• Publicitat
  Veure vídeo

  Publicitat

  La publicitat, avui dia, ha canviat radicalment i s'ha hagut d'adaptar als nous models de comunicació per poder interactuar amb els usuaris. De les noves vies de publicitat i dels nous conceptes que se'n deriven en parlem amb membres de l'E

 • Interiorisme
  Veure vídeo

  Interiorisme

  El professional de l'interiorisme ha de saber crear espais efímers adaptats a tota mena de mides, d'estils i de pressupost. Ens ho expliquen a l'Escola Elisava.

 • Biblioteconomia i documentació
  Veure vídeo

  Biblioteconomia i documentació

  Els bibliotecaris i documentalistes són gestors d'informació i documentació. Del paper a la gestió de Big Data i els documents digitals. En parlem amb professionals i membres de la Facultat de Biblioteconomia i documentació de la UB.

 • Turisme cultural
  Veure vídeo

  Turisme cultural

  Els professionals del turisme cultural han de saber com s'explica el territori i posar en valor el seu patrimoni en benefici de l'usuari. Ens ho expliquen al Màster de Turisme Cultural de la Universitat de Girona.

 • Circ
  Veure vídeo

  Circ

  El circ s'ha actualitzat. Ja no busca el més difícil sinó la veritat escènica, l'efímer, la fragilitat, la màgia... Ens ho expliquen a l'Escola de Circ Rogelio Rivel de Barcelona.

 • Joieria
  Veure vídeo

  Joieria

  Els joiers ja no viuen de les quatre o cinc dates fonamentals en la vida d'una persona: naixement, primera comunió, posada de llarg, casament, noces d'or... Altres objectes han ocupat l'espai d'aquelles recompenses. Els que pensen les joies han hagut de reinventar-ne la funció i plantejar-se de nou quan un material assoleix la categoria de noble, l'ètica del luxe i dels materials, la seva sostenibilitat, etc. Un peu a la modernitat i un altre a la tradició, una artesania a gust amb el luxe i un disseny que respecti el medi ambient per tendir a l'excel·lència són reptes que no fan por a Marc Monzó, un dels creadors de referència, ni als responsables dels estudis de Joieria a L'Escola Superior de Disseny i Art Llotja.

 • Producció de TV d'entreteniment
  Veure vídeo

  Producció de TV d'entreteniment

  Catalunya ha estat bressol de moltes productores de televisió d'entreteniment i en Tinet Rubira n'és un dels professionals de referència. Aquest ofici demana conèixer el negoci de la televisió comercial, els gèneres televisius i observar el comportament de l'audiència. Això s'aprèn al Màster de TV d' Entreteniment de la Universitat Rovira i Virgili. De tots els gèneres televisius, no n'hi ha cap que desperti més interès i controvèrsia que l'entreteniment però com hi influiran les noves formes de l'entreteniment?

 • Animació audiovisual
  Veure vídeo

  Animació audiovisual

  No totes les professions relacionades amb l'animació requereixen ser animador n'hi ha que requereixen, per exemple, saber gestionar projectes complexos, il·lustrar, modelar informàticament, etc. Ensenyar totes les competències necessàries per donar ànima als protagonistes de les animacions es feina de les escoles especialitzades. A Catalunya n'hi ha de gran qualitat. Una d'elles és l'IDEM que, a més, té seu doble, a Barcelona i a Perpinyà. Paral·lelament, certàmens com l'ANIMAC permeten als autors intercanviar coneixements i presentar els seus projectes. Els animadors inventen o interpreten mons, però en què es basen? Quins són els seus referents, el que veuen dia a dia o els imaginaris originats a la seva infància?

 • Arts plàstiques. Pintura
  Veure vídeo

  Arts plàstiques. Pintura

  Tot ofici necessita un sentit i una motivació. En el cas dels artistes plàstics, els dos elements es fusionen en la manera d'explicar-nos la realitat. Tota obra neix amb la voluntat de comunicar. L'artista plàstic converteix l'habilitat d'imaginar i recrear mons paral·lels en un ofici que alguns consideren simplement una manera de viure. Com sabem doncs que aquesta activitat funciona i transcendeix la mera expressió personal i per comunicar mitjançant l'emoció? En Yamandú Canosa, artista de llarg recorregut, l'Alejandra Ataré una jova pintora, i els representats de la Faculta de Belles Arts treballen amb aquestes preguntes.

