Entrevistes

S'han trobat 2160 resultats.

 • Dolors Sabater: "L'Estat ha provocat que el debat sigui només sobre si el referèndum es pot celebrar o no"
  Veure vídeo

  Dolors Sabater: "L'Estat ha provocat que el debat sigui només sobre si el referèndum es pot celebrar o no"

  Després de l'acte celebrat dissabte per l'Associació de Municipis Independentistes (AMI) en què van participar representants de més de 500 consistoris catalans per donar un suport explícit al govern en la celebració del referèndum de l'1 d'octubre, Núria Solé entrevista al plató l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabaté, que juntament amb el seu grup, Capgirem Badalona, s'ha manifestat sempre a favor de la consulta. Per Sabater, un dels problemes que enfronta el govern de cara a la participació de l'1-O és que bona part de la feina del Consell per a la Transició Nacional ha quedat diluïda per la postura de Madrid. "L'Estat ha provocat que el debat sigui només si el referèndum es pot celebrar o no." Tot i això, ha insistit en que el referèndum se celebrarà. "El PP ens té acostumats a la judicialització extrema de la justícia." L'alcaldessa de Badalona ha assegurat, en el mateix sentit que ho ha fet el govern en diferents ocasions, que serà la força del vot el que doni legitimitat al resultat: "Serà el poble que decidirà, si el vot és massiu, que sigui vinculant." També ha manifestat que "tota aquesta lluita popular pels drets socials i per autodeterminar-se sorgeix com un clam de regeneració democràtica." Sabater ha valorat també la feina feta per Capgirem Badalona en els dos anys que porta al capdavant de l'Ajuntament de Badalona. "El nostre objectiu és revisar els grans contractes que s'emporten els diners públics i estudiar que podem remunicipalitzar." En aquest sentit, ha tingut paraules dures per al seu predecessor al càrrec, el popular García Albiol. "Un Albiol absent a l'Ajuntament acumula uns honoraris que fan feredat."

 • Josep Cruanyes: "Els processos del franquisme van ser només una revenja política"
  Veure vídeo

  Josep Cruanyes: "Els processos del franquisme van ser només una revenja política"

  Avui entrevistem Josep Cruanyes, portaveu de la Comissió de la Dignitat. Ahir es va commemorar el 40 aniversari de les primeres eleccions democràtiques. El discurs del rei va ser polèmic. També l'absència del rei emèrit, que no hi va ser convidat, per la presència de diputats i senadors de la primera legislatura i per un Congrés que reflectia les tensions actuals. L'octubre de l'any passat la cambra acordava anul·lar els judicis del franquisme. Avui tenim la culminació, amb la llei pionera que acaba d'acordar el Parlament. Aquesta llei declara nul la il·legalitat de la justícia franquista. Hi havia un tabú que deien que per seguretat jurídica no volien tocar. Cruanyes comenta que "els processos del franquisme van ser només una revenja política. Ara sense embuts es diu que van ser il·legals". Afegeix que "en aspectes de memòria històrica, s'ha d'anar resolent la reparació de les víctimes. Fer justícia és imprescindible per a la reconciliació."

 • Gabriela Serra, diputada de la CUP: "Hem d'entomar el camí cap a la independència, sí o sí."
  Veure vídeo

  Gabriela Serra, diputada de la CUP: "Hem d'entomar el camí cap a la independència, sí o sí."

  Lídia Heredia entrevista Gabriela Serra, diputada de la CUP al Parlament de Catalunya. Davant l'anunci del govern que el concurs per aconseguir les urnes ha quedat desert, Gabriela Serra diu que seguiran lluitar perquè hi hagi urnes i siguin homologables. També considera que, a la CUP, els dol haver donat suport als pressupostos i ara haver de desaparèixer del mapa en què es prenen les decisions. Serra exposa que el govern ha d'entomar el camí cap a la independència sí o sí, i entomar la resposta de l'Estat quan tinguem els carrers plens de gent. Segons la CUP, l'autonomisme s'ha acabat. Finalment ha dit que "quan s'aprovi el referèndum, no creu que l'Estat apliqui l'article 155."

