Entrevistes

S'han trobat 2204 resultats.

 • Xavier Domènech: "Barcelona en Comú governarà en solitari. Treballarem per aconseguir acords de ciutat"
  Veure vídeo

  Xavier Domènech: "Barcelona en Comú governarà en solitari. Treballarem per aconseguir acords de ciutat"

  Hem entrevistat Xavier Domènech, coordinador general de Catalunya en Comú, després que les bases de Barcelona en Comú han decidit trencar el pacte amb el PSC a l'Ajuntament de Barcelona, per l'actitud dels socialistes davant l'aplicació de l'article 155. Domènech també ha estat ratificat per les bases com a cap de llista per Catalunya en Comú de cara a les eleccions del 21D. En relació amb la ruptura amb el PSC, Domènech considera que la decisió mostra "una impugnació a la política de blocs (...) i a un PSC que està donant suport a la política practicada pel PP". Per Domènech "el PSC està responent poc al que ha estat la tradició del catalanisme d'esquerres". Tot i la ruptura, Domènech creu que podran governar l'ajuntament de la capital de Catalunya "en solitari", i que treballaran per anar aconseguint "acords de ciutat". En referència a les eleccions del 21D, Domènech pensa que "no és sostenible com a país que després del 21D seguim pensant que es pot treballar per la millora de la vida de la ciutadania i del desbloqueig de la situació en funció de fulls de ruta que s'han demostrat absolutament esgotats". Domènech també ha dit que en la campanya la seva formació defensarà que es retiri l'aplicació del 155 i l'alliberament dels presos. De la mateixa manera, Xavier Domènech demana que la majoria governamental expliqui "què ha succeït", després d'haver arribat a la situació política i judicial actuals. El coordinador general de Catalunya en Comú continua considerant el referèndum pactat "com un dels grans instruments de decisió d'una majoria d'aquest país que vol poder decidir lliurement el seu futur". Ara bé, Domènech planteja arribar-hi a través de "la construcció d'una proposta compartida des d'àmplies majories". Domènech ha afegit que "no es poden postergar més les polítiques socials, necessàries i justes, en una societat que ha patit una crisi enorme", i ha conclòs que "no es pot pretendre construir el futur del país deixant enrere la meitat".

 • Espadaler (Units per Avançar): "Amb el PSC volem eixamplar el centre no frontista"
  Veure vídeo

  Espadaler (Units per Avançar): "Amb el PSC volem eixamplar el centre no frontista"

  Ahir es va fer públic que l'exlíder d'Unió Ramon Espadaler serà el número 3 a les llistes del PSC per a les eleccions convocades per al 21 de desembre amb la formació Units per Avançar. Per explicar-nos els motius d'aquest acostament al socialistes, avui l'hem entrevistat a "Els matins". Ramon Espadaler ha afirmat que l'acord és una mesura excepcional només per a aquesta legislatura, motivada per la preocupació de les dues formacions per la fractura social i la situació econòmica. "Ara que es parla molt de diàleg, volem donar exemple i asserenar els ànims. Amb el PSC volem eixamplar un centre no frontista." Espadaler ha assegurat que està en contra de l'aplicació del 155 i ha insistit que l'aposta del seu grup és "fer créixer el marc del catalanisme que vol més autogovern i respecte per a Catalunya". Ha recordat: "No he estat mai independentista ni tampoc soc immobilista." S'ha referit també a la querella contra Trapero, a qui va nomenar ell en la seva etapa com a conseller d'Interior. "El conec bé, espero que es faci justícia amb ell", alhora que ha demanat que es deixi treballar els Mossos d'Esquadra, al marge del debat polític.