 • Llibreria
  Veure vídeo

  Llibreria

  Hi ha moltes menes de llibreria però totes tenen dos elements en comú: els llibres i el llibreter. Aquest darrer és el protagonista d'un programa que explica una professió en què una simple recomanació és un acte que et pot canviar la vida. El de llibreter és un ofici que requereix perspicàcia per entendre els gustos del lector i coneixement del sector editorial. Per aquest motiu, cal una oferta docent i la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona la proporciona. En paral·lel, les llibreries No Llegiu de Barcelona i La Gralla de Granollers ens expliquen com l'ofici de continuarà sent el mateix malgrat que l'entorn serà completament diferent.

 • Composició musical
  Veure vídeo

  Composició musical

  Els compositors, a més de conèixer el llenguatge musical, han de saber adaptar-lo a situacions molt diverses. En Joan Albert Amargós ho fa des d'una sòlida formació clàssica, des de la modèstia i la curiositat. Així continua al centre de projectes fonamentals en el panorama contemporani. L'Alfred Tapscott ens parla de com compondre per al cinema tot adaptant-se a la diversitat dels encàrrecs que rep. El Taller de Músics ens explica com ensenyar i crear ambients favorables perquè els alumnes puguin pensar musicalment la realitat.

 • Restauració de béns culturals
  Veure vídeo

  Restauració de béns culturals

  El benestar d'una cultura no només s'expressa mitjançant l'activitat corrent, sinó també per la seva capacitat de conservar el passat. Els restauradors són capaços d'aturar el temps i donar-nos, a la resta de ciutadans, la possibilitat de conèixer millor les nostres arrels. Les feines d'un restaurador són moltes i variades i la majoria requereixen una gran capacitat d'observació. L'ofici s'ensenya i aprendre'l és un procés llarg i constant en què la pràctica té un rol essencial. Ens ho expliquen des del Departament de Restauració de Béns Culturals de la Facultat de Belles Arts i, també, els professionals que exerceixen la professió al MNAC.

 • Direcció de fotografia
  Veure vídeo

  Direcció de fotografia

  L'ofici de director de fotografia exigeix molts coneixements. Però, segurament, el més preuat de tots és el domini de la llum. Josep Civit, darrer Premi Gaudí, ens explica com això li va permetre afrontar, entre altres reptes, un encàrrec del mestre Antoni Tàpies. Pau Esteva, responsable de la fotografia de "Caníbal" i altres produccions recents, sap que aquest és un ofici on el plantejament de la imatge pot modificar de cap a peus qualsevol tipus de relat. L'ESCAC proporciona la formació necessària per a tot això.

 • Edició literària
  Veure vídeo

  Edició literària

  Darrere de cada llibre i de cada autor hi ha la feina d'un editor. Una tasca que requereix l'habilitat d'endinsar-se en un món complex i divers, amb possibilitats infinites. Sempre a l'ombra, l'editor treballa per endreçar les obres que vol publicar, per fer que vegin la llum i per preservar-les de l'oblit. Els compradors de llibres acudeixen a la llibreria amb l'esperança de descobrir-hi un món, disposats a deixar-se seduir tant per les novetats com pels títols de fons. A la rereguarda i sempre atents, els editors esperen que les seves intuïcions tinguin bona acollida. Sempre hi haurà obres per descobrir, per rescatar i per donar a conèixer. I editors atents al món que els envolta, disposats a millorar-lo tot transformant les idees en llibres però com cal que tot això tingi també una dimensió industrial continuada, el Màster d'Edició de la Universitat Pompeu Fabra intenta formar els futurs editors entre el difícil equilibri entre la passió i la sostenibilitat econòmica

 • Galeristes
  Veure vídeo

  Galeristes

  La relació amb els artistes és una part important de la professió de galerista però no n'és l'única. També cal tenir cura dels col·leccionistes que s'apropen a les galeristes a la recerca d'assessorament i complicitat. Exercir aquest ofici requereix doncs entendre els mecanismes de la creativitat i del mercat de l'Art. Cal tenir curiositat, iniciativa i una contant formació. El Màster d'Art Actual de la Universitat de Barcelona ofereix formació contínua per aquelles persones que volen disposar de les claus que descodifiquen els mecanismes de gestió del sector.