 • Josep Miquel Abad: "Barcelona és mundialment coneguda des dels Jocs del 92"
  Veure vídeo

  Josep Miquel Abad: "Barcelona és mundialment coneguda des dels Jocs del 92"

  Aquest juliol es commemoren els 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona. Per recordar què van significar per a la ciutat i també per al país, Lídia Heredia ha entrevistat avui Josep Miquel Abad, aleshores conseller delegat del Comitè Organitzador dels Jocs Barcelona 92. Abad ha destacat la importància que l'esdeveniment va tenir en molts aspectes. "Barcelona, tot i la seva història, és mundialment reconeguda des d'aquell moment". "És fantàstic tenir projectes que aglutinen voluntats diverses, però quants en tenim com aquell?". També s'ha referit a la candidatura de Barcelona com a seu de l'Agència Europea del Medicament com una oportunitat, "que ens donaria ressò internacional i crearia llocs de treball". Abad ha tingut paraules de record per a Pasqual Maragall, "a qui vaig conèixer a l'ajuntament l'any 79", i per a Joan Antoni Samarach. "Els tres moments que més recordo dels Jocs són Samaranch dient 'Barcelona', l'encesa del peveter i la clausura dels Jocs Paralímpics". Finalment ha tret ferro a la polèmica sobre l'increment del turisme que viu la ciutat des del boom olímpic. "El turisme és un capital positiu, cal veure quin tipus de turisme volem i com s'administra".

 • Emilio Sánchez Ulled: "No hi havia fonaments legals per enviar la policia a evitar el 9N"
  Veure vídeo

  Emilio Sánchez Ulled: "No hi havia fonaments legals per enviar la policia a evitar el 9N"

  Lídia Heredia ha rebut al plató el fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled, que ha tingut entre els seus casos el judici del 9N i el cas Palau, just abans de marxar a Brussel·les, a assumir noves competències a la Comunitat Europea. Sánchez Ulled, que ha admès que ha sentit "pressió" en aquests casos perquè "tot i el dret a la informació, la seva retransmissió en directe ha estat excessiva", ha aclarit que en el cas del 9N, "el TC va prohibir l'actuació de la Generalitat com a entitat pública, però no les actuacions que poguessin fer persones particulars", raó per la qual "no tenia fonaments per enviar la policia a evitar el 9N". En el mateix sentit s'ha referit a les mostres de suport popular en els judicis als responsables polítics encausats. "La mobilització de la gent davant el TSJC en el judici del 9N ha de ser respectada". No s'ha volgut referit explícitament al referèndum de l'1 d'octubre "perquè desconec el que passarà", però ha recordat que "tenim un precedent legal en la sentència del 9N". Sánchez Ulled ha parlat també de les actuacions al cas Palau, pendent de sentència, i ha afirmat que "no li va semblar descabellada la petició de reducció de pena a Gemma Montull". També ha assegurat que la fiscalia va fer tot el possible per saber on van anar a parar els 9 milions d'euros que falten del Palau, "però va ser del tot impossible, perquè d'entre tots els xecs que es van cobrar per finestreta no vam poder esbrinar qui els va cobrar". Ha garantit també el bon funcionament de la justícia, "que no està polititzada", i dels cossos policials que operen a Catalunya, "que respecten absolutament la legalitat, malgrat el que pugui fer algun cap concret".

 • Jordi Gendrau: "La nit de Sant Joan i la forta calor són un còctel perillós per als incendis"
  Veure vídeo

  Jordi Gendrau: "La nit de Sant Joan i la forta calor són un còctel perillós per als incendis"

  Lídia Heredia ha entrevistat Eugènia Domènech, directora del Servei Català de Trànsit, i Jordi Gendrau, director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments. Tots dos ens han recordat que l'onada de calor i el fet que sigui revetlla de Sant Joan augmenta el risc de possibles d'incendis. Han comentat que estem a nivell Alfa 2 de risc d'incendis i ens han donat recomanacions per a aquesta revetlla de Sant Joan.

 • Germà Gordó: "No vaig fer res il·legal i ningú em va demanar que fes res il·legal"
  Veure vídeo

  Germà Gordó: "No vaig fer res il·legal i ningú em va demanar que fes res il·legal"

  Des del 7 de juny, Germà Gordó ha passat a ser diputat no adscrit del Parlament. Antic gerent de Convergència Democràtica, Gordó va deixar el PDeCAT i JxSí un cop es va saber que el jutjat l'investiga pel cas del 3%. El PDeCAT també li va demanar que deixés l'escó de diputat però Germà Gordó no ho ha fet. Durant l'entrevista, ha dit que "crec que he de mantenir l'escó perquè tinc un compromís amb un determinat programa electoral". També ha afirmat que "no vaig fer res il·legal i ningú em va demanar que fes res il·legal. Quan el jutge em pregunti hauré de buscar en la meva memòria i recordaré el que recordi". Fent referència al seu nou partit ha manifestat que "la Nova Convergència hem decidit treballar per mantenir la ideologia pròpia de l'antiga Convergència. Som una plataforma sobiranista i ens volem convertir en una formació sobiranista". Ha finalitzat la seva intervenció manifestant que "em sobta que hi hagi qui estigui disposat a exercir determinats drets i no respecti el dret de la presumpció d'innocència. Estic convençut que no s'obrirà judici oral. La presumpció no és la de corrupció, és la de la innocència."

