Reportatges

S'han trobat 71 resultats.

 • Portes obertes a l'òpera
  Veure vídeo

  Portes obertes a l'òpera

  Encara són molts els prejudicis i obstacles que ens imposem per accedir a segons quines propostes culturals. Per trencar-ne algun, el Gran Teatre del Liceu inaugura la temporada amb "I puritani", de Vincenzo Bellini, i una proposta, el programa "Under 35", que vol acostar el gènere líric a la gent jove. Sobre les barreres reals i autoimposades de l'òpera, en parlem amb el divulgador musical Ramon Gener, amb la mezzosoprano i intèrpret de l'òpera "I Puritani" Lídia Vinyes-Curtis, i amb Marc Balcells, criminòleg i "liceista" des de fa 20 anys.

 • Tot queda a casa: les nissagues d'artistes
  Veure vídeo

  Tot queda a casa: les nissagues d'artistes

  La família ens pot deixar moltes herències, però segurament una de les més boniques és l'amor per alguna cosa i la passió per un ofici. En el cas de la família Pla, ha estat l'amor pel teatre el que ha passat de la generació dels pares, Quimet Pla i Núria Solina, als fills, la Diana i l'Oriol Pla. Ara els podem trobar a tots quatre treballant plegats en el muntatge "Travy", del Teatre Lliure, que justament retrata les intimitats d'un ofici i una forma de vida. Les Sey Sisters són un altre exemple d'herència artística. Aquest trio vocal osonenc, d'origen ghanès, han viscut la música des del bressol, inculcada sobretot pel seu pare, en Randy. Acaben de publicar el disc "Rise", i dues de les germanes, la Kathy i la Yolanda, participen en el muntatge amb el qual obre temporada el TNC: "Els jocs florals de Canprosa". Parlem amb tots ells i comprovem que una família que puja a l'escenari unida continua unida.

 • Tot queda a casa
  Veure vídeo

  Tot queda a casa

  La família ens pot deixar moltes herències, però segurament una de les més boniques és l'amor per alguna cosa i la passió per un ofici. En el cas de la família Pla, ha estat l'amor pel teatre el que ha passat de la generació dels pares, Quimet Pla i Núria Solina, als fills, la Diana i l'Oriol Pla. Ara els podem trobar tots quatre treballant plegats en el muntatge "Travy", del Teatre Lliure, que justament retrata les intimitats d'un ofici i una forma de vida. Les Sey Sisters són un altre exemple d'herència artística. Aquest trio vocal osonenc, d'origen ghanès, han viscut la música des del bressol, inculcada sobretot pel seu pare, en Randy. Acaben de publicar el disc "Rise" i dues de les germanes, la Kathy i la Yolanda, participen en el muntatge amb què el TNC obre temporada: "Els jocs florals de Canprosa". Amb tots ells parlem i comprovem com la família que puja a l'escenari unida resta unida.

 • Vull però no puc
  Veure vídeo

  Vull però no puc

  L'estat espanyol és el país d'Europa amb la taxa de fecunditat més baixa i lidera el rànquing dels països on els fills es tenen més tard. Així mateix, l'informe "La infecunditat a Espanya" (2016) del Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB, conclou que una quarta part de les dones nascudes a mitjans dels anys 70 no es reproduirà, "en contra de les seves expectatives i desitjos", i no per decisió pròpia. Quin és el grau de coneixement que tenim de la salut reproductiva? Júlia Bertran en parla amb la pintora i escriptora Paula Bonet, que acaba de publicar "Roedores. Cuerpo de embarazada sin embrión" (Literatura Random House), a propòsit de la seva experiència personal amb l'escriptora nigeriana Ayòbámi Adébáyò, autora de la novel·la "Queda't amb mi" (Angle Editorial), i amb Miguel Ángel Checa, cap de la secció de reproducció humana de l'Hospital del Mar de Barcelona.

