TOTS ELS PROGRAMES

S'han trobat 128 resultats.

 • Un món de vigilància massiva i ciberseguretat. I si Orwell tingués raó?
  Veure vídeo

  Un món de vigilància massiva i ciberseguretat. I si Orwell tingués raó?

  Programa monogràfic que pretén posar un mirall a la nostra societat, cada cop més vigilada i segura però paradoxalment cada cop més atemorida i poruga. Explorem com funcionen les ciberguerres entre països i com estem d'exposats com a usuaris a la ciberdelinqüència creixent. I ens plantegem si comprar seguretat a canvi de llibertat no acaba comportant la pèrdua de les dues coses, de la seguretat i de la llibertat. Un programa incòmode sobre un món contemporani cada cop més orwel·lià.

 • Què dimonis fem amb la Unió Europea?
  Veure vídeo

  Què dimonis fem amb la Unió Europea?

  La setmana que el Vell Continent commemora el 60è aniversari del Tractat de Roma, que va posar els fonaments de la UE, fem un programa especial des de Brussel·les per analitzar la profunda crisi existencial que té el projecte europeu. Com hem arribat fins aquí, quins desafiaments tenim i quins escenaris de futur s'obren? Ho expliquem des de la capital comunitària i fem un cara a cara entre dues veteranes eurodiputades, la líder dels Verds d'Àustria i la líder dels conservadors de França.

 • Eleccions als Països Baixos; el primer assalt de l'extremadreta europea
  Veure vídeo

  Eleccions als Països Baixos; el primer assalt de l'extremadreta europea

  Dimecres, 12 milions d'holandesos han de triar el nou parlament i ho fan enmig d'una campanya dominada pel discurs populista de l'extrema-dreta. Com es que tenint una situació socio-econòmica envejable, tants holandesos no veuen clar el present i el futur del seu país? I perquè malgrat ser un dels polítics més carismàtics, al final sembla que el xenòfob Geert Wilders quedarà amb un modest segon lloc? Dediquem quasi tot el programa a analitzar el país dels molins de vent i les tulipes amb biografies, grafismes, reportatges i connexions en directe a La Haia amb Xavi Coral. I acabem el Món 324 entrevistant a l'home que ha dirigit els dos mitjans més prestigiosos del planeta. Primer la BBC i ara el New York Times. Parlem amb Mark Thompson dels desafiaments de la premsa el 2017: els populismes que la menystenen, la proliferació de notícies falses, i en el seu cas, com s'ho fan al NYTimes per plantar cara a Donald Trump i aguantar l'ofensiva sense precedents d'un president contra un diari.

 • Es repeteix la història i tornem als anys 30?
  Veure vídeo

  Es repeteix la història i tornem als anys 30?

  L'auge dels populismes occidentals i alguns dels seus missatges recorden els feixismes que va proliferar per Europa la dècada del 1930. Es poden comparar les dues èpoques? Què tenen en comú Trump, Wilders i Le Pen amb Hitler, Mussolini o Franco? De la mà d'historiadors, explorem semblances i diferències entre els feixismes del segle XX i els populismes del XXI. També al "Món 324". Per què Israel té tanta por de la Campanya de Desinversió, Boicot i Sancions (BDS) que fa 12 anys van llençar els palestins i que a poc a poc va guanyant suports arreu del món? I com justifiquen els seus promotors el boicot a artistes o universitats israelianes no vinculats directament amb l'ocupació? I, finalment, acabem coneixent el periple i la fugida del fotògraf egipci Ahmed Alí condemnat a 25 anys de presó per fer fotos de la revolució de Tahrir. Què diu el seu cas de l'estat actual d'Egipte?

 • La brutal guerra contra les drogues a les Filipines de Duterte
  Veure vídeo

  La brutal guerra contra les drogues a les Filipines de Duterte

  En només vuit mesos han mort més de 7.000 persones a mans de la policia i els escamots il·legals a les ordres del president Rodrigo Duterte. Ja es parla d'una campanya massiva, que equivaldria a un crim contra la humanitat. Francesc Canals ha viatjat fins a Manila per veure els estralls que aquesta guerra hi està provocant i per saber com és que un 83% dels filipins donen suport a Duterte. I també en aquest 2Món 324", Rússia a la reconquesta de l'Àrtic. Descobrim com el Kremlin està decidit a treure petroli, gas i el que faci falta de les gelades aigües de l'Àrtic i per això està militaritzant una regió sense fronteres clares i que el canvi climàtic modifica dramàticament. Però per què es tan arriscada l'aposta de Moscou?