 • Jordi Xuclà: "D'aquí a l'1 d'octubre l'Estat intentarà impedir per totes les vies la celebració del referèndum"
  Veure vídeo

  Jordi Xuclà: "D'aquí a l'1 d'octubre l'Estat intentarà impedir per totes les vies la celebració del referèndum"

  El dia abans que el PDeCAT presenti al Congrés dels Diputats una moció per instar el govern a respectar la celebració del referèndum de l'1 d'octubre i també per demanar la compareixença del president Puigdemont a la cambra per explicar la seva proposta, Lídia Heredia ha entrevistat a "Els matins" el seu coordinador al Congrés i al Senat, Jordi Xuclà. Xuclà ha contestat les declaracions fetes ahir per al vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, en què afirmava que els que estan en el debat polític no pensen en l'1 d'octubre sinó en el 2, data en què espera "que es pugui recuperar la serenitat política", i ha acusat els populars de resistir-se als canvis. "D'aquí a l'1 d'octubre l'Estat intentarà impedir per totes les vies la celebració del referèndum; pensen que sobre les bases de les ruïnes del referèndum podran seure magnànimament i tornar a negociar". Pel que fa a la moció que el PDeCAT presenta demà, ha explicat que demanaran votar per separat el respecte a la celebració del referèndum de l'1 d'octubre i la petició de compareixença de Puigdemont, punt aquest últim en què podrien rebre el suport dels socialistes. Ha recordat que amb els socialistes hi van haver contactes el setembre de l'any passat, per configurar una alternativa al PP. "Ara m'agradaria que la reformulació del PSOE fos seriosa, però si a algú el reconeixen com a nació li han de reconèixer també tots els drets". Ha incidit també en la importància que el Congrés citi el president Carles Puigdemont per explicar "per què hem arribat fins aquí. En els últims anys a Catalunya hi ha hagut una desconnexió emocional, funcional, pràctica davant la retirada de les inversions per part de l'Estat i la incapacitat de reconèixer Catalunya com a nació". També s'ha referit a la postura dels Comuns després de la reunió d'ahir entre Xavier Domènech i Carles Puigdemont. "El senyor Domènech sembla que pensa més en unes eleccions que en el que ara ens hauria d'ocupar".

 • Carles Ruiz: "Apostem per un estat federal. Cal reformar Espanya, no trencar-la"
  Veure vídeo

  Carles Ruiz: "Apostem per un estat federal. Cal reformar Espanya, no trencar-la"

  Avui es reuneix per primera vegada l'executiva de Pedro Sánchez, després del congrés dels socialistes aquest cap de setmana a Madrid, una executiva que tindrà tres representants del PSC, Núria Parlon, Paco Boya i l'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, amb qui parlem avui de les propostes del nou PSOE i del referèndum, que va centrar ahir bona part del discurs de Sánchez. Carles Ruiz ha recordat que el PSOE reconeix Espanya com un estat plurinacional, però amb una única sobirania, l'espanyola. "Nosaltres apostem per un estat federal. Creiem que cal reformar la Constitució, cal reformar Espanya, no trencar-la." Sobre la postura que els ajuntaments socialistes tindran l'1 d'octubre, Ruiz ha especificat que "s'està parlant de referèndum, però no sabem què es proposarà als catalans. Els ajuntaments han de respectar la legalitat. Només si es fa en un marc legal li donarem suport". També s'ha referit a enquestes que demostrarien que els independentistes no tenen el suport majoritari de la població catalana. Ruiz, que va coordinar la campanya de les primàries de Sánchez a Catalunya, on va obtenir un ampli suport, considera equilibrada la presència del PSC a la nova executiva. "El PSC no ha vingut al Congrés a buscar representació, sinó a buscar suport a les nostres propostes." Pel que fa a Madrid, ha assegurat que la nova executiva del PSOE treballarà per liderar l'alternativa al PP de Mariano Rajoy i ha insinuat que estarien oberts a futures aliances amb C's o Podem, dins d'una oposició liderada per ells. "Volem que la nostra alternativa sigui majoritària. Comptarem amb les forces que vulguin acompanyar-nos." Sobre les dissidències a la nova executiva socialista, sense parlar obertament de la postura de Susana Díaz i Ximo Puig, ha afirmat que "el nou equip treballarà per sumar totes les sensibilitats".

