TOTS ELS PROGRAMES

S'han trobat 1146 resultats.

 • Espai Terra - 29/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 29/05/2017

  L'illa de Buda, al delta de l'Ebre, és un dels paratges més fràgils i amenaçats per la regressió de la costa. En pocs anys ha perdut centenars de metres de terra ferma i, aquest hivern, els temporals de mar han trencat les barres de sorra que protegien les llacunes d'aigua dolça. Dilluns coneixerem un dels habitants d'aquesta illa i els científics que posen xifres i proposen solucions a la regressió del delta de l'Ebre.

 • Espai Terra - 26/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 26/05/2017

  Tots parlem dels avets pels volts de Nadal. Evidentment, aquest arbre és un dels protagonistes d'aquestes festes. Però sabíeu que és ara quan s'estan plantant per poder tenir-los a punt al desembre? Rafel Bagot ha estat a Sant Hilari Sacalm, a les Guilleries, un lloc de referència a Europa i a mig món pel que fa als arbres de Nadal. Allà, ha vist com es planten els avets, com es cuiden i com es poden. Tot plegat, ens ho explicarà a l'"Espai Terra" divendres.

 • Espai Terra - 25/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 25/05/2017

  Coneixeu el territori de l'os al Pirineu? Els paisatges espectaculars on viu aquest mamífer emblemàtic tenen un potencial turístic que ara es vol realçar. Coneixerem la ruta que segueix les petjades de l'os bru.

 • Espai Terra - 24/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 24/05/2017

  Aquesta setmana al `Joc de Catalunya' parlem de reciclatge i d'art. Els dos mons s'uneixen als tallers de l'escultor Raül Beteta, especialitzat en obres artístiques a partir de ferralla. Beteta, que té formació tecnològica, aprofita els petits motors d'aparells electrodomèstics per donar vida a animals i plantes, fets completament de material que recull a les deixalleries. De les seves mans surten tortugues, crancs, meduses o formigues, que protagonitzen exposicions arreu del món. Actualment, Raül Beteta treballa en un gran arbre mecànic de cinc metres d'alçada, amb moviment i llum. L'està fent amb una col·laboració molt especial: la dels nois del programa START, adreçat a joves en risc d'exclusió social i laboral. Raül Beteta ens portarà algunes de les seves creacions al plató de l'"Espai Terra" i ens demostrarà com funcionen.

 • Espai Terra - 23/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 23/05/2017

  En les últimes setmanes els cetacis i, especialment, els rorquals (la segona balena més gran del món) han estat notícia a les costes catalanes. Sabem que de febrer a maig acostumen a creuar l'estret de Gibraltar -des de l'Atlàntic- per venir a alimentar-se al Mediterrani. El que els científics encara no saben amb exactitud és si la seva presència està augmentant, si estan modificant les rutes de migració o la raó per la qual sovintegen els albiraments de cetacis al litoral català. Per això, a l'"Espai Terra" hem embarcat l'Eduard Querol en una expedició científica en un catamarà. L'equip d'investigadors està reunint dades sobre la població i el comportament dels rorquals. Si bé encara és aviat per treure'n conclusions, nosaltres hem estat testimonis de la feina de recerca i que a poques milles nàutiques de les platges del Garraf es poden veure dofins, rorquals, peixos lluna, rajades i molta més vida aquàtica.

 • Espai Terra - 22/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 22/05/2017

  Dilluns que ve us proposarem una passejada pel Delta de l'Ebre entre arrossars inundats, llacunes i aiguamolls de depuració. Aquests últims actuen com a filtre natural de les aigües dels arrossars i a la vegada retenen sediments que es podrien fer servir per compensar l'enfonsament del Delta. Quins són els beneficis i inconvenients d'aquests aiguamolls artificials? De quina manera en podem gaudir, les persones? L'Eloi ens ho explicarà dilluns.

 • Espai Terra - 19/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 19/05/2017

  Comença el bon temps i tenim ganes de sortir per la ciutat! Fem un volt amb la Cori per algunes de les terrasses enjardinades més atractives de Barcelona. Us descobrim els petits racons gairebé secrets on us podeu recrear i tenir un moment de tranquil·litat i bon temps, envoltats de plantes, fins i tot al bell mig de la ciutat!!!

 • Espai Terra - 18/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 18/05/2017

  A tocar de Santpedor, a la comarca del Bages, trobem un sistema aquàtic de creació recent: els Aiguamolls de la Bòbila, una zona humida amb una fauna i vegetació creixents. La superfície inundable s'estén per 3 hectàrees i en tenen 5 més per reforestar. Fins als anys 80 l'espai estava ocupat per una fàbrica de totxos (allà mateix, en una antiga bòbila, es feia l'extracció d'argiles). A poc a poc van anar rebaixant els terrenys i, en conseqüència, les aigües del subsol van aflorar a la superfície. Als anys 90 va néixer el projecte de reconvertir la zona en aiguamolls: es van crear microhàbitats i es va aconseguir un espai natural amb una gran diversitat d'espècies animals i vegetals. Ara s'ha consolidat com a punt d'aturada d'ocells en els seus trajectes de migració entre Àfrica i Europa. Com a exemple d'èxit, ja s'hi han detectat més de 130 espècies, algunes de molt rares o, fins i tot, mai observades a la conca mitjana del Llobregat. Amb l'Eduard Querol hem anat a descobrir aquesta joia verda i humida.

