daurat. Els podeu deixar refredar damunt del marbre un cop els aneu traient de la æbleskive pande.
A l'hora de servir-los es posen en una safata amb un bol de sucre glacé al costat. Cadascú es posa sucre al seu plat i s'hi van sucant els bunyols, a mesura que es van mossegant, ja que la pasta no en porta.
Els Æbleskiver se solen menjar per Nadal i per Sant Joan.