Reportatges

S'han trobat 62 resultats.

 • Turisme: destinació desconeguda
  Veure vídeo

  Turisme: destinació desconeguda

  El 2018, parlar de turisme vol dir parlar d'economia, d'habitatge, de sostenibilitat, de drets i de conflicte. Quin model turístic volem? I quina mena de turistes volem ser? Ho analitzen en aquest reportatge Ireneu Tranis, membre de la companyia Mos Maiorum, que ha estrenat una obra sobre la gentrificació, "Gentry", al Festival Grec. També l'arquitecte i músic Ramon Faura, el periodista Pedro Bravo, autor del llibre "Exceso de equipaje", i el músic Octavio Bugni, responsable de l'espai de música en directe Cab38b.

 • Arqueòlegs musicals darrere la pista d'un misteri
  Veure vídeo

  Arqueòlegs musicals darrere la pista d'un misteri

  La història de la música està plena de misteris i aquest reportatge comença seguint el rastre d'un d'aquests misteris: el de la desaparició de la partitura del ballet "Inés de Castro", del compositor Joaquim Serra. En la seva recuperació han participat la besneta del compositor, Berta Miró, la musicòloga Elena Pons, el pianista Arnau Orriols i l'associació sabadellenca Músics per la Cobla, especialitzada en la recuperació de l'obra de compositors catalans, amb Josep Maria Serracant al capdavant. Ha estat a Londres que han localitzat una partitura que, després de 70 anys desapareguda, podem sentir de nou. El reportatge segueix també un altre "arqueòleg musical", l'Albert Fontelles, que ha aconseguit seguir la pista d'una sardana que va compondre Igor Stravinsky. L'enigmista i divulgador musical David Puertas completa un reportatge que homenatja el valor de la recuperació del llegat musical.

 • Nostàlgia: "soc feliç" o "vaig ser feliç"?
  Veure vídeo

  Nostàlgia: "soc feliç" o "vaig ser feliç"?

  Qui no ha notat una fiblada a l'estómac en recordar algú o algun moment del passat? La nostàlgia i el diàleg entre present, passat i futur és l'eix d'aquest reportatge a propòsit de "Casi 40", l'última pel·lícula del cineasta i escriptor David Trueba. En parla ell i també els seus protagonistes, Lucía Jiménez i Fernando Ramallo, així com el sociòleg de la Universitat Oberta de Catalunya Francesc Núñez.

 • LAS KELLYS: FEINES QUE IMPORTEN
  Veure vídeo

  LAS KELLYS: FEINES QUE IMPORTEN

  Les vacances són sinònim d'activitat hotelera intensa, però quines són les condicions de treball de les persones que en fan la neteja? Hi ha feines, tradicionalment realitzades per dones, que històricament no han rebut l'atenció ni el reconeixement que mereixen. Ara, la web de La Virreina Centre de la Imatge els dedica l'exposició "Lluita de dones a la Barcelona precària", i Júlia Bertran en parla amb la seva comissària, la historiadora Cynthia Burgueño, amb Maria Ruido, artista que hi participa, i amb Vania Arana, cambrera de pis i membre de Las Kellys, una associació estatal que reclama els drets laborals de les persones que treballen netejant hotels.

 • La família? Bé, gràcies
  Veure vídeo

  La família? Bé, gràcies

  Estiu, vacances i família. És una combinació que pot tenir uns resultats pletòrics... o letals. Aquest reportatge explora les sempre inabastables relacions familiars amb els actors Isabelle Huppert i Mathieu Kassovitz, protagonistes de l'última pel·lícula de Michael Haneke "Happy end". També, amb l'artista Mohamed L'Ghacham, que fa uns grafitis de gran format amb la família com a tema central. Amb la fotògrafa Clàudia Serrahima, que presenta la instal·lació fotogràfica "Donar a la història la possibilitat de ser una altra", i amb Cristina Broto, psicòloga clínica de Badalona Serveis Assistencials.