 • El poder
  Veure vídeo

  El poder

  Estem massa acostumats a sentir episodis de corrupció que empastifen càrrecs que han menyspreat l'exercici de la responsabilitat pública. Quina metzina amaga el poder, que alguns ostenten com si fos vitalici i al qual s'aferren sense miraments? Aquest és el tema central d'aquest reportatge i de la pel·lícula "El reino", presentada al Festival de Sant Sebastià i que s'estrena aquesta setmana. En parlen el seu director (Rodrigo Sorogoyen) i guionista (Isabel Peña) i dos dels protagonistes, Antonio de la Torre i Bárbara Lennie. També en parla l'actor Danny DeVito, que participa en la pel·lícula d'animació "Smallfoot", l'escriptor Ferran Torrent, que està preparant la novel·la que tancarà la trilogia precisament dedicada a la corrupció, i Sergi Picazo, periodista i fundador de la publicació digitla Crític, dedicada al periodisme d'investigació i a l'anàlisi crítica de la realitat social i política de Catalunya.

 • Irvine Welsh. Fins a dalt de tot
  Veure vídeo

  Irvine Welsh. Fins a dalt de tot

  Irvine Welsh omple els seus llibres d'excessos, i en l'últim, "Un polvo en condiciones", no s'està de res. L'autor de "Trainspotting" recupera el personatge d'un taxista traficant de drogues, addicte al sexe i actor porno aficionat, per dibuixar un retaule de personatges sobrats de grolleria i irreverència marca de la casa. És a través d'aquests arquetips que Welsh descriu el que ell en diu "el zoo disfuncional on som com hàmsters que fan girar la roda perquè no s'aturi mai", i que només la humanitat de les persones podrà salvar.

 • El #MeQueer a "La jaula de las locas" i "Fun home": Tots som el que som
  Veure vídeo

  El #MeQueer a "La jaula de las locas" i "Fun home": Tots som el que som

  Després del #MeToo, és el moment del #MeQueer. Amb aquesta etiqueta a Twitter, la comunitat LGTBI ha explicat el patiment viscut. Per anys que passin, sembla que la seva situació encara s'ha de "normalitzar". S'estrenen dos muntatges musicals a Barcelona: "La jaula de las locas", tot un clàssic, i "Fun home", basat en el còmic autobiogràfic d'Alison Bedchel, protagonitzats per uns personatges que podrien explicar moltes vivències a través del #MeQueer. Jofre Font en parla amb els directors i protagonistes, Àngel Llàcer i Daniel Anglès, respectivament; amb Mariona Castillo, actriu també de "Fun home", i amb l'acadèmic, escriptor i gestor cultural Isaías Fanlo, per reflexionar sobre per què no ens acceptem els uns als altres pel que som.

 • Taps i oportunitats: el relleu generacional al món de la cultura
  Veure vídeo

  Taps i oportunitats: el relleu generacional al món de la cultura

  La polèmica sobre la dimissió del director del Teatre Lliure Lluís Pascual ha destapat un seguit d'anomalies, algunes de simptomàtiques i segurament no només de l'àmbit teatral. La Júlia Bertran aprofundeix en el que s'ha anomenat el "tap generacional", que produeix l'estancament en els càrrecs de responsabilitat i pot impedir la renovació a tots els nivells. La Júlia en parla amb Toni Casares, director de la Sala Beckett, amb la directora de cinema i teatre Elena Martín, amb el periodista Guillem Martínez i amb Àlex Serrano, membre de la companyia Agrupación Señor Serrano.

 • Puritanisme o transgressió?
  Veure vídeo

  Puritanisme o transgressió?

  Què ens escandalitza? Ens hem tornat més puritans, tant espectadors com creadors? Quines línies vermelles hi ha avui dia? Hi ha d'haver línies vermelles? En un moment en què la llibertat d'expressió s'ha convertit en un dels centres del debat, aquest reportatge explora l'estat actual de la transgressió cultural amb el cronista cinematogràfic Jaume Figueras, el periodista musical Luis Hidalgo, el dissenyador de moda Juan Avellaneda i l'autora de còmics Laura Pérez Vernetti.

 • Turisme: destinació desconeguda
  Veure vídeo

  Turisme: destinació desconeguda

  El 2018, parlar de turisme vol dir parlar d'economia, d'habitatge, de sostenibilitat, de drets i de conflicte. Quin model turístic volem? I quina mena de turistes volem ser? Ho analitzen en aquest reportatge Ireneu Tranis, membre de la companyia Mos Maiorum, que ha estrenat una obra sobre la gentrificació, "Gentry", al Festival Grec. També l'arquitecte i músic Ramon Faura, el periodista Pedro Bravo, autor del llibre "Exceso de equipaje", i el músic Octavio Bugni, responsable de l'espai de música en directe Cab38b.