 • Carles Campuzano (PDeCAT): "Catalunya necessita a Madrid veus que denunciïn el 155 i l'existència de presos polítics"
  Veure vídeo

  Carles Campuzano (PDeCAT): "Catalunya necessita a Madrid veus que denunciïn el 155 i l'existència de presos polítics"

  El portaveu del PDeCat al Congrés dels Diputats, Carles Campuzano, considera que encara hi ha temps per acordar una llista unitària de les forces sobiranistes de cara al 21D. Campuzano ha afirmat que "tenim l'obligació de treballar fins al darrer instant per aquesta llista d'ampli espectre democràtic i sobiranista, que pugui defensar la recuperació de les nostres institucions, que pugui fer front a l'article 155, que batalli per l'alliberament dels presos polítics i que estigui disposada a defensar un programa basat en el dret a decidir". El portaveu del PDeCAT creu que hi ha uns mínims "des del sentit comú" que podrien formar part del programa de la llista unitària. Per Campuzano, "el que necessitem en aquests moments és conformar un gran bloc polític, democràtic i sobiranista a Catalunya que planti cara a l'ofensiva més important de l'espanyolisme des del 1939". I ha afegit que "el país espera això". Segons Campuzano, s'han de convertir les eleccions del 21D "en un gran plebiscit en contra del 155, i a favor del dret a decidir i de l'autogovern de Catalunya". També pensa que aquest és el programa que vol la majoria de la societat catalana. Campuzano sosté que no serà "el Codi Penal, ni el conflicte competencial, ni el Tribunal Constitucional, ni els jutges" qui podrà resoldre la situació política catalana. La solució passa, per Campuzano, "per la política i la capacitat de dialogar, d'escoltar i d'arribar a acords."

 • Millo: "Els que han volgut, conscientment, trencar amb la legalitat han de respondre davant la justícia"
  Veure vídeo

  Millo: "Els que han volgut, conscientment, trencar amb la legalitat han de respondre davant la justícia"

  El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha explicat que esperava que no s'hagués arribat a aquest punt en el conflicte català. Per Millo, hi ha hagut una obstaculització en contra d'un diàleg "honest" amb la Generalitat, que s'ha mantingut "molt enrocada, molt tancada" en la celebració d'un referèndum, que "d'acord amb el marc legal vigent, no es podia portar a terme". Per al delegat del govern "aquesta és la causa per la qual s'ha arribat a aquesta situació". Millo considera que la Generalitat no ha volgut buscar "un camí alternatiu". En relació amb les declaracions de Puigdemont -des de Brussel·les- dient que no té garantit un judici just, Millo en discrepa "profundament". Considera que Espanya "és un estat de dret que respecta els drets de tothom (...) amb una democràcia consolidada de 40 anys". I ha afegit que "qui pretengui acusar la justícia d'actuar al dictat de la política haurà de demostrar-ho". De fet, ha demanat que es deixi actuar la justícia sense cap tipus de pressió. Pel que fa a l'aplicació de l'article 155, no ha descartat nous cessaments si són per "garantir que l'ordre constitucional i les institucions catalanes tornin a funcionar d'acord amb la legalitat". Segons Millo, la Generalitat està treballant amb total normalitat i, en aquests moments, el responsable del funcionament de la Generalitat és el govern espanyol".

 • José Montilla: "No m'ho esperava. Pot demanar l'asil, si vol".
  Veure vídeo

  José Montilla: "No m'ho esperava. Pot demanar l'asil, si vol".

  José Montilla, expresident de la Generalitat i senador del grup parlamentari socialista, considera que és un fracàs del conjunt de les societats catalana i espanyola no haver estat capaços de trobar un camí "per resoldre els nostres problemes i trobar l'encaix de Catalunya a Espanya". Per Montilla, l'independentisme "és una opció legítima", si bé "ha portat el país a una divisió social sense precedents, a un declivi econòmic i a una erosió de les nostres institucions". Segons l'expresident, "les institucions han estat intervingudes perquè les persones que hi estaven al capdavant han trencat amb la legalitat". Montilla no s'explica per què Puigdemont s'ha estimat més que fos Rajoy qui convoqués les eleccions en el marc de l'aplicació del 155. Montilla creu que aquells que han proclamat la república catalana "han enganyat la gent" i han tingut una actitud "absolutament irresponsable". Per Montilla, l'independentisme ha fracassat de manera manifesta. Tot i així, l'expresident de la Generalitat considera que "ara hi ha més consens per abordar la reforma constitucional". De cara a les eleccions del desembre, Montilla ha explicat que treballaran per presentar una bona proposta, que no sigui rebutjada. I ha afegit que "uns treballen per la divisió, nosaltres no".

