Entrevistes

S'han trobat 2136 resultats.

 • Gabriel Rufián: "Si guanya el 'sí' es convocaran eleccions constituents; si guanya el 'no', autonòmiques"
  Veure vídeo

  Gabriel Rufián: "Si guanya el 'sí' es convocaran eleccions constituents; si guanya el 'no', autonòmiques"

  Lídia Heredia ha entrevistat aquest matí al plató el diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián per valorar els moviments polítics que ha provocat la moció de censura al Rajoy , una moció que no ha prosperat però que ha suposat un primer acostament entre el PSOE i Podem. Per Rufián, la moció no té cap transcendència. "Aquesta mena d'OPA de Podem al PSOE encara no ha mogut res, espero que ho faci". També ha recordat que les enqüestes diuen que en cas d'eleccions Rajoy tornaria a guanyar. "Falta molt perquè la corrupció passi factura al PP". Rufián ha explicat les raons del vot favorable dels republicans a la proposta d'Iglesias i ha aclarit que a canvi espera un suport clar de la formació al referèndum. "ERC va ser generosa, valenta i fraternal amb Podem. Només demanem reciprocitat". Novament ha retret als comuns la seva ambigüitat cap a la convocatòria de l'1 d'octubre. "Diuen que no tenen prou informació sobre com es farà el referèndum, però des de ERC se'ls ha trucat per reunir-se amb nosaltres i no han pogut per problemes d'agenda. Esperem una reunió Puigdemont, Junqueras i Domènech." Rufián, que ha convidat explícitament Domènech a "sumar-se a un procés constituent" -recordem que el líder dels comuns va anunciar en aquest programa que el 8 de juliol esperava tenir una postura oficial-, ha aclarit que el referèndum no serà un altre 9N, perquè l'endemà passaran coses. "Si guanya el sí es convocaran eleccions constituents; si guanya el no, autonòmiques". El diputat d'ERC ha parlat també de corrupció a casa nostra. En relació amb el cas Palau, que avui queda vist per a sentència, ha recordat que "tothom ha de passar pel jutge" i ha desvinculat Artur Mas de qualsevol responsabilitat. "A Madrid hem demanat la dimissió de Rajoy perquè el cas és diferent. Lidera un partit que s'ha finançat com la Camorra."

 • Josep Sendra: "A Suárez li van fer el llit els de casa i els de fora de casa"
  Veure vídeo

  Josep Sendra: "A Suárez li van fer el llit els de casa i els de fora de casa"

  Avui es compleixen 40 anys de les primeres eleccions democràtiques a Espanya després de la república. Hem entrevistat Josep Sendra i Joan Sabater, dos dels primers diputats escollits en les primeres eleccions democràtiques de l'Estat que ens parlen d'aquella època. La UCD va guanyar les eleccions amb Adolfo Suárez al capdavant. Tot just ahir es va celebrar una moció de censura que en certa manera ha examinat l'estat de salut del que es va iniciar ara fa 40 anys. Sabater i Sendra comenten que "a Suárez li van fer el llit els de casa i els de fora de casa; érem conscients del moment transcendental que vivia Espanya en aquells moments". Els feia impacte veure ministres anteriors a la cambra amb enemics de la pàtria. Durant el cop d'estat van patir una mica fins que després van veure que afluixava; l'oportunitat de redactar l'Estatut va ser una de les coses més importants que van viure en aquella època; la minoria catalana estava molt ben considerada al govern i creuen que avui es fa una lectura extremadament restrictiva de la Constitució".

 • Carles Duarte: "Els Premis Nacionals de Cultura honoren persones que han dignificat el país"
  Veure vídeo

  Carles Duarte: "Els Premis Nacionals de Cultura honoren persones que han dignificat el país"

  Avui que es lliuren els Premis Nacionals de Cultura (un acte que TV3 transmet en directe, a les 19.40), Núria Solé ha entrevistat el president del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA), Carles Duarte. Segons Duarte, "els Premis Nacionals de Cultura no són uns guardons de la crítica, s'atorguen a persones que han dignificat el país". Els guardonats d'enguany són el cantautor Raimon; l'escriptor Joan Francesc Mira; la fotògrafa Maria Espeus; l'actriu Emma Vilarasau; l'editor Josep Cots; el cineasta Albert Serra; el compositor Hèctor Parra; el director de FICOMIC, Carles Santamaria; el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC), i la Fundació Apel·les Fenosa. Al llarg de l'entrevista, Duarte ha parlat de la gestió que du a terme el CoNCA, entre d'altres, l'avaluació estratègica d'equipaments artístics com el Palau de la Música, informe que presentaran ara, i ha assegurat que espera que en el debat al Parlament sobre el model de l'organisme que presideix "el CoNCA surti reforçat. Té una funció important des del punt de vista de la transversalitat en el món de la cultura". Duarte ha demanat "més atribucions per al CoNCA", que actualment no atorga subvencions, ha destacat la importància del mecenatge i ha recordat que les relacions amb el Departament de Cultura "no sempre han estat fàcils".