 • Arqueòlegs musicals darrere la pista d'un misteri
  Veure vídeo

  Arqueòlegs musicals darrere la pista d'un misteri

  La història de la música està plena de misteris i aquest reportatge comença seguint el rastre d'un d'aquests misteris: el de la desaparició de la partitura del ballet "Inés de Castro", del compositor Joaquim Serra. En la seva recuperació han participat la besneta del compositor, Berta Miró, la musicòloga Elena Pons, el pianista Arnau Orriols i l'associació sabadellenca Músics per la Cobla, especialitzada en la recuperació de l'obra de compositors catalans, amb Josep Maria Serracant al capdavant. Ha estat a Londres que han localitzat una partitura que, després de 70 anys desapareguda, podem sentir de nou. El reportatge segueix també un altre "arqueòleg musical", l'Albert Fontelles, que ha aconseguit seguir la pista d'una sardana que va compondre Igor Stravinsky. L'enigmista i divulgador musical David Puertas completa un reportatge que homenatja el valor de la recuperació del llegat musical.

 • Nostàlgia: "soc feliç" o "vaig ser feliç"?
  Veure vídeo

  Nostàlgia: "soc feliç" o "vaig ser feliç"?

  Qui no ha notat una fiblada a l'estómac en recordar algú o algun moment del passat? La nostàlgia i el diàleg entre present, passat i futur és l'eix d'aquest reportatge a propòsit de "Casi 40", l'última pel·lícula del cineasta i escriptor David Trueba. En parla ell i també els seus protagonistes, Lucía Jiménez i Fernando Ramallo, així com el sociòleg de la Universitat Oberta de Catalunya Francesc Núñez.

 • LAS KELLYS: FEINES QUE IMPORTEN
  Veure vídeo

  LAS KELLYS: FEINES QUE IMPORTEN

  Les vacances són sinònim d'activitat hotelera intensa, però quines són les condicions de treball de les persones que en fan la neteja? Hi ha feines, tradicionalment realitzades per dones, que històricament no han rebut l'atenció ni el reconeixement que mereixen. Ara, la web de La Virreina Centre de la Imatge els dedica l'exposició "Lluita de dones a la Barcelona precària", i Júlia Bertran en parla amb la seva comissària, la historiadora Cynthia Burgueño, amb Maria Ruido, artista que hi participa, i amb Vania Arana, cambrera de pis i membre de Las Kellys, una associació estatal que reclama els drets laborals de les persones que treballen netejant hotels.

 • La família? Bé, gràcies
  Veure vídeo

  La família? Bé, gràcies

  Estiu, vacances i família. És una combinació que pot tenir uns resultats pletòrics... o letals. Aquest reportatge explora les sempre inabastables relacions familiars amb els actors Isabelle Huppert i Mathieu Kassovitz, protagonistes de l'última pel·lícula de Michael Haneke "Happy end". També, amb l'artista Mohamed L'Ghacham, que fa uns grafitis de gran format amb la família com a tema central. Amb la fotògrafa Clàudia Serrahima, que presenta la instal·lació fotogràfica "Donar a la història la possibilitat de ser una altra", i amb Cristina Broto, psicòloga clínica de Badalona Serveis Assistencials.

 • AKANA: la història del poble gitano
  Veure vídeo

  AKANA: la història del poble gitano

  Són la minoria ètnica més antiga i gran d'Europa i fa sis segles que formen part de Catalunya. Però què en sabem la majoria de nosaltres sobre la cultura gitana, més enllà dels estereotips? La Júlia Bertran ha anat al barri de La Mina, a Sant Adrià de Besòs, per conèixer AKANA, un projecte socioeducatiu que es podrà veure en el marc del Festival Grec i que, impulsat pel Centre cultural gitano de La Mina, vol donar a conèixer la història del poble gitano, desconeguda fins i tot per ells mateixos. Sobre com acabar amb l'estigmatització, sobre la importància de conèixer el passat per entendre el present o sobre l'accés a les eines d'expressió artística, en parlen Paqui Perona, presidenta de l'associació Veus gitanes, Rafael Perona, president del Centre Cultural Gitano de La Mina, els joves participants d'AKANA i la seva dramaturga i directora, Marta Galán. "Akana", significa "ara" en romaní. Ara és quan aquests gitanos han volgut alçar la veu per explicar qui són.