 • Gabriel Rufián: "Si guanya el 'sí' es convocaran eleccions constituents; si guanya el 'no', autonòmiques"
  Veure vídeo

  Gabriel Rufián: "Si guanya el 'sí' es convocaran eleccions constituents; si guanya el 'no', autonòmiques"

  Lídia Heredia ha entrevistat aquest matí al plató el diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián per valorar els moviments polítics que ha provocat la moció de censura al Rajoy , una moció que no ha prosperat però que ha suposat un primer acostament entre el PSOE i Podem. Per Rufián, la moció no té cap transcendència. "Aquesta mena d'OPA de Podem al PSOE encara no ha mogut res, espero que ho faci". També ha recordat que les enqüestes diuen que en cas d'eleccions Rajoy tornaria a guanyar. "Falta molt perquè la corrupció passi factura al PP". Rufián ha explicat les raons del vot favorable dels republicans a la proposta d'Iglesias i ha aclarit que a canvi espera un suport clar de la formació al referèndum. "ERC va ser generosa, valenta i fraternal amb Podem. Només demanem reciprocitat". Novament ha retret als comuns la seva ambigüitat cap a la convocatòria de l'1 d'octubre. "Diuen que no tenen prou informació sobre com es farà el referèndum, però des de ERC se'ls ha trucat per reunir-se amb nosaltres i no han pogut per problemes d'agenda. Esperem una reunió Puigdemont, Junqueras i Domènech." Rufián, que ha convidat explícitament Domènech a "sumar-se a un procés constituent" -recordem que el líder dels comuns va anunciar en aquest programa que el 8 de juliol esperava tenir una postura oficial-, ha aclarit que el referèndum no serà un altre 9N, perquè l'endemà passaran coses. "Si guanya el sí es convocaran eleccions constituents; si guanya el no, autonòmiques". El diputat d'ERC ha parlat també de corrupció a casa nostra. En relació amb el cas Palau, que avui queda vist per a sentència, ha recordat que "tothom ha de passar pel jutge" i ha desvinculat Artur Mas de qualsevol responsabilitat. "A Madrid hem demanat la dimissió de Rajoy perquè el cas és diferent. Lidera un partit que s'ha finançat com la Camorra."

 • Josep Sendra: "A Suárez li van fer el llit els de casa i els de fora de casa"
  Veure vídeo

  Josep Sendra: "A Suárez li van fer el llit els de casa i els de fora de casa"

  Avui es compleixen 40 anys de les primeres eleccions democràtiques a Espanya després de la república. Hem entrevistat Josep Sendra i Joan Sabater, dos dels primers diputats escollits en les primeres eleccions democràtiques de l'Estat que ens parlen d'aquella època. La UCD va guanyar les eleccions amb Adolfo Suárez al capdavant. Tot just ahir es va celebrar una moció de censura que en certa manera ha examinat l'estat de salut del que es va iniciar ara fa 40 anys. Sabater i Sendra comenten que "a Suárez li van fer el llit els de casa i els de fora de casa; érem conscients del moment transcendental que vivia Espanya en aquells moments". Els feia impacte veure ministres anteriors a la cambra amb enemics de la pàtria. Durant el cop d'estat van patir una mica fins que després van veure que afluixava; l'oportunitat de redactar l'Estatut va ser una de les coses més importants que van viure en aquella època; la minoria catalana estava molt ben considerada al govern i creuen que avui es fa una lectura extremadament restrictiva de la Constitució".

 • Carles Duarte: "Els Premis Nacionals de Cultura honoren persones que han dignificat el país"
  Veure vídeo

  Carles Duarte: "Els Premis Nacionals de Cultura honoren persones que han dignificat el país"

  Avui que es lliuren els Premis Nacionals de Cultura (un acte que TV3 transmet en directe, a les 19.40), Núria Solé ha entrevistat el president del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA), Carles Duarte. Segons Duarte, "els Premis Nacionals de Cultura no són uns guardons de la crítica, s'atorguen a persones que han dignificat el país". Els guardonats d'enguany són el cantautor Raimon; l'escriptor Joan Francesc Mira; la fotògrafa Maria Espeus; l'actriu Emma Vilarasau; l'editor Josep Cots; el cineasta Albert Serra; el compositor Hèctor Parra; el director de FICOMIC, Carles Santamaria; el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC), i la Fundació Apel·les Fenosa. Al llarg de l'entrevista, Duarte ha parlat de la gestió que du a terme el CoNCA, entre d'altres, l'avaluació estratègica d'equipaments artístics com el Palau de la Música, informe que presentaran ara, i ha assegurat que espera que en el debat al Parlament sobre el model de l'organisme que presideix "el CoNCA surti reforçat. Té una funció important des del punt de vista de la transversalitat en el món de la cultura". Duarte ha demanat "més atribucions per al CoNCA", que actualment no atorga subvencions, ha destacat la importància del mecenatge i ha recordat que les relacions amb el Departament de Cultura "no sempre han estat fàcils".

