Żurek (Sopa polonesa) - Polònia

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Izabella Kasprzyk-Obołończyk, Arenys de Mar

INGREDIENTS

  • Per a 5 persones:
  • 3 botifarres blanques
  • 3 talls de cansalada fumada
  • 5 ous
  • 1 l d'aigua
  • 1/2 l de biaty barszcz (concentrat de farina de sègol i aigua)
  • 100 cc de smientana (crema àcida)
  • 4 cullerades de marduix
  • 2 alls
  • llorer
  • sal

PREPARACIÓ

En un cassó amb aigua poseu a fer els ous durs.
En una cassola de vores altes poseu-hi el concentrat i afegiu-hi les botifarres blanques senceres i els talls de cansalada fumada.
Peleu i aixafeu una mica un parell de grans d'alls i tireu-los a la cassola.
Afegiu-hi l'aigua i el marduix, que hi donarà un gust força característic, i un parell de fulles de llorer.
Poseu-ho a foc lent i tapeu la cassola. Deixeu que cogui durant 45-50 minuts. Veureu que les botifarres s'esberlen.
Després, afegiu-hi l'smientana; podeu fer-ho directament, però si la barregeu amb una miqueta de farina evitareu que es talli amb l'escalfor del brou.
Remeneu-ho amb cura perquè l'smientana es desfaci i no es talli i deixeu-ho coure uns quants minuts més.
Rectifiqueu-ho de sal, si convé, passeu el brou a una sopera i serviu-lo com si fos un consomé.
Piqueu els ous durs i serviu-los en bols a part, perquè cadascú se'n pugui anar posant al brou quan vulgui. També podeu portar a taula les botifarres blanques i els talls de cansalada tallats a trossets petits i en bols diferents, i que cadascú s'afegeixi al brou el que li vingui de gust.

Nota:
Si voleu preparar el concentrat de sègol a casa, poseu en un recipient de vidre o de porcellana un parell de cullerades de farina de sègol i desfeu-les amb aigua calenta per fer-ne una pasta; deixeu-la reposar una estona perquè es refredi una mica i, després, afegiu-hi aigua tèbia fins que la pasta es desfaci i sigui un líquid blanquinós. Llavors, afegiu-hi unes quantes llesques de pa de sègol i deixeu-ho reposar en un lloc una mica calent (per exemple, a la cuina, prop dels fogons) perquè fermenti. Al cap de 3 dies ja tindreu el concentrat de farina de sègol a punt.