TOTS ELS PROGRAMES

S'han trobat 145 resultats.

 • Viatjar per canviar el món
  Veure vídeo

  Viatjar per canviar el món

  "Món", el programa dirigit i presentat per Joan Carles Peris, reflexionarà aquesta setmana sobre l'experiència de viatjar. Per què viatgem? És el mateix viatjar que fer turisme? Quina incidència geopolítica té el turisme? I, sobretot, com ens canvia l'experiència de descobrir realitats més o menys llunyanes? S'hi recull també el testimoni de dos metges que van decidir dedicar les seves vacances a col·laborar amb Open Arms, embarcats en una missió a la Mediterrània. Aquella experiència ha transformat la seva manera d'interpretar conceptes com la solidaritat, el compromís o les relacions desiguals entre països. També coneixerem l'experiència d'alguns joves que, al final del seu recorregut acadèmic, han decidit ampliar el currículum al costat d'una ONG, un fet cada cop més freqüent. "Món" reuneix dos viatgers apassionats: els periodistes Jaume Bartrolí i Toni Arbonès, que, en una conversa franca i personal, expliquen les sensacions, les motivacions, les conseqüències i les transformacions que han experimentat arran dels seus viatges.

 • Llatinoamèrica en moviment
  Veure vídeo

  Llatinoamèrica en moviment

  Nombrosos països de l'Amèrica Llatina estan immersos en processos de canvis polítics i convulsions socials. Es pot considerar que el continent està virant cap alguna direcció? Si observem el que està passant en cada país, ens adonem que les dinàmiques nacionals determinen els esdeveniments. A "Món", ens fixem en uns quants d'aquests països on, durant aquest any, es produeixen moviments de canvi. A Nicaragua, busquem les claus de la revolta que ha portat bona part de la població a donar l'esquena al sandinisme al poder, encarnat en el president Daniel Ortega i la seva dona, la vicepresidenta Rosario Murillo. Nicolás Maduro també denuncia una conxorxa contra ell a Veneçuela, en el moment que està plantejant reformes econòmiques. Hi hem viatjat per intentar comprendre com es pot aguantar un país amb la inflació disparada, una greu escassedat de productes bàsics i un alt grau d'inseguretat. Dos nous presidents generen expectatives en dos dels gegants del continent: Andrés Manuel López Obrador, a Mèxic, i Iván Duque, a Colòmbia. El primer marca un gir a l'esquerra i promet vents de canvi. La violència estructural hi té moltes manifestacions. N'analitzem una de les més oblidades: el feminicidi. A Colòmbia, la victòria d'Iván Duque representa una esmena quasi a la totalitat a l'acord de pau amb les FARC que ha aconseguit el president Juan Manuel Santos, amb diversos suports internacionals. S'obre la porta a una nova negociació? Hi ha el risc que els guerrillers reprenguin les armes? A "Món", ho analitzem amb l'ajuda d'experts coneixedors de la realitat del país. I els joves? Els donem també la paraula. Procedents de diversos països, analitzen les aspiracions, els anhels i les frustracions d'una generació que s'expressa amb la modernitat del hip hop i la cultura urbana.

 • 1968, l'any que el món va voler canviar
  Veure vídeo

  1968, l'any que el món va voler canviar

  Mig segle després del 1968, el programa "Món" s'endinsa en els fets que van convertir aquest any en la icona dels anhels de canvi de la joventut nascuda després de la Segona Guerra Mundial. Un impuls que es va deixar sentir en molts racons del planeta, com un moviment sísmic de fons, que va fer trontollar, amb intensitat variable, les bases de la societat establerta. El programa aporta punts de vista inèdits, o molt poc coneguts, d'alguns d'aquells episodis. Veurem, per exemple, les escassíssimes imatges en color que hi ha de l'entrada a Praga dels tancs del Pacte de Varsòvia. Les va rodar Josep Maria Garcia-Planas, un industrial de Sabadell que es va trobar amb la seva càmera i la seva perplexitat per immortalitzar la caiguda d'aquell moviment que va intentar obrir escletxes de llibertat en els països satèl·lits de la Unió Soviètica. Veiem aquelles imatges al costat del fill del camarògraf, el periodista Plàcid Garcia-Planas.