 • AKANA: la història del poble gitano
  Veure vídeo

  AKANA: la història del poble gitano

  Són la minoria ètnica més antiga i gran d'Europa i fa sis segles que formen part de Catalunya. Però què en sabem la majoria de nosaltres sobre la cultura gitana, més enllà dels estereotips? La Júlia Bertran ha anat al barri de La Mina, a Sant Adrià de Besòs, per conèixer AKANA, un projecte socioeducatiu que es podrà veure en el marc del Festival Grec i que, impulsat pel Centre cultural gitano de La Mina, vol donar a conèixer la història del poble gitano, desconeguda fins i tot per ells mateixos. Sobre com acabar amb l'estigmatització, sobre la importància de conèixer el passat per entendre el present o sobre l'accés a les eines d'expressió artística, en parlen Paqui Perona, presidenta de l'associació Veus gitanes, Rafael Perona, president del Centre Cultural Gitano de La Mina, els joves participants d'AKANA i la seva dramaturga i directora, Marta Galán. "Akana", significa "ara" en romaní. Ara és quan aquests gitanos han volgut alçar la veu per explicar qui són.

 • Vive la France: el model francès de cultura
  Veure vídeo

  Vive la France: el model francès de cultura

  França ha tingut sempre per bandera la defensa de la cultura pròpia. Com és actualment el model cultural francès, que sempre s'ha mirat i admirat des de l'altre costat de la frontera? I com és, en comparació, el model català? En parlem amb Marta Gili, Sergi Portabella, Borja Sitjà, Nobuhiro Suwa i Serge Toubiana.

 • Morir abans de néixer: la mort perinatal
  Veure vídeo

  Morir abans de néixer: la mort perinatal

  Cada dia es produeixen al món 7.000 morts de nadons que no arriben a néixer. A Catalunya, la xifra és d'entre el 8 i el 10 per mil. Les xifres són fredes, però la vivència de qui ha passat per aquest tràngol és devastadora. És el cas de la dramaturga i directora teatral Clàudia Cedó, que ha abocat la seva experiència en l'obra teatral "Una gossa en un descampat", que es pot veure a la Sala Beckett de Barcelona. La poeta i periodista Luna Miguel l'ha dut a poemaris com "Los estómagos" o "El arrecife de las sirenes", i també participa en aquest reportatge la psicòloga Natàlia Artigas, membre de la unitat especialitzada en dol perinatal de l'Hospital Josep Trueta de Girona.

 • Heavies per sempre: el rock que no es rendeix
  Veure vídeo

  Heavies per sempre: el rock que no es rendeix

  Gairebé no surt als mitjans i no està mai de moda, però la cultura del heavy metal resisteix amb orgull. En parlen l'artista gràfic i creador de la sèrie "Heavies tendres", Juanjo Sáez, els membres de la banda Motörhits, dedicada a fer versions del grup Motörhead, i Inés Quintana, promotora del RockFest, el festival de rock dur que cada any convoca milers de fans a Santa Coloma de Gramenet per veure estrelles com Kiss i Ozzy Osbourne.

 • Entusiastes i mal pagats
  Veure vídeo

  Entusiastes i mal pagats

  La precarietat laboral està arribant a cotes endèmiques al nostre país i l'associada a les professions creatives té un agreujant, i és que si escrius, pintes, compons una cançó o crees alguna cosa, sembla que és de mal gust parlar de diners. De fet, ja et pots considerar afortunat i pagat si t'agrada el que fas. Ho escriu Remedios Zafra a "El entusiasmo. Precariedad y trabajo creativo en la era digital" (Premi Anagrama d'assaig 2017). De la mà d'aquesta escriptora i professora d'art, estudis visuals, estudis de gènere i cultura digital a la Universitat de Sevilla, Jofre Font pren el pols a la precarietat associada a les feines creatives amb tres persones que la pateixen: la poeta i professora associada de la Universitat de Barcelona Maria Cabrera, l'artista visual Helena Vinent i l'actriu Mar Pawlowsky.

