2324 - 02/06/2014

El tema cabdal d'aquesta nit ha estat l'abdicació del rei Joan Carles a favor del seu fill, que regnarà com a Felip VI. A partir de la notícia, s'obren multitud d'incògnites que tant els convidats com els tertulians s'han encarregat d'esvair. Entre altres preguntes: es plantejarà un referèndum monarquia-república?, l'abdicació és un capítol de tot un procés?, què amaga la decisió de Joan Carles I? I així successivament. També hi ha hagut sobre la taula qüestions que relacionaven l'adéu de Joan Carles amb el procés sobiranista encetat a Catalunya. El president de la Generalitat, Artur Mas, ja s'ha avançat aquest matí i ha descartat qualsevol aturada del procés de consulta a Catalunya per l'abdicació del rei.

Per parlar de tot plegat, han assistit al programa Teresa Freixes, catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Oriol Bartomeus, politòleg del mateix centre. A més, els tertulians: Esperanza García, Agustí Colomines i Saül Gordillo. No hi ha hagut cap acarnissament contra el príncep. Tots han destacat la seva preparació acadèmica, el seu interès i la seva dedicació. I, alhora, els seus 46 anys.

També s'ha repassat les portades dels diaris espanyols, catalans i estrangers. Tots en base a la seva política informativa han destacat l'abdicació. Els mitjans de comunicació catalans ho han fet amb el teló de fons de la consulta sobiranista i el dubte si aquesta renúncia truncarà les expectatives polítiques de les forces pro-consulta. Així mateix s'han destacat els diaris digitals d'Europa i altres cadenes de televisió, com la BBC, que ha donat tot el discurs de Joan Carles complet i en directe.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de 3Cat