 • Albiol: "Mentre tens quiròfans tancats no pots obrir ambaixades a l'exterior per vendre el procés independentista"
  Veure vídeo

  Albiol: "Mentre tens quiròfans tancats no pots obrir ambaixades a l'exterior per vendre el procés independentista"

  Entrevistem Xavier García Albiol, president del PPC, després que el Senat hagi ofert al president Puigdemont un debat amb el govern espanyol abans de la votació de les mesures anunciades per Rajoy a l'empara de l'article 155. A l'espera d'una resposta definitiva, Albiol considera que seria "positiu i molt interessant que el president de la Generalitat pugui anar al Senat i explicar els seus arguments i els seus motius". De fet, Albiol lamenta "que no hi hagi anat abans". Davant la dificultat de trobar el dia concret per a aquesta intervenció, el president del PPC creu que això "són ganes d'enredar". Segons Albiol, si Puigdemont surt a dir "que es dona per finalitzat el procés de ruptura amb la resta d'Espanya (encara que ell no renunciï personalment a la independència) i que convoca eleccions autonòmiques, no hi hauria d'haver excessius problemes". Albiol creu que aquest escenari és "totalment factible". Si Puigdemont diu –afegeix Albiol– que primer convoca eleccions i que després declara la independència, el líder popular considera que "en aquest escenari, les eleccions no es poden celebrar perquè hi ha un clar frau de llei". Per Albiol, "es tracta que el president de la Generalitat assumeixi la legalitat vigent, encara que no li agradi". I recorda que, des del novembre passat, al Parlament català, "no han parat d'aprovar-se resolucions i decisions que han estat anul·lades pels tribunals". Per Albiol, el Parlament s'ha passat dos anys legislant fora de la legalitat. Segons Albiol, "el PSOE està en la línia de no permetre una ruptura amb la resta d'Espanya". I ha avançat que les eleccions es faran quan la situació política i social a Catalunya ho permeti dins dels pròxims 6 mesos. Amb l'aplicació del 155, diu Albiol, "el govern espanyol aplicarà mesures per tornar a la normalitat institucional". En relació al paper dels funcionaris, Albiol recorda que hi ha un sistema de sancions (inclosa la pèrdua de treball) en el cas que el treballador no faci cas a un superior.

 • Enoch Albertí: "El 155 no té poders il·limitats"
  Veure vídeo

  Enoch Albertí: "El 155 no té poders il·limitats"

  Enoch Albertí, catedràtic de Dret Constitucional de la UB, es pregunta si la proposta del Consell de Ministres que haurà d'aprovar el Senat té cabuda en l'article 155. Pel catedràtic, aquest article té poders molt amplis però dins uns límits establerts per la mateixa Constitució. En concret, ha dit que el 155 "dona poders molt amplis però no il·limitats (...) No pot permetre qualsevol cosa". Albertí recorda que la seva aplicació dona la possibilitat de destituir el president de la Generalitat, el vicepresident i la resta de membres del govern català. I que si s'aplica el 155 "això arribarà al Tribunal Constitucional" tot i que no serà fàcil "perquè no hi haurà govern de la Generalitat que pugui impugnar aquesta decisió". Albertí apunta, a més, que si el TC ho volgués podria resoldre molt ràpidament la impugnació en cas que es presentés. De fet, Albertí creu que "no tots els membres del TC poden estar d'acord amb aquesta decisió del govern espanyol" perquè "un dels límits clars del 155 és que no es poden afectar drets fonamentals". Pel catedràtic, "estem en una situació de crisi constitucional" i el "155 no pot servir per resoldre aquesta crisi essencialment política". En relació amb la intervenció de les finances de la Generalitat, Albertí creu això demostra que "ara ja està aplicat el 155". Enoch Albertí ha conclòs que "la Constitució espanyola del 78 ha entrat en fallida" i que "ara no serveix per resoldre un dels principals problemes històrics de l'Estat: com encaixar la nació catalana en l'estructura més àmplia que és l'estat espanyol". I aquest fet, diu, "posa en crisi el sistema constitucional espanyol des del punt de vista territorial" i també en els àmbits dels drets socials.