 • Espai Terra - 17/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 17/05/2017

  Diumenge es farà l'última funció d'un dels circs més famosos i emblemàtics del món, el Ringling Bros. and Barnum & Bailey. Aquest centenari circ nord-americà tanca per la baixada de venda d'entrades i pels alts costos que els suposa mantenir la infraestructura de l'espectacle. Diuen que una de les causes de la baixada de públic pot ser el fet que han hagut de retirar el número dels elefants, per les pressions de les organitzacions animalistes. Al plató parlarem precisament de la presència d'animals en aquests espectacles, i del present i del futur del circ al nostre país.

 • Espai Terra - 16/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 16/05/2017

  En Dídac Costa és el primer navegant català que ha estat capaç de completar la Vendée Globe, la volta al món a vela en solitari i sense escales. Ho ha fet a bord del vaixell "One Planet One Ocean". Rafel Bagot ha anat a conèixer en Dídac dins de la seva embarcació, on s'hi va passar 108 dies per recórrer gairebé 8.000 milles. Com dormia? Com menjava? Com s'espavilava? Ho explicarem dimarts a l'"Espai Terra".

 • Espai Terra - 15/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 15/05/2017

  El Llobregat és un riu, en general, poc atractiu en alguns dels seus trams entre el Prepirineu i el delta, envoltat de canyissars impenetrables i boscos de ribera poc ordenats. Però cal destacar al seu pas pel sud del Bages, un gran giravolt que fa el curs fluvial entre Sant Vicenç de Castellet i Castellbell i el Vilar, a prop de les rieres de Marganell i Rellinars, afluents d'aigües netes i transparents. Aquest tram es coneix com el Meandre del Llobregat, unes 27 hectàrees acotades i de fàcil accés per contemplar el riu i la seva riquesa de flora i ocells. A prop hi ha cingleres i penya-segats de roca calcària, on els escaladors de la zona hi fan les seves peripècies. Amb l'"Espai Terra" farem una petita ruta per la via ferrada dels Resistents, amb la companyia del seu fundador i equipador, en Joan Frontera, i sota la mirada atenta de la silueta de Montserrat al fons.

 • Espai Terra - 12/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 12/05/2017

  Un cop més Girona es vesteix de flors, i un any més, l'Espai Terra hi serà. A "Girona temps de flors" durant tota una setmana es podrà gaudir d'unes jornades en què el color, l'olor i l'espectacularitat dels muntatges florals ompliran la ciutat. En aquesta 62a edició s'amplien els espais: n'hi haurà 156 amb 195 projectes florals repartits en exposicions, patis i jardins. La nostra companya de la delegació de Girona Mariona Comellas hi serà ja aquest divendres per mostrar-nos tot el que es podrà visitar i com es fan aquests grans muntatges.

 • Espai Terra - 11/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 11/05/2017

  L'art de construir vitralls és una combinació de delicadesa, llum i color. Els primers treballs ja adornaven temples romànics. Però seria l'època gòtica quan es desenvoluparien en tot el seu esplendor. A Catalunya, el prestigi dels vitralls va lligat, també, a corrents artístics com el Modernisme i el Noucentisme. I encara ara tenim tallers en què mantenen viva la tradició creativa. L'Eduard Querol ha tingut l'oportunitat de conèixer el taller de la família Bonet. Des del 1923, i en el cor del barri de Gràcia, s'han dedicat a la restauració i conservació de vitralls així com a la realització de peces noves. Al llarg de tres generacions s'han transmès un esperit artístic molt respectuós amb les tècniques i mètodes tradicionals, i un interès constant pel desenvolupament de tècniques i procediments nous. Ara estan a punt de traslladar-se a un altre taller, a l'Hospitalet de Llobregat, i els hem volgut conèixer abans que tanquin les portes d'un local amb un segle d'història. Per cert, ells han estat els autors de la majoria dels vitralls de la Sagrada Família des de l'època de Gaudí fins ara!

 • Espai Terra - 10/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 10/05/2017

  Aquest dimecres, el Joc de Catalunya visita el Museu Etnogràfic Vallhonrat de Rubí. Els museus etnogràfics són els encarregats de recollir, conservar i posar en context tots els objectes que serveixen per explicar les pràctiques socials i culturals d'un poble. És el cas del Museu Vallhonrat que va néixer a mitjans del segle XX, quan Miquel Vallhonrat va començar a col·leccionar objectes antics del seu patrimoni familiar. Amb els anys, la col·lecció es va anar ampliant a diversos àmbits, com ara el mobiliari, les eines del vi, els objectes elèctrics o les armes. Actualment, el Museu té més de set mil peces, exposades per temàtica i per col·leccions en cinc sales. No només hi trobem objectes de l'àmbit català sinó que també s'inclou una important mostra d'art africà i també de la cultura japonesa.

 • Espai Terra - 09/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 09/05/2017

  Us heu llançat mai des d'un avió a 4.000 metres d'altura? El Rafel Bagot ho ha fet per poder explicar les sensacions que es viuen en un salt en caiguda lliure a 200 km/h. Ha estat a Skydive Empuriabrava, el centre més important de paracaigudisme del sud d'Europa. Allà, també ha parlat amb un "home ocell", aquells que fan servir vestits amb ales -els wingsuits- per "volar" literalment pel cel.