 • Ni mentides ni veritats. Benvinguts al món de "fets alternatius" de Trump
  Veure vídeo

  Ni mentides ni veritats. Benvinguts al món de "fets alternatius" de Trump

  Expliquem la guerra oberta que l'administració Trump manté amb la premsa, la seva obsessió per deslegitimar-la i la seva utilització de la mentida i les mitges veritats com a eina política de primer ordre. També ens fem ressò d'un debat obert als mitjans francesos: s'han d'ensenyar a les teles i als diaris les cares i les vides dels jihadistes que ataquen el país? Una part important dels mitjans han decidit censurar-les i argumenten que mostrar-les és fer el joc a la propaganda jihadista. D'altres creuen el contrari, i les continuaran publicant perquè pensen que no fer-ho és tancar els ulls a una realitat incòmoda. N'hem parlat amb els directors de "Le Monde" i del "Libération". I acabem amb una entrevista a l'exdirector d'Al-Jazeera Wadah Khanfar, que va dirigir aquesta poderosa cadena àrab durant 10 anys. Quin és el seu secret, quin paper va jugar la cadena en la Primavera Àrab i per què creu que després de l'hivern actual les revolucions tornaran al món àrab?

 • Examen a la resposta europea als refugiats
  Veure vídeo

  Examen a la resposta europea als refugiats

  A base de tanques i barreres, el governs de la UE han aconseguit frenar l'arribada d'estrangers al Vell Continent i s'han convençut que així frenarien també als populismes xenòfobs. Però com és que si ja no n'arriben tants l'extremadreta segueix pujant, i com és que la resposta a la crisi ha deixat tan mal gust de boca? Dediquem tot el programa veure com estan els refugiats i a estudiar les conseqüències de la mala gestió que s'ha fet de la seva arribada a la UE. A Grècia comprovem com molts han quedat atrapats víctimes de la desídia europea; a Alemanya, veiem com s'han integrat els que van aconseguir arriba-hi fa un any i mig; i per últim, al Líban escoltem les reflexions íntimes en blanc i negre que un cineasta sirià fa sobre la condició del refugiat.

 • Com serà un món governat per la Xina?
  Veure vídeo

  Com serà un món governat per la Xina?

  Amb uns EUA en reculada, la Xina va camí de restaurar molt aviat la seva centralitat al món; de fet, des d'un vaixell al mig del mar comprovarem com ja controla més coses de les que ens pensem. Pequín pot oferir un model no democràtic però eficient, temptador per a molts: èxit econòmic sota control policial i polític. És aquest el món que ve? Si la Xina fa una revolució silenciosa, hi ha un banc que també fa la seva i s'ha convertit en el més influent del món: Goldman Sachs. Quin és el seu secret i com s'ho fa per col·locar els seus homes als grans despatxos de la política mundial? I acabem a Romania, que viu l'agitació política més important des de la caiguda del comunisme, arran d'un polèmic decret per amnistiar molts casos de corrupció. Entrevistem Mircea Cartarescu, l'escriptor contemporani més premiat de Romania, perquè ens expliqui les causes i les conseqüències del moment històric que viu el seu país amb unes manifestacions multitudinàries que han tornat a demostrar el poder de la societat civil.

 • La socialdemocràcia europea, a l'UCI
  Veure vídeo

  La socialdemocràcia europea, a l'UCI

  A "Món 324" transformem el plató en un hospital i fem el diagnòstic de la greu crisi que viuen els partits socialistes tradicionals al Vell Continent. Mirarem de saber si van camí del tanatori o si podran sortir de la unitat de cures intensives. Estudiarem l'evolució i les múltiples causes de la malaltia de la socialdemocràcia actual i ens aturarem a analitzar els casos de les seves formacions a França i Alemanya, on just estrenen lideratge en any electoral, i també al Regne Unit. ¿S'ha acabat l'època en què els socialistes podien guanyar eleccions a Europa?

 • Comença "el show de Trump"!
  Veure vídeo

  Comença "el show de Trump"!

