"Martin luter, la idea que va canviar el món"

Dissabte a la nit, a les 22.30, al 33

Aquesta tardor, el programa de docuficció històrica "Cronos" ofereix, per 12è any consecutiu, la millor oferta de documentals històrics que es poden trobar al mercat internacional. Totes són peces de producció aliena, elaborades amb un alt pressupost i utilitzant tots els recursos audiovisuals necessaris (arxiu, dramatitzacions, grafismes en 3D, entrevistes en profunditat...) per explicar aquestes històries amb el rigor de segells com la BBC britànica, la francoalemanya ARTE o la nord-americana CBS.

La temporada comença amb la trilogia de "Criminals per naturalesa" que reviu les principals aventures de la vida dels proscrits més durs i més famosos de la història. La sèrie explica els horribles tiroteigs, els robatoris audaços i els segrestos escandalosos que van fer famosos cadascun d'aquests bandolers. Però també explica la lluita dels seus principals antagonistes, que van posar en risc la seva vida per detenir-los. El primer documental "Al Capone contra Eliot Ness" relata la vida delictiva de l'enemic públic número 1 d'Amèrica, el símbol més gran del col·lapse de la llei i l'ordre als Estats Units durant l'era de la prohibició de l'alcohol dels anys vint. Un regnat criminal que va acabar per la intervenció de l'agent federal Eliot Ness, que va aconseguir empresonar-lo per evasió d'impostos. "Bonnie i Clyde contra Francis Hamer" explica la història de la parella d'atracadors més famosos de la història, que van matar nou persones durant la seva disbauxa criminal, i van morir cosits a trets en un enfrontament amb la policia. "John Dillinger contra Sam Cowley" relata els crims del més descarat delinqüent de l'època de la Gran Depressió nord-americana, que va assassinar una dotzena persones, va atracar centenars de bancs i va fugir diverses vegades de la presó.

A finals d'octubre, amb motiu del 500 aniversari de la famosa diatriba que Martin Luter va fer contra l'Església catòlica, que va transformar per sempre la societat occidental, el programa emet dos documentals. "Martin Luter, la idea que va canviar el món" explica la vida del monjo sense diners que, amb el recurs de la impremta, acabada d'inventar, es va enfrontar a l'església i va guanyar una guerra que els seus predecessors havien perdut pagant amb la seva vida a la foguera. "Caterina von Bora" fa un retrat de la dona de Luter, una monja fugitiva que es casa amb l'antic monjo proscrit per l'Església catòlica, amb qui discuteix de teologia i a qui li porta els comptes i la hisenda. 

Altres documentals que emet el programa aquest trimestre són "Cartes de Bagdad", la història real de Gertrude Bell, l'anomenada "Lawrence d'Aràbia femenina", espia, exploradora i amb gran poder polític, que va viatjar àmpliament per Aràbia, va ser reclutada per la intel·ligència britànica durant la Primera Guerra Mundial i va contribuir a dibuixar les fronteres de l'Iraq i de l'Orient Mitjà modern. "Erich Mielke. El mestre de la por" mostra la controvertida vida d'un dels ministres més poderosos i controvertits de l'RDA, ministre de Seguretat i fidel a la política comunista del país fins que va ser empresonat el 1991, després de la caiguda del mur. I "Madame Tussaud, una llegenda de cera" explica la llegenda èpica de l'ascens de Marie Tussaud, exitosa dama de negocis que va sobreviure a la Revolució Francesa i va ser una de les pioneres de la indústria de l'entreteniment i va crear els museus de cera Madame Tussauds que ara s'escampen arreu del món.