 • Joan Josep Nuet: "No esperem que l'arbitratge del referèndum el faci el TC, però hi ha altres instàncies"
  Veure vídeo

  Joan Josep Nuet: "No esperem que l'arbitratge del referèndum el faci el TC, però hi ha altres instàncies"

  El dia en què el govern dona a conèixer la pregunta i la data del referèndum unilateral, Lídia Heredia entrevista al plató Joan Josep Nuet, diputat de CSQEP i secretari tercer de la mesa del Parlament. Dilluns, Nuet haurà de declarar davant el TSJC per la seva participació en la consulta del 9N, una declaració on ha deixat clar que s'estan jutjant idees. "Mostraré a la jutge fermesa, amb l'orgull que som un Parlament, som un poder legislatiu, el poble ens ha votat". Nuet és l'únic no independentista imputat per aquesta causa. "No em vull ni imaginar la possibilitat que m'inhabilitin, pensaria que el nostre sistema democràtic és de baixa qualitat". En relació amb la postura del Comuns davant la data i la pregunta del referèndum unilateral, Nuet ha puntualitzat que els falta informació. "Estem en un procés de reflexió. Que Catalunya vulgui un referèndum és legítim, ara, ha de convocar el conjunt de la població catalana". Nuet ha anunciat que el 8 de juliol esperen haver fixat de manera oficial la seva posició i ha apel·lat a la legitimitat de la consulta i el reconeixement de la comunitat internacional. "No esperem que el TC faci l'arbitratge, però hi ha altres instàncies com la Comissió de Venècia". Nuet també ha volgut deixar clar que sigui quina sigui la decisió final del seu grup,"no posarem pals a les rodes" i "si el govern espanyol s'enfronta a les resolucions del Parlament "donarem suport a les institucions catalanes".

 • Carles Mundó: "La Model no s'assembla a cap de les altres presons catalanes, ha quedat obsoleta"
  Veure vídeo

  Carles Mundó: "La Model no s'assembla a cap de les altres presons catalanes, ha quedat obsoleta"

  Vint-i-quatre reclusos passen les últimes hores a la presó Model de Barcelona, que aquesta tarda tanca definitivament. Per parlar de com s'ha viscut el trasllat de presos i funcionaris, Lídia Heredia ha entrevistat el conseller de Justícia, Carles Mundó, al recinte penitenciari: "Tot està anant com estava previst, la Model no s'assembla a cap de les altres 9 presons que tenim a Catalunya, ha quedat obsoleta constructivament, cau literalment a trossos", ha assegurat. Sobre les crítiques dels sindicats dels Mossos en aquest operatiu, Mundó ha incidit que s'han complert tots els acords, entre els quals el manteniment de tots els llocs de treball. "Hem hagut de traslladar 1.000 treballadors i 2.000 interns, entenem que molts porten aquí més de 25 anys i que avui és un dia especial, però un procés com aquest no està exempt de dificultats". Mundó s'ha referit també a les queixes dels veïns per l'especulació al barri: "L'ajuntament haurà de prendre les mesures, perquè no és un problema que afecti només la zona de la Model sinó el conjunt de Barcelona". Preguntat sobre l'acte de demà, dia en què el govern donarà a conèixer la data i la pregunta del referèndum -que podria celebrar-se l'1 o el 8 d'octubre-, ha dit que servirà "per respondre al clam de la societat catalana".

 • Juan José Millás: "Qui llegeix llibres és perquè té dificultats en entendre la realitat"
  Veure vídeo

  Juan José Millás: "Qui llegeix llibres és perquè té dificultats en entendre la realitat"

  "Els matins" ha entrevistat l'escriptor Juan José Millás, que ha publicat la novel·la "Mi verdadera historia". El llibre parla d'un noi que es fa escriptor perquè el seu pare, crític literari, se'l miri (li faci cas, sàpiga que existeix). Millás ha explicat que no se sap "quan ni com neix un llibre". També ha afirmat que "qui llegeix llibres és perquè té dificultats en entendre la realitat" i que "el llibre ajuda a desdibuixar aquestes dificultats". Ha dit que "per la mateixa raó jo m'he fet escriptor". Juan José Millás també ha parlat de l'educació. Ha afirmat que un dels problemes "és que discorre per camins molt estrets i o t'hi adaptes o t'expulsa". "Tots tenim un talent per alguna cosa" ha dit.

 • Jordi Turull: "Germà Gordó no ha sabut estar a l'alçada del moment que estem vivint"
  Veure vídeo

  Jordi Turull: "Germà Gordó no ha sabut estar a l'alçada del moment que estem vivint"

  Abans de la reunió aquesta tarda del Pacte Nacional pel Referèndum i en la setmana que previsiblement el govern ha de fer pública la data i la pregunta del referèndum, Lídia Heredia ha rebut al plató el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull. Durant l'entrevista hem sabut la decisió de Germà Gordó d'abandonar el grup parlamentari i el PDeCAT per la seva investigació en el cas del 3%, però mantenir l'