 • Ernest Urtasun: "A Europa la unilateralitat no està ben vista"
  Veure vídeo

  Ernest Urtasun: "A Europa la unilateralitat no està ben vista"

  Ernest Urtasun, eurodiputat d'ICV-EUiA i membre de l'executiva de Catalunya en Comú, confia que en els propers 4 dies es pugui evitar l'aplicació del 155. Creu que seria "l'escenari més complicat per a qualsevol sortida". A Urtasun no li sembla malament que el president de la Generalitat anés a comparèixer al Senat per explicar-se i defensar la Generalitat. L'eurodiputat considera que "una declaració unilateral d'independència empitjoraria les coses i donaria arguments a Mariano Rajoy a Europa per justificar el 155". De la mateixa manera creu que "hi ha d'haver una resposta unitària del tot el catalanisme". "Ni el 155 ni la DUI ens semblen una sortida a tots el membres de CSQP", ha insistit Urtasun. En relació amb l'actitud de la UE, l'eurodiputat diu "que a Europa no li agrada cap decisió que escali el conflicte" si bé en privat "la UE deu estar dient a Rajoy que sigui mesurat en la resposta". Després de les càrregues policials de l'1-O, segons Urtasun, Catalunya "vam aconseguir una gran càrrega moral a Europa". Tot i així alerta que "de cara a Europa anar per les vies unilaterals no és una bona idea". La solució passa -per Urtasun- per "crear marcs unitaris en defensa del que volem". En cas que s'apliqui el 155, Urtasun vaticina que "hi haurà moltes dificultats pràctiques per aplicar aquest article". De fet, es pregunta "com es pretén intervenir aquesta casa (TV3)". L'eurodiputat ha conclòs que tard o d'hora s'hauran de convocar eleccions, però "no hem d'acceptar que es facin eleccions en una situació d'anomalia; volem que la gent pugui votar una situació de normalitat (...) i votar amb l'autonomia intervinguda no és una situació d'una convocatòria electoral en plena normalitat".

 • Benet Salellas (CUP): "La república catalana és l'única possibilitat de defensar-nos dels atacs de l'estat espanyol"
  Veure vídeo

  Benet Salellas (CUP): "La república catalana és l'única possibilitat de defensar-nos dels atacs de l'estat espanyol"

  El Consell de Ministres aprovarà aquest dissabte l'aplicació de l'article 155 a Catalunya i començarà un procés que culminarà en uns 10 dies al ple del Senat. El president de la Generalitat ja ha advertit Rajoy que si tira endavant la suspensió de l'autogovern català el Parlament aixecarà la suspensió de la declaració de la independència. Preguntat per quines passes es faran en relació amb la declaració de la independència, el diputat per la CUP Benet Salellas ha dit que a hores d'ara "està tot molt verd quant al format". Considera que des del bloc de Junts pel Sí es treballa per defensar la sobirania del Parlament català i en contra de la involució democràtica. Salellas creu que "hi ha una part important de la societat catalana que ha anat evolucionant cap a la necessitat de tenir una república, com a instrument de sobirania i d'autodefensa". El diputat Salellas valora que "és un moment de prendre partit" perquè "finalment tindrem un debat entre república catalana o estat autoritari espanyol". Des de la CUP recorden que "mai no hem practicat l'ambigüitat" i que "no sabem exactament quin és el pla que té el president català entre mans". Salellas insisteix que "la república és l'única possibilitat de defensar-nos dels atacs del govern espanyol i denuncia que el que està fent el PSC és demostrar que forma part del que la CUP anomena 'règim del 78'. Segons Salellas, el PSC avala un pla com el que avui té Sánchez i Cuixart a la presó. En el cas que l'aplicació de l'article 155 fos efectiva en diferents conselleries, Salellas creu que s'ha de veure com l'estructura funcionarial dels possibles departaments intervinguts, "com els treballadors i treballadores surten a defensar la sobirania d'aquest departament" i "aconsegueixen que això (el 155) sigui inaplicable, més enllà del que pugui fer el conseller o consellera".