 • Escenes d'un món postsoviètic
  Veure vídeo

  Escenes d'un món postsoviètic

  Després de "Chuck Norris contra el comunisme", emetrem un "Món" que hem titulat "Escenes d'un món postsoviètic". Seguint la línia argumental de "Sense ficció", el programa analitzarà el paper que va tenir la música en la caiguda del Mur de Berlín. Els concerts d'algunes de les grans figures del rock ¿Bruce Springsteen, David Bowie, Nina Hagen, Joe Cocker o Pink Floyd¿ al Berlín Occidental eren seguits per milers de joves des de l'altre costat del mur, en un clima de creixent demanda d'obertura i llibertat. El nostre corresponsal a Moscou, Manel Alías, explica què era el "samizdat", paraula russa que defineix la còpia i distribució clandestina de les obres dels intel·lectuals perseguits a la Unió Soviètica. I Francesc Canals, des de Pequín, mostrarà com el règim xinès aplica la tecnologia per extremar el control social, polític i cultural dels ciutadans xinesos. El programa viatja a Bulgària, de la mà del nostre corresponsal a Brussel·les, Xavi Coral, per analitzar els canvis viscuts en els països de l'antic bloc de l'Europa de l'est, després d'integrar-se en la Unió Europea. I la periodista russa Maixa Gessen perfila, amb la seva visió crítica, el fil conductor que hi ha entre el període soviètic i el nou escenari, marcat pel poder il·limitat de Vladímir Putin. Finalment, "Món", el programa de la secció Internacional de TV3, fa un exercici de nostàlgia amb un reportatge dedicat a recordar Ràdio Pirenaica, l'emissora amb què el Partit Comunista d'Espanya va intentar plantejar la resistència al franquisme en el front de la propaganda i la informació. Recull el testimoni d'Esther Berenguer, que hi va treballar, que recorda com era la vida en aquell Bucarest des d'on es feien les emissions que molta gent buscava en el dial de l'ona curta.

 • Qui arma les guerres?
  Veure vídeo

  Qui arma les guerres?

  Ens produeix el mateix impacte, si ens mostren una guerra en blanc i negre o en color? És la pregunta amb què comença el "Món" que veurem després de "La guerra civil en colors". El programa ens introdueix en una de les guerres civils actuals, la de l'Iemen. Un conflicte especialment oblidat, en què la població civil és massacrada davant la inhibició de la comunitat internacional. 11 milions de iemenites es troben en estat d'extrema necessitat i l'ONU certifica en aquest país la principal crisi de fam mundial. Quins són els bàndols que s'hi enfronten? Quin és el paper d'Aràbia Saudita i Iran en el conflcite? Però també: D'on surten les armes que estan destruint el país? Malgrat els controls i els acords internacionals, hi arriben arsenals europeus, posant de manifest que els compromisos internacionals per controlar la venda d'armes no funcionen prou. Un jove expert, Yago Rodríguez, ha aconseguit documentar i demostrar la presència d'aramement espanyol al Iemen i en altres zones de conflicte. El programa també es pregunta què passa després de la guerra civil, i descriu la impossible reconciliació al Líban, després d'una confrontació de quinze anys. I acaba amb una història d'esperança: la de l'Amer, un adolescent sirià que, fugint de la destrucció que colpeja el seu país des de fa set anys, ha aconseguit instal·lar-se a Catalunya, on ha trobat un nou futur. Durant tot el programa, es manté viva la referència de la guerra civil espanyola, descobrint escenaris interfronterers de la retirada republicana del 1939.

