Del 25 al 29 de març, Le Touquet Paris Plage, França

"Big Data. Ciutadans sota control" i "La tragèdia electrònica" a FIGRA

La 22 edició del Festival Internacional du Grand Reportage d'Actualité et du Documentaire de Societé, el FIGRA, arrencarà amb la preestrena mundial de "Big Data. Ciutadans sota control", d'Alexandre Valenti. En la secció oficial de treballs de més de 40 minuts competeix "La tragèdia electrònica", de Cosima Dannoritzer. Tots dos són documentals coproduïts amb TV3.

L'esperit de la programació del 22 Festival Internacional du Grand Reportage d'Actualité et du Documentaire de Societé, FIGRA, és reflectir el món en què vivim avui en dia i la necessitat, com a ciutadans d'una democràcia, d'estar ben informats. L'edició d'aquest any està dedicada als periodistes de Charlie Hebdo.

 

En la sessió d'obertura del festival es farà la preestrena mundial de "Big Data. Ciutadans sota control", un documental d'Alexandre Valenti coproduït per TV3.

 

Sinopsi

Telèfons mòbils, ordinadors, càmeres... A través d'aquestes tecnologies, els ciutadans creen informació diària sobre la seva vida privada i els seus costums. Les dades que generen queden registrades en la memòria del Big Data. Qui se'n beneficia?

Programes secrets, en els quals col·laboren els governs amb les grans companyies d'internet, fan possible seguir al detall la vida i opinions de qualsevol ciutadà. I d'aquests perfils també es deriven enormes beneficis econòmics.

Trenta anys després de "1984", de George Orwell, la realitat ha superat la ficció i la Societat de la Vigilància manté tots els ciutadans sota el seu control.

 

Fitxa tècnica

Direcció: Alexandre Valenti

Guió: Alexandre Valenti i Pedro Barbadillo

Producció: Pedro Barbadillo

Producció Executiva: Michel Westerlin, Pablo Usón i Gervasio Iglesias

Coproductors: ARTE, TV3, TVE, Intuition Films i La Zanfoña

Amb la participació de CNC i Junta de Andalucía

 

"La tragèdia electrònica" és una de les 17 obres seleccionades en la categoria de competició internacional de treballs de més de 40 minuts. El treball anterior de la directora, Cosima Dannoritzer, va tenir molt èxit, "Comprar, llençar, comprar".

 

Sinopsi

Cada any, els països desenvolupats produeixen fins a 50 milions de tones de residus electrònics: ordinadors, televisors, telèfons mòbils, electrodomèstics¿ El 75% d'aquests residus desapareix dels circuits oficials de reciclatge i bona part s'exporta il·legalment a l'Índia, la Xina o l'Àfrica. L'abocament i el reciclatge il·legal de residus electrònics és un negoci multimilionari que contamina el medi ambient i perjudica la vida de les persones que estan  obligades a conviure-hi.

Aquest film, que embarca l'espectador en un exhaustiu viatge d'investigació per Europa, la Xina, Àfrica i els Estats Units, revela que el sistema europeu de reciclatge ¿víctima de la falta de control, la cobdícia i la corrupció¿ és un colador de què s'aprofiten tèrbols negociants; que les autoritats portuàries europees i asiàtiques estan perdent la batalla contra el volum gegantí de residus electrònics que travessen els mars diàriament; perquè els Estats Units són el més gran exportador mundial de residus; i perquè a la Xina hi ha ciutats senceres literalment inundades pels nostres residus electrònics, que es reciclen sense cap respecte pel medi ambient o pel futur. Això crea riscos greus per a la nostra seguretat, perquè comencen a aparèixer microprocessadors reciclats i danyats en equips electrònics que controlen aspectes decisius de la nostra vida, com ara el transport públic o l'electromedicina.

Hi estem a temps de parar aquesta marea tòxica, o hi ha massa gent que està fent els ulls grossos?

 

Fitxa tècnica

Direcció, realització i guió: Cosima Dannoritzer

Producció executiva: Joan Úbeda

Productor: Andrea Ulied, Malik Menaï

Productor executiu TVC: Joan Salvat

Productor delegat TVC:

Imatge: David Attali, Jean-Luc Brécha i André Dekker 

Muntatge: Dragomir Bajalica

Director de producció: Pilar Razquin

Música: Laurent Sauvagnac

Grafisme: Asier Lasa

Veu en off: Cristina Serra

Una producció de Yuzu Productions, Media 3.14 i ARTE France en coproducció amb Al Jazeera English, TVE i TV3 amb la participació de CNC. 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3
Subscriu-te al butlletí

 

Anar al contingut