 • Pianista
  Veure vídeo

  Pianista

  De totes les arts, la música és la més coneguda i reconeguda. Els humans ens comuniquem a través de les notes musicals creades per nosaltres mateixos o per instruments que ens hem inventat. Fruit d'aquesta necessitat d'intercanviar sons i harmonies som capaços de crear instruments de tots tipus. Però n'hi ha alguns que tenen més influència que d'altres. Aquest és el cas del piano, element essencial en el procés formatiu de qualsevol músic que s'ha convertit en la base instrumental de tot tipus de gèneres musicals. Aquest programa parla doncs dels pianistes, genets musicals que -dia rere dia- s'asseuen en un tamboret de vellut per intentar dominar els instints d'un dels animals de quatre potes més bells del panorama musical. L'ESMUC, l'Escola Superior de Música de Catalunya forma els pianistes per a una mirada universal perquè siguin capaços d'expressar el llenguatge de la música sense restriccions de contingut, format o manera. El més important és la vocació dels músics i la necessitat dels espectadors de que no s'aturi la música.

 • Arts aplicades
  Veure vídeo

  Arts aplicades

  Tota expressió artística parteix d'una necessitat expressiva o utilitària que, amb el pas del temps, donarà pas a l'entreteniment i la reflexió. En el camp de les arts aplicades, però, la finalitat d'una obra de teatre, una peça musical o un ball es barreja amb la importància del mateix procés. I és que els intèrprets d'aquest tipus d'espectacles pateixen, en el curs de producció de l'obra, un procés de transformació similar al que sentiran els espectadors quan la consumiran. Els professionals de les arts aplicades posen el seus coneixements al servei de persones i continguts que tenen a veure amb la discapacitat, la integració, l'educació o la salut, sense cap limitació intel·lectual, o de format. Cada cop més, la societat és conscient de les múltiples utilitats de de les arts aplicades i en promociona la seva total incorporació a les arts, oficis i indústries culturals. El Institut del Teatre és pioner en els Ensenyaments Superiors en aquest camp.

 • Cantant d'òpera
  Veure vídeo

  Cantant d'òpera

  De totes les necessitats comunicatives que tenim, la de cantar és la més comuna. Acompanyats per músics o "a capella", sols a la dutxa o amb la complicitat de músics experimentats, els humans exercim el dret a expressar-nos i a ser escoltats. El cantant parteix d'aquest instint per fer de la seva vocació un ofici. I, en el món de l'òpera, aquest ofici esdevé una de les especialitats més preuades del panorama cultural. Però el món de l'opera evoluciona tal com ho fa la societat i els seus professionals no en són una excepció. A l'Escola Superior de Música de Catalunya, la ESMUC, tenen cura de formar els estudiants de cant clàssic i saben que els cantants d'òpera són artistes polifacètics que viuen dedicats en cos i ànima a una professió que requereix la vocació d'un músic, la flexibilitat d'un intèrpret i el sacrifici d'un esportista.

 • Dansa
  Veure vídeo

  Dansa

  Ballar es una necessitat que tots tenim però no exterioritzem de la mateixa manera. Forma part del nostre ser i amb bons mestres tothom pot ser un ballarí excepcional, ni que sigui per un dia. El Institut del Teatre fa de la necessitat virtut i converteix aquesta necessitat en un ofici. La seva Jove Companyia de Dansa és un pas intermedi entre l'escola i la professió. A diferència d'altres oficis, la vocació de ballarí cal posar-la en pràctica des de ben petits. Per aquest motiu, els centres de formació regulats del país ofereixen la possibilitat d'estudiar i ballar alhora sense haver-se d'amoïnar per com es guanyaran la vida més endavant. Podeu imaginar-vos una vida més plaent i, a més, n'hi ha que diuen que en 10 anys ja haurem acceptat socialment els beneficis de la dansa per a la sanitat i l'educació.

 • Disseny de Videojocs
  Veure vídeo

  Disseny de Videojocs

  El més difícil a l'hora de dissenyar un joc és aconseguir que flueixi. El "flow"en argot tècnic, consisteix a crear un joc que tingui la dificultat tècnica justa pel nivell de destresa del jugador. Aquest programa va de videojocs, un ofici lligat a la diversió que necessita, però, de professionals amb perfils resultant d'una formació molt seriosa i específica. El sector dels videojocs ha deixat de ser l'aneguet lleig de les indústries creatives i ja és el gran referent del present i el futur del negoci digital. Molts consideren que el videojoc és el fill híbrid de totes les arts. En un joc hi podem trobar grans dosis de narrativa, il·lustració, animació i realització al servei d'una història on el protagonista ets tu mateix. No hi ha jugadors bons ni jugadors dolents, simplement persones que no han trobat el seu joc ideal. L'Escola de Noves Tecnologies Interactives forma amb l'experiència per oferir sortides professionals per als que vulguin pensar, desenvolupar i produir els jocs ideals per a totes les edats i nivells.