 • Antón Costas: "Convocar eleccions anticipades podria bloquejar l'aplicació del 155 i donaria un temps de reflexió"
  Veure vídeo

  Antón Costas: "Convocar eleccions anticipades podria bloquejar l'aplicació del 155 i donaria un temps de reflexió"

  Antón Costas, expresident del Cercle d'Economia i catedràtic de Política Econòmica de la UB, i que acaba de treure un llibre titulat "El final del desconcierto", ha fet una anàlisi sobre la complicada situació econòmica i política que viu el nostre país. Pel que fa al trasllat de seus socials d'empreses, el catedràtic afirma que "és molt important el lloc on són" perquè "les decisions estratègiques d'inversió a llarg termini tendeixen a afavorir el territori on estan establertes". Costas ha afegit que la ubicació de la seu social també afecta la tria dels directius perquè, amb el temps, els que treballen a la seu "ascendeixen més ràpidament" que els que treballen en altres instal·lacions de l'empresa. També ha assenyalat que un cop la seu s'ha traslladat "no és fàcil que torni" perquè els accionistes poden interpretar que la primera decisió de trasllat va ser equivocada. Costas creu que caldria "afavorir el retorn immediat" de les empreses que acaben de prendre la decisió del trasllat, "perquè com més temps passi més difícil serà". A l'expresident del Cercle d'Economia, l'ha sorprès "la intensitat i la rapidesa" dels canvis de seu social registrats i ha admès que no ho ha sabut anticipar. En relació amb la situació d'incertesa econòmica que es viu en aquests moments, Antón Costas vaticina que es perllongarà. A curt termini (els propers tres mesos) creu que hi haurà una davallada del consum però no de la inversió. I si la contracció del consum de les famílies és molt forta i es manté, aleshores, sí que tindrà un impacte en l'economia. En referència a les possibles pressions polítiques i trucades que algunes empreses catalanes han rebut perquè traslladin les seves seus, Costas apunta que "si les pressions venen del govern de Madrid són inacceptables i denunciables". En un apunt final, Costas s'ha mostrat partidari que es convoquin eleccions anticipades per bloquejar així el desplegament de l'article 155. Creu que seria una bona manera de "resetejar" la situació.

 • Josep González: "Les coses no es poden arreglar a base de vagues"
  Veure vídeo

  Josep González: "Les coses no es poden arreglar a base de vagues"

  El president de la Pimec, Josep González, ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat als petits i mitjans empresaris tot i la situació d'incertesa arran dels trasllats de les seus d'empreses fora de Catalunya. D'una banda, González entén la reacció de les entitats bancàries "perquè volen mantenir les garanties d'Europa en cas de separació" i "per por a un boicot de la resta d'Espanya a empreses que treballen a Catalunya". D'altra banda, i pel que fa a les decisions de les empreses grans, "hi ha un excés de sensibilitat" però "ho hem de respectar". González ha admès les preocupacions de petits i mitjans empresaris sobre si continuaran rebent "subvencions d'organismes nacionals", i confia que "les ajudes que ja hi hagi en marxa es respectaran". Els trasllats de les empreses fora de Catalunya, encara que només sigui de les seus, són "preocupants" per al president de la Pimec, perquè a llarg termini podrien afectar els llocs de treball. També ha detectat recel en l'àmbit de les inversions, ja que "hi ha un cert moviment de contenció, d'esperar i veure" abans d'invertir. Pel que fa a la possibilitat de plantejar un calendari de vagues, González no s'hi mostra partidari "perquè alteraria el sistema econòmic" i "seria dolent per a l'ocupació". Amb aquest escenari de fons, González creu que l'Ajuntament de Barcelona "pot ser un magnífic altaveu internacional per posar en valor els punts forts que té Catalunya, perquè en aquest moment hi ha molta incertesa". De fet, diu González, ahir en una reunió del sector amb l'alcaldessa Ada Colau, "li vam demanar que fos un portaveu al més alt nivell" arran de la incertesa que planteja "el procés que es pot endegar a Catalunya".

