Dissabte, 22 d'octubre, a les 22.00, al 33

"La volta al món de la senyoreta Stinnes", a "Cronos"

El 25 de maig del 1927, la seu de l'empresa alemanya d'automoció i enginyeria Adlerwerke, a Frankfurt, va ser el punt de partida d'una gesta pionera excepcional: Clärenore Stinnes s'havia proposat convertir-se en la primera persona a circumnavegar la terra en cotxe. Acompanyada del fotògraf suec Carl-Axel Söderström i d'un vehicle de suport amb dos mecànics, va començar l'aventura a bord d'un Adler Standard 6.

En aquell moment, als 26 anys d'edat, la filla de l'industrial Hugo Stinnes era la pilot de curses femenines amb més èxit d'Europa. Havia fet la seva primera cursa als 24 anys i el 1927 ja havia aconseguit un impressionant palmarès de 17 victòries. Aquella dona, que, fins a on ella podia recordar, "mai s'havia alliberat del desig d'aventura", segons les seves pròpies paraules, es va dirigir cap a l'est per donar la volta al món i descobrir-lo a partir de la seva experiència personal.

La ruta la va portar primer a Teheran, a través de Damasc; després al nord, cap a Moscou, i des d'allí a través de Rússia cap a l'est, travessant Sibèria i el desert del Gobi, a Pequín. Des del continent asiàtic va agafar passatges de vaixell cap al Japó i Hawaii, i després va travessar l'Amèrica Central i Sud-amèrica fins a arribar a Buenos Aires i des d'allà a Vancouver, des d'on va creuar Amèrica del Nord fins a arribar a Nova York. Allà es va embarcar en un vapor fins a Le Havre i va enfilar cap a París per acabar la ruta a Berlín. D'aquesta manera, el migdia del 24 de juny del 1929, després de dos anys i un mes de viatge, Clärenore Stinnes i Carl-Axel Söderström travessaven la meta del circuit d'AVUS a la capital alemanya amb el pioner Adler Standard 6 de seients reclinables -única característica especial respecte als cotxes del mateix model- després de recórrer un total de 48.000 quilòmetres.

"La volta al món de la senyoreta Stinnes" ("Fraülein Stinnes fährt um die welt") és una fascinant pel·lícula basada en les filmacions i fotografies originals fetes pel càmera suec Carl-Axel Söderström durant el viatge i d'una acurada dramatització dirigida per Erica von Moeller.