 • Nazis a Barcelona
  Veure vídeo

  Nazis a Barcelona

  Aquest capítol s'associa al documental "Les set caixes" i arrenca amb un recorregut per la Barcelona "ocupada" pels nazis: esvàstiques i festivals nazis en lloc emblemàtics, a partir de l'escena del documental en què es mostren algunes fotos d'aquell moment. A continuació, el corresponsal de TV3 a Berlín, Oriol Serra, ha buscat l'altra cara del cas de Dory Sontheimer, la protagonista del documental "Les set caixes" i presenta els casos de dues persones, un home i una dona, que han descobert, de ben adults, que el seu pare i el seu avi, respectivament, eren nazis destacats. En el cas de l'home, va descobrir-ho també mitjançant uns documents desats en unes caixes de cartró. La primera part del programa es completarà amb una entrevista de Sílvia Heras al net de la presidenta de les Àvies de la Plaza de Mayo, que també va descobrir molt tard la seva identitat completa. A la segona part de "Món", un any després de l'entrada de Trump al despatx oval, Xesco Reverter, corresponsal de TV3 a Washington, analitza per què un estat de tradició demòcrata com Pennsylvania va votar per Trump a les últimes eleccions. El primer "Món" es completa amb una entrevista a Rafael Poch, un periodista amb una visió sempre crítica i gens convencional, excorresponsal de "La Vanguardia" a Moscou, Pequín, Berlín i París, que explica com veu la complexitat del món a l'inici del 2018.

 • "Portugal, entre el foc i l'esperança"
  Veure vídeo

  "Portugal, entre el foc i l'esperança"

  En el "Món 324" de demà: "Portugal, entre el foc i l'esperança", els portuguesos han quedat commocionants pel gravíssim incendi del cap de setmana que ha estroncat la bona ratxa de notícies que havien de fer del 2017 l'any de Portugal. Sí, perquè el país veí, després d'una dècada de crisi, tornava a créixer, a creure en ell mateix, i afrontava el futur amb més optimisme. Veurem com Portugal estava deixant enrere aquell fatalisme que impregnava l'esperit nacional, tot i que l'incendi és un dur recordatori del camí que encara li queda per recórrer. També en el programa: si Portugal avança, Itàlia s'encalla. La política italiana està paralitzada, i els partits no es posen d'acord ni sobre quan fer eleccions. El 2017 havia de ser l'any de Beppe Grillo, però el moviment del pallasso polític comença a tenir símptomes d'esgotament. I en la segona part de l'últim "Món 324" de la temporada, anirem fins al desert del Sàhara, convertit en el capítol més fosc i desconegut de la ruta migratòria del africans que arriben a Europa via Líbia. Viatjarem fins al Níger per comprovar les brutals condicions que suporten immigrants i refugiats, la impotència de les dèbils autoritats locals per aturar les màfies i el paper que Europa intenta tenir-hi.

 • Jihadisme contra ciutats. Atac a la civilitat
  Veure vídeo

  Jihadisme contra ciutats. Atac a la civilitat

  Reflexionem sobre un lloc comú objecte d'atacs terroristes: les ciutats. Nova York, Londres, París, Madrid, Berlín, Istanbul... Punt de trobada de gent, idees, projectes, creences, religions; el lloc on el món es reinventa cada dia i on els dogmes estan sotmesos a revisió constant. Per què els atacs a les ciutats? Com es poden encarar les polítiques per evitar-los, des de les mateixes ciutats? N'hem parlat amb coneixedors del món local... i del carrer, com el responsable de la policia de Bremen. Integració, educació i treball de barri. Parlem també de les cicatrius que la violència integrista deixa a la ciutat i que el món local vol cauteritzar. I ho fem de la mà de la família de la Naima Ajouaau i l'Abdessamad Taheri, holandesos d'origen marroquí. Van ser els primers a denunciar el polític d'extrema dreta Geert Wilders, que va ser condemnat per incitar a la discriminació. I en el mateix programa veiem com treballen els "arquitectes forenses", especialistes en reconstruir situacions partint de les restes que queden en les zones arrasades per la guerra. Allà on només hi veiem destrucció (runa, pols, vidres, mobiliari esmicolat, forats de metralla...) l'arquitectura forense mira de reconstruir els últims moments d'aquells entorns que la guerra ha reduït a no-res.

