Viatge a la terra d''El negro'
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3

Viatge a la terra d''El negro'

Després de la campanya engegada pel metge de Cambrils Alphonse Arcelin contra l'exhibició del guerrer boiximà dissecat al Museu Darder de Banyoles, es va decidir repatriar-ne les restes a Botswana, el seu hipotètic país d'origen. El reportatge segueix el trasllat i l'enterrament de l'home dissecat, conegut internacionalment com "El Negro". Explica també que la reserva central de caça del Kalahari, a Botswana, era un dels pocs llocs de l'Àfrica austral on els boiximans vivien fins aleshores d'acord amb els seus costums ancestrals enmig d'animals salvatges. Des de feia uns anys, però, el govern els expulsava per fer-los viure en assentaments fora de la reserva. Organitzacions internacionals com Survival i grups de defensa dels drets humans de Botswana van denunciar els maltractaments contra els boiximans per part de policies i agents de la vida salvatge per pressionar-los perquè marxessin, i assenyalaven que darrere d'aquests intents s'amagaven els interessos del turisme de luxe i de la mineria de diamants.

L'home dissecat del Museu Darder de Banyoles era presentat, quan s'exhibia, com un guerrer boiximà del Kalahari. Per aquesta raó i desprès de la campanya iniciada pel metge de Cambrils Alphonse Arcelin contra la seva exhibició, es va decidir la repatriació de les seves restes cap a Botswana, el seu hipotètic país d'origen, on va ser enterrat el passat dia 4 d'octubre.

Un equip de 30 Minuts ha anat fins a la Reserva Central de Caça del Kalahari, a Botswana, un dels pocs llocs de l'Àfrica Austral on fins ara els boiximans, "els homes de les mates" -apelatiu despectiu amb els que els afrikaners es referien als primers habitants d'aquestes terres- vivien d'acord amb els seus costums ancestrals enmig d'animals salvatges. Però des de fa uns anys el govern de Botswana intenta expulsar als boiximans de les seves terres i fer-los viure en assentaments fora de la reserva, amb l'excusa d'incorporar-los al progrés de la resta del país i de preservar la vida salvatge. El resultat ha estat, com en el cas dels aborígens australians, la marginació del boximans, explotats pels ramaders amb sous de misèria i caient sovint en l'alcoholisme i la delinqüència. Organitzacions internacionals com Survival i grups de defensa dels drets humans de Botswana han denunciat els maltractaments soferts pels boiximans per part de policies i agents de la vida salvatge per pressionar-los per que marxin i assenyalen que darrera d'aquests intents s'amaguen els interessos del turisme de luxe i de la mineria de diamants.

L'equip de 30 Minuts també ha seguit el trasllat i l'enterrament de l'home dissecat que fins a 1997 era exhibit a Banyoles i que a partir d'ara és conegut internacionalment com "El Negro" i les noves paradoxes que això ha generat: el transport en "valija diplomatica" de les restes de l'home dissecat; la indignació dels milers de botswanessos que confiaven en veure "el Negro" tal i com es podia contemplar al Museu Darder i es van trobar amb una calavera; l'afirmació d'historiadors locals que l'home dissecat no era un boixima i que ni tan sols havia nascut a l'actual territori d'aquest país; les dures critiques contra Banyoles fetes durant la cerimònia d'enterrament, malgrat el compromís del govern espanyol davant de l'ajuntament banyolí de defensar el bon nom de la capital del Pla de l'Estany o el fet que el metge de Cambrils Alphonse Arcelin ha aconseguit enterrar el "Negro" a l' Àfrica pero s'ha arruinat, amb un deubte als tribunals de mes de 16 milions de pessetes, en l'intent.

ÚLTIMS PROGRAMES

TAMBÉ ET POT INTERESSAR