 • Marcel Mauri (Òmnium Cultural): "Serenitat, malgrat que ens bull la ràbia per dins"
  Veure vídeo

  Marcel Mauri (Òmnium Cultural): "Serenitat, malgrat que ens bull la ràbia per dins"

  Marcel Padrós, secretari nacional de l'ANC, i Marcel Mauri, portaveu d'Òmnium Cultural, han hagut de prendre el relleu al capdavant de les dues entitats després de l'empresonament dels presidents respectius. Cap dels dos, ara com ara, ha pogut contactar ni amb Jordi Sànchez ni amb Jordi Cuixart. Mauri ha admès que l'empresonament era una possibilitat que es podien témer però assegura: "Encara ens costa creure que els dos Jordis estiguin empresonats perquè és una bestialitat, una barbaritat, d'unes dimensions impròpies d'un estat democràtic del segle XXI a Europa." Padrós ha confirmat que tant Sànchez com Cuixart "tenien prevista aquesta situació" i per això van gravar els vídeos que han circulat per les xarxes. Mauri recorda que el 12 d'octubre ja es parlava de dues detencions i que això "demostra fins a quin punt es tracta, a ulls nostres, d'un judici polític". El representant d'Òmnium demana que tothom pugui vehicular la protesta i la indignació pels empresonaments, i que es continuï fent de manera pacífica. Apunta també que "el que ha passat és d'extrema gravetat i una injustícia" i que "costa confiar en les institucions de l'Estat". Per la seva banda, Marcel Padrós, secretari nacional de l'ANC, ha afirmat que "com a entitat no tenim res a amagar" i que no tenen "cap motiu per destruir proves", en contra del que recull la interlocutòria de la jutge de l'Audiència Nacional. Tots dos han manifestat que cal donar una resposta unitària al desafiament a la voluntat democràtica de Catalunya i confien que es podrà sortir de la situació amb diàleg i més democràcia. Mauri demana "que el govern sigui conseqüent amb el vot de l'1-O" i que Europa vegi que això ha deixat de ser un afer intern, que posa en joc els valors fundacionals de la UE. També han coincidit que l'objectiu és construir una república amb valors democràtics i que per, per tant, es continuaran manifestant.

 • Marta Rovira: "Estem sentint mentides com ara que a Catalunya s'adoctrina els nostres fills"
  Veure vídeo

  Marta Rovira: "Estem sentint mentides com ara que a Catalunya s'adoctrina els nostres fills"

  La secretària general d'ERC i portaveu de Junts pel sí, Marta Rovira, ha donat suport a la carta que el president Puigdemont ha enviat a Mariano Rajoy en resposta al requeriment de si havia declarat o no la independència. Per una banda, Rovira creu que a la carta Puigdemont assumeix el mandat de la ciutadania i la "voluntat majoritària" explicitats l'1-O. De l'altra, per a la líder d'ERC, la carta "respon a un prec internacional" perquè "prioritza" la via dialogada per a la independència i la mediació. "Ara cal cuidar aquesta complicitat internacional que ha començat a fer-nos costat des de l'1 d'octubre", ha afegit Rovira. La portaveu de Junts pel Sí també valora de manera positiva el termini de dos mesos per dialogar, en els quals espera gestos concrets del govern central. Per exemple, Rovira creu que "hauria de cessar l'amenaça constant i persistent que estem patint per defensar unes idees polítiques". I també, afegeix, "cal que la Guàrdia Civil i la Policia Nacional deixin d'instruir informes explicant coses que no són certes" (...) perquè els informes tinguin indicis criminals". Rovira, a més, es pregunta què estan fent en aquests moments les forces policials enviades de reforç i quines instruccions estan rebent. Tot això en un rerefons de bloqueig polític a Catalunya, on les conselleries d'Economia i d'Interior estan intervingudes, segons Marta Rovira. I ha apuntat que tota la feina del Parlament de Catalunya ha quedat bloquejada políticament per majories a nivell estatal que no existeixen aquí, al Parlament català. Per Rovira, en aquests moments, el govern espanyol "té el repte d'explicar si el diàleg i la mediació activen l'article 155". I creu que seria una acció il·legal que se suspengués l'autonomia catalana "perquè no és pot substituir el govern de Catalunya per un altre govern sense que això passi per les urnes". Per acabar, Rovira ha reiterat que "el resultat del referèndum implica la independència".