 • Les eleccions britàniques més atípiques
  Veure vídeo

  Les eleccions britàniques més atípiques

  Programa monogràfic dedicat a les eleccions del Regne Unit de dijous. El que havia de ser una cursa sense riscos per Theresa May per aconseguir un mandat fort per negociar el Brexit s'ha convertit en una carrera de final imprevisible plegada d'atemptats i sondejos impossibles. La primera ministra sembla que guanyarà però si perd la majoria, quedarà molt tocada i qüestionada. Veurem gràficament com pot quedar el pròxim parlament de Westminster, amb Sergi Mulero estudiarem els seus punts forts i dèbils i retratem també el líder de l'oposició Jeremy Corbyn, un veterà laborista amb un programa que sembla tret dels anys 80. Aquestes eleccions són diferents a totes les anteriors al Regne Uni, en part, perquè ara més que mai la classe social ja no defineix el vot i, en canvi, si que ho fa més l'edat. Per això acabarem desmuntant alguns mites demoscòpics sobre com vota la gent gran en democràcia. Veiem els avis molt conservadors, però ho són tant realment?

 • "Transició, veritat i reconciliació; una lliçó del Sud"
  Veure vídeo

  "Transició, veritat i reconciliació; una lliçó del Sud"

  Descobrim l'exemple de diversos països que han sabut passar comptes obertament del seu passat dictatorial i que han creat comissions de la veritat per exposar i deixar constància del patiment de les víctimes i els abusos dels botxins. L'últim cas és el de Tunísia que està donant una lliçó amb la Instància de la Veritat i la Dignitat de Tunísia. Però ens fixem també en els casos d'altres països africans i de llatinoamericans. En tots ells, s'ha optat per afrontar el futur desenterrant la veritat del passat més fosc, un gest de valentia que Espanya, ni Occident en general, han estat capaços de fer. També en aquest programa, repassarem els 10 millors moments de la gira de Donald Trump pel Pròxim Orient i Europa. Moments còmics, moments preocupants que ens revelen la idiosincràsia d'aquest president imprevisible. I acabem amb un reportatge des de Jerusalem, que acaba de commemorar el 50 aniversari de l'ocupació israeliana. Posant la càmera al carrers de la Ciutat Santa el dia de l'aniversari n'hi ha prou per comprovar com la realitat sobre el terreny i les diferències entre els dos bàndols fan molt difícil un mínim compromís, per molt que Trump digui que ara hi ha una oportunitat històrica per la pau.

 • La importància de la geografia al nostre món i les claus de l'èxit de Merkel
  Veure vídeo

  La importància de la geografia al nostre món i les claus de l'èxit de Merkel

  A 4 mesos de les eleccions federals, i després de guanyar els tres comicis regionals d'aquest 2017, la cancellera ja assaboreix la més que probable victòria. Per quarta vegada consecutiva, haurà esclafat l'oposició social-demòcrata, impotent davant la fermesa i l'habitat d'aquesta dona de 62 anys. El nostre corresponsal Oriol Serra ens descobreix la clau de l'èxit de la líder europea més veterana i la clau del fracàs dels seus detractors alemanys.També en aquest programa, "la geografia importa, i molt!". Amb Jaume Bartrolí farem una dinàmica classe per desmuntar alguns mites de com veiem el món, de com i perquè mirem el planeta a través d'uns mapes i no d'uns altres, i de com la geografia marca el destí i el tarannà dels països molt més del que som conscients. I acabem visitant un lloc poc habitual per parlar de política internacional: un museu d'art contemporani, el Macba, que presenta un angle d'investigació inèdit dels conflictes, el de l'arquitectura. S'hi veuen un seguit d'obres d'art fetes per arquitectes que denuncien i aporten proves sobre la violència d'estat a Gaza, Pakistan o Síria.