 • Emprendre per canviar el món?
  Veure vídeo

  Emprendre per canviar el món?

  En els últims anys, i sovint motivades per la crisi, hem vist com proliferaven les aventures empresarials empeses per un desig de fer realitat un somni... o perquè no quedava més remei? "Fairfly", un èxit teatral que es pot veure aquests dies a La Villarroel de Barcelona, qüestiona els fonaments de l'emprenedoria i també ho fa la Júlia Bertran tot parlant amb el seu autor, Joan Yago, amb el jove emprenedor Àlex Sicart, amb la coordinadora de LabCoop Guernica Facundo i amb Franc Ponti, director del Centre d'Innovació de l'escola de negocis EADA.

 • L'estiu: vacances, platja i festivals!
  Veure vídeo

  L'estiu: vacances, platja i festivals!

  Comença l'estiu i l'estiu s'ha convertit en sinònim de festivals de música a l'aire lliure. Ara els festivals són, també, una opció de destí turístic. El Jofre Font fa una batuda per aquells grans que han d'arribar, com el Festival Vida de Vilanova i la Geltrú, el Canet Rock o el Cruïlla de Barcelona, i parla amb dues persones amb ànima festivalera: la periodista Agnès Marqués, Katy Lema, àlies "Miss Festivales", que ha publicat el llibre "Festi Book", i una sèrie de festivalers que han esperat tot l'hivern per anar al lloc que més els agrada, un festival d'estiu.

 • A ritme de discoteca: el Sónar fa 25 anys i l'Apolo, 75, fent-nos ballar
  Veure vídeo

  A ritme de discoteca: el Sónar fa 25 anys i l'Apolo, 75, fent-nos ballar

  Ets dels que no pot evitar moure els peus quan sents música o dels que es queda a la barra fent-la petar? Celebrem dos aniversaris, els 75 anys de la sala de ball Apolo i els 25 anys del Festival Sónar, dues icones de la música i la nit que han aconseguit que molts moguessin la pelvis a la pista de ball i així mantenir viu l'esperit de la discoteca. Jofre Font busca en aquest reportatge les claus i els beneficis de la cultura de ball amb l'ajut del sociòleg i professor d'arts i humanitats de la UOC Roger Martínez, la psicòloga i membre de grup de treball de psicologia integrativa del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya Seila Bustos, la historiadora Eva Espinet i el periodista Javier Blánquez, autor de "Loops", dos volums que fan un repàs de la història de la música electrònica els segles XX i XXI.

 • 25 anys d'imatge Sónar: "Gossos, senyores i fantasmes"
  Veure vídeo

  25 anys d'imatge Sónar: "Gossos, senyores i fantasmes"

  Diego Armando Maradona, dos fantasmes, ballarines brasileres o bessones amb poders paranormals. Al llarg de 25 anys, el festival de música avançada Sónar s'ha presentat al món amb imatges que han fet història. I totes són presents a "Ni flyers ni pòsters. 25 anys d'imatge Sónar", l'exposició que es pot veure aquests dies al Centre d'Art Tecla Sala de l'Hospitalet de Llobregat. Un grup d'alumnes de disseny la visiten i en parlen amb l'home que és al darrere de tot plegat, Sergio Caballero, artista i codirector del festival.

 • Dones als escenaris: festivals de música
  Veure vídeo

  Dones als escenaris: festivals de música

  Ara que comença la temporada de festivals de música, quantes dones hi trobem, als cartells? Com pot ser que la presència de dones dalt dels escenaris sigui encara molt inferior a la dels homes? En parlen en aquest reportatge Alberto Guijarro, director del Festival Primavera Sound; Helena Morén, periodista i cap de redacció de la revista "Enderrock"; Ivone Lesan, vocal de l'associació MIM (Mujeres de la Industria Musical), i Jazz Rodríguez i Carla Pérez, dues de les membres de la banda Mourn.