 • Artur Mas: "L'estat espanyol està disposat a arribar fins a les últimes conseqüències"
  Veure vídeo

  Artur Mas: "L'estat espanyol està disposat a arribar fins a les últimes conseqüències"

  A tres dies que Puigdemont aclareixi a Rajoy si es va declarar la independència de Catalunya o no, l'expresident de la Generalitat Artur Mas explica que el dia 1 d'octubre es va celebrar el referèndum, en què es van recomptar més "sís" que "nos", i que aquest fet, segons la llei del referèndum, "implica la independència de Catalunya". Ara bé, posteriorment i a efectes de govern, Puigdemont la va suspendre. Per Artur Mas, l'actuació jurídica de l'estat espanyol va generar unes condicions per al referèndum que no eren "absolutament netes". Amb l'afegit, diu Mas, "de la violència d'estat, la violència de la policia que a cops intenta impedir aquest referèndum". Segons Mas, amb aquests fets violents l'1-O "cobra una altra dimensió". El president del PDeCAT ha insistit que "qui aprova la independència de Catalunya és el poble de Catalunya a les urnes en el referèndum". Mas ha apuntat que hi ha hagut un factor nou que mai no s'havia previst: "la violència indiscriminada de l'estat espanyol". "Ni en els meus pitjors escenaris m'imaginava això", ha admès l'expresident. Per Mas, "l'estat espanyol està disposat a arribar fins a les últimes conseqüències (...) i que aquestes inclouen la violència indiscriminada". Pel que fa a la decisió presa dimarts per Puigdemont de declarar suspesa la independència, Mas la veu "correcta". També creu que la independència real de Catalunya arribarà pel reconeixement de fora, i que per això cal "tenir en compte aquest factor exterior, per no cometre errors, alguns d'ells irreparables". Ara bé, Mas recorda que "l'actitud de no diàleg i immobilisme de l'estat espanyol ho fa tot molt més difícil". De fet, per l'expresident, "les relacions entre les institucions catalanes i espanyoles estan tan deteriorades que és impossible un diàleg operatiu". Per Artur Mas, "ara s'ha de respondre el requeriment del govern espanyol i, superat aquest escull, forçar una pacificació i un diàleg".

 • Jordi Turull: "Estem atents a la resposta de l'Estat; veurem si estan pel diàleg o no"
  Veure vídeo

  Jordi Turull: "Estem atents a la resposta de l'Estat; veurem si estan pel diàleg o no"

  El conseller de la Presidència i portaveu del govern, Jordi Turull, destaca que en aquests moments serà clau veure si hi ha una resposta al gest de diàleg que implica la suspensió temporal de la declaració d'independència. Segons Turull, "un estol de gent en l'àmbit internacional ens ha demanat aquest gest" i "avui tindrem una prova de si hi ha voluntat de diàleg o no". El conseller creu que ara depèn del govern espanyol acceptar aquest diàleg i asseure's a parlar. Turull considera que, si les mesures que s'apliquin des de Madrid són les mateixes que fins ara, "vol dir que la voluntat de diàleg és zero" i que aleshores "el govern de la Generalitat haurà de ser conseqüent amb el que va dir ahir el president Puigdemont". Turull assegura que "el diàleg no és indefinit en el temps", però que no cal precipitar-se. Turull insisteix que "nosaltres estem en un moment del procés en què volem que surti bé". I reitera que de seguida es veurà si hi voluntat de dialogar i d'arribar a un acord. Pel que fa a la reacció de la CUP, el portaveu del govern explica que "anem en la mateixa direcció, malgrat les infinites discrepàncies ideològiques en molts temes; però en aquest tema anem a l'una". Turull, a més a més, ha apuntat que "hi ha molta gent que està interessada que partim peres [amb la CUP]". Finalment, el conseller de la Presidència ha dit que "la mateixa declaració d'independència apel·la al diàleg amb l'Estat" i "perquè surti bé, cal un temps mort per dialogar".