  La presa de possessió del nou president dels EUA va ser una acte de reafirmació del Trump més autènticament Trump. Si algú pensava que moderaria el discurs com a comandant en cap s'equivocava. Per això, al "Món 324", primer, desestructurarem el seu discurs al Mall de Washington per saber què hi ha de cert i de fals en les seves paraules. I després, també coneixem el "clan Trump", el paper clau que la seva extensa família ha jugat i jugarà en la trajectòria d'aquest president agressiu i decidit. I dediquem la segona part del programa a Líbia, la guerra oblidada a l'altra riba del Mediterrani. Tenim un reportatge exclusiu de l'ofensiva de les forces líbies contra Estat Islàmic a la ciutat de Sirte, l'últim reducte que els quedava als jihadistes. És un document de primera mà per veure la lluita cos a cos contra els extremistes i els estralls que provoca. I això, la setmana que a Barcelona els ministres d'Afers Estrangers de la Unió per la Mediterrània (UpM) fan una altra cimera per reforçar la cooperació entre les dues ribes d'aquest mar. Però hi ha cooperació realment, i serveix d'alguna cosa la UpM?

 • Israel, democràtic o jueu?
  Veure vídeo

  Israel, democràtic o jueu?

  Expliquem la fugida cap endavant i gairebé en solitari d'Israel. La comunitat internacional ha dit per activa i per passiva que la solució als dos estats és l'única possible entre Israel i Palestina, però el govern israelià fa tots els passos per fer-la inviable. Comprovem sobre el terreny els efectes de la colonització il·legal de Cisjordània, la timidesa d'Occident a l'hora de pressionar Israel i repassarem 8 anys de males relacions entre Barack Obama i Benjamin Netanyahu. Què pot passar a partir d'ara amb Donald Trump? També en aquest programa, acomiadem Barack Obama d'una forma diferent. No pas repassant els seus èxits i fracassos, sinó la seva passió per la música. Un reportatge ben musical i gens polític de Jaume Bartrolí per sentir algunes de les estrelles que durant vuit anys Barack i Michelle Obama han portat a la Casa Blanca. Tot fa pensar que trigarem molt a veure nits com aquestes a la residència del president dels Estats Units.

 • 2017, cap a un nou (des)ordre internacional
  Veure vídeo

  2017, cap a un nou (des)ordre internacional

  Com cada principi d'any fem les nostres previsions pel curs que comença i demanem als nostres nou corresponsals que s'atreveixin a intuir què pot passar als seus països i regions. Encetem un any ple de reptes i alguns pronòstics són una mica inquietants. Anem cap a un nou ordre (o desordre) mundial que qüestiona moltes de les convencions de la posguerra freda i els pròxims mesos seran decisius per saber cap a on es dirigeix aquesta transició mundial. Al Món 324 en donarem algunes claus. I com cada gener també desvelarem i retratarem el personatge de l'any del Món 324, aquella persona que creiem que més marcarà l'agenda del 2017.

 • Un món de bon rotllo (o per què no estem tan malament com creiem)
  Veure vídeo

  Un món de bon rotllo (o per què no estem tan malament com creiem)

  Ens proposem aportar la nostra petita dosi d'optimisme abans d'acabar un any en què no hem parat de donar notícies dolentes. Populismes, tensions, guerres, crisis, desconfiança, intolerància, fanatismes... El món va fatal, diran alguns, i, sens dubte, tots aquests fenomens són molt reals i preocupants. Però vet aquí que hi ha moltes evidències que demostren el contrari. El món, el planeta, la humanitat en conjunt, no havia estat mai tan bé com avui. I ho demostrarem amb muntanyes de xifres des d'una muntanya molt especial, la del Tibidabo, des d'on fem tot el programa. I també ens aturarem a reflexionar sobre com és que predomina aquesta sensació de fatalitat sobre el moment actual i en concret analitzarem el paper que hi tenen els mitjans de comunicació i els populismes.

 • El lideratge dels homes forts està de moda
  Veure vídeo
 • Un món de bon rotllo (o per què no estem tan malament com creiem)
  Veure vídeo

  Un món de bon rotllo (o per què no estem tan malament com creiem)

  Ens proposem aportar la nostra petita dosi d'optimisme abans d'acabar un any en què no hem parat de donar notícies dolentes. Populismes, tensions, guerres, crisis, desconfiança, intolerància, fanatismes... El món va fatal, diran alguns, i, sens dubte, tots aquests fenòmens són molt reals i preocupants. Però vet aquí que hi ha moltes evidències que demostren el contrari. El món, el planeta, la humanitat en conjunt, no havia estat mai tan bé com avui. I ho demostrarem amb muntanyes de xifres des d'una muntanya molt especial, la del Tibidabo, des d'on fem tot el programa. I també ens aturarem a reflexionar sobre com és que predomina aquesta sensació de fatalitat sobre el moment actual i en concret analitzarem el paper que hi tenen els mitjans de comunicació i els populismes.