 • Joan Josep Nuet: "No esperem que l'arbitratge del referèndum el faci el TC, però hi ha altres instàncies"
  Veure vídeo

  Joan Josep Nuet: "No esperem que l'arbitratge del referèndum el faci el TC, però hi ha altres instàncies"

  El dia en què el govern dona a conèixer la pregunta i la data del referèndum unilateral, Lídia Heredia entrevista al plató Joan Josep Nuet, diputat de CSQEP i secretari tercer de la mesa del Parlament. Dilluns, Nuet haurà de declarar davant el TSJC per la seva participació en la consulta del 9N, una declaració on ha deixat clar que s'estan jutjant idees. "Mostraré a la jutge fermesa, amb l'orgull que som un Parlament, som un poder legislatiu, el poble ens ha votat". Nuet és l'únic no independentista imputat per aquesta causa. "No em vull ni imaginar la possibilitat que m'inhabilitin, pensaria que el nostre sistema democràtic és de baixa qualitat". En relació amb la postura del Comuns davant la data i la pregunta del referèndum unilateral, Nuet ha puntualitzat que els falta informació. "Estem en un procés de reflexió. Que Catalunya vulgui un referèndum és legítim, ara, ha de convocar el conjunt de la població catalana". Nuet ha anunciat que el 8 de juliol esperen haver fixat de manera oficial la seva posició i ha apel·lat a la legitimitat de la consulta i el reconeixement de la comunitat internacional. "No esperem que el TC faci l'arbitratge, però hi ha altres instàncies com la Comissió de Venècia". Nuet també ha volgut deixar clar que sigui quina sigui la decisió final del seu grup,"no posarem pals a les rodes" i "si el govern espanyol s'enfronta a les resolucions del Parlament "donarem suport a les institucions catalanes".

 • Carles Mundó: "La Model no s'assembla a cap de les altres presons catalanes, ha quedat obsoleta"
  Veure vídeo

  Carles Mundó: "La Model no s'assembla a cap de les altres presons catalanes, ha quedat obsoleta"

  Vint-i-quatre reclusos passen les últimes hores a la presó Model de Barcelona, que aquesta tarda tanca definitivament. Per parlar de com s'ha viscut el trasllat de presos i funcionaris, Lídia Heredia ha entrevistat el conseller de Justícia, Carles Mundó, al recinte penitenciari: "Tot està anant com estava previst, la Model no s'assembla a cap de les altres 9 presons que tenim a Catalunya, ha quedat obsoleta constructivament, cau literalment a trossos", ha assegurat. Sobre les crítiques dels sindicats dels Mossos en aquest operatiu, Mundó ha incidit que s'han complert tots els acords, entre els quals el manteniment de tots els llocs de treball. "Hem hagut de traslladar 1.000 treballadors i 2.000 interns, entenem que molts porten aquí més de 25 anys i que avui és un dia especial, però un procés com aquest no està exempt de dificultats". Mundó s'ha referit també a les queixes dels veïns per l'especulació al barri: "L'ajuntament haurà de prendre les mesures, perquè no és un problema que afecti només la zona de la Model sinó el conjunt de Barcelona". Preguntat sobre l'acte de demà, dia en què el govern donarà a conèixer la data i la pregunta del referèndum -que podria celebrar-se l'1 o el 8 d'octubre-, ha dit que servirà "per respondre al clam de la societat catalana".

 • Juan José Millás: "Qui llegeix llibres és perquè té dificultats en entendre la realitat"
  Veure vídeo

  Juan José Millás: "Qui llegeix llibres és perquè té dificultats en entendre la realitat"

  "Els matins" ha entrevistat l'escriptor Juan José Millás, que ha publicat la novel·la "Mi verdadera historia". El llibre parla d'un noi que es fa escriptor perquè el seu pare, crític literari, se'l miri (li faci cas, sàpiga que existeix). Millás ha explicat que no se sap "quan ni com neix un llibre". També ha afirmat que "qui llegeix llibres és perquè té dificultats en entendre la realitat" i que "el llibre ajuda a desdibuixar aquestes dificultats". Ha dit que "per la mateixa raó jo m'he fet escriptor". Juan José Millás també ha parlat de l'educació. Ha afirmat que un dels problemes "és que discorre per camins molt estrets i o t'hi adaptes o t'expulsa". "Tots tenim un talent per alguna cosa" ha dit.