Adobong manok at baboy (Estofat de pollastre i costella de porc) - Manila, Filipines

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Tamara Quiogue, Dosrius

INGREDIENTS

  • 1 pollastre
  • 2 cebes grosses
  • 1 cabeça d'alls
  • 1 got de vinagre suau (de poma, per exemple)
  • 1 got de salsa de soja
  • 2 fulles fresques de llorer
  • mel o sucre morè
  • arròs

PREPARACIÓ

Peleu les cebes i talleu-les menudes. Peleu i trinxeu els alls. Reserveu-ho.
Talleu el pollastre per la meitat i després trossegeu-lo a la mida que us agradi.
Poseu una olla al foc amb un raig d'oli (la Tamara utilitza una olla elèctrica, en posició lenta). Quan l'oli comenci a ser calent, aboqueu-hi les cebes i els alls. Passats un parell de minuts, ja hi podeu afegir els trossos de costella de porc. Remeneu-ho una estona i incorporeu-hi els talls de pollastre. Tapeu l'olla i deixeu que faci xup-xup, però remeneu-ho de tant en tant.
En un bol, prepareu-hi l'adob barrejant-hi el vinagre i la salsa de soja. Aboqueu-lo a l'olla a mig coure el pollastre i tapeu-la de nou. Passats uns minuts, afegiu-hi les fulles de llorer i que segueixi coent, amb el foc al mínim, ben bé mitja hora més. El tall ha de quedar molt tou, que gairebé no calgui utilitzar el ganivet per tallar-lo.
Als últims minuts, acabeu aquest estofat donant el toc dolç a la salsa: afegiu-hi un parell de cullerades de mel o de sucre morè (fins i tot hi ha gent que hi afegeix un raig de coca-cola) i remeneu-ho bé perquè es desfacin.
Com a acompanyament, prepareu un arròs blanc.
L'adobo resulta més gustós preparat d'un dia per l'altre.