 • Veneçuela, al límit de l'abisme
  Veure vídeo

  Veneçuela, al límit de l'abisme

  El país veneçolà pateix tantes crisis i totes tan greus que es fa difícil pensar com pot empitjorar, i a més, ningú dubte de que la situació anirà a pitjor. Dediquem tot el programa analitzar el moment crític que viu el país sud-americà, donem les claus per entendre-ho i entrevistem a dos periodistes veneçolans a Barcelona (de visions polítiques oposades), Andrea Daza y Napoleón Suárez perquè ens expliquin com veuen la crisi al seu país.

 • Un món de robots amenaçants?
  Veure vídeo

  Un món de robots amenaçants?

  La robòtica i la computarització ens fan més fàcil el nostre dia a dia però hem calibrat prou fins a quin punt alteraran l'ordre social i econòmic que hem tingut les últimes dècades? Es perdran milions de llocs de treball per culpa de les màquines? Analitzem a fons l'impacte que té i tindrà la generalització de la robòtica i la intel·ligència artificial al segle XXI però també posem una mica de perspectiva històrica per comprovar com la humanitat ja ha passat diverses vegades per revolucions semblants. I també en el aquest programa: Guinea Equatorial, la finca particular dels Obiang. En quin moment es troba aquest petit país trufat de contradiccions i perquè la dictadura guineana, que ja és la més llarga d'Àfrica, no té visos de caure? Donem les claus a través de dos opositors i amb la única diputada negra (d'origen guineà) que hi hi ha al Congrés dels Diputats. També escrutem el dubitatiu paper que la diplomàcia espanyola ha tingut amb l'antiga colònia.

 • Le Pen o Macron, l'hora de la veritat per a França (i Europa)
  Veure vídeo

  Le Pen o Macron, l'hora de la veritat per a França (i Europa)

  Programa especial d'una hora i des d'un plató virtual del palau de l'Elisi dedicat a la segona volta més inèdita de la història de la història recent francesa. Una victòria de l'extrema dreta és difícil però no impossible i una Le Pen presidenta seria un cop demolidor per a la UE. Analitzem a fons la campanya amb Joan Carles Peris, descobrim els secrets i la trajectòria dels dos candidats i viatgem fins a la Catalunya Nord per saber com el Front Nacional governa (i en alguns casos amb èxit) alguns ajuntaments. També comparem Trump amb Le Pen i dediquem la meitat del programa a fer un debat entre 4 francesos representatius i d'orígens polítics diferents que fa anys que resideixen a Barcelona. Com veuen les eleccions i el moment crític que viu el seu país?

 • 100 dies amb Trump a la Casa Blanca
  Veure vídeo

  100 dies amb Trump a la Casa Blanca

  Pocs inicis de presidència han estat tan accidentats com el de Donald Trump; el magnat que va prometre una revolució ha topat amb una realitat que es negava a reconèixer: dirigir un país no és el mateix que dirigir una empesa. Fer reformes radicals, obviar els contrapesos interns i dinamitar les relacions internacionals és molt més complex del que s'esperava. Quin balanç fem dels seus primers 100 dies de mandat? I què en pensen els seus seguidors? Raquel Sans viatja fins a una deprimida regió minera per trobar-se cara a cara amb l'Amèrica de Trump. I també en aquest programa: la perillosa escalada a Corea del Nord. Estem a les portes d'una guerra nuclear o davant d'una funció de teatre recurrent que no anirà a més? Expliquem a fons i amb ritme el conflicte i mirem de saber a què juguen els principals actors de l'auca: el règim nord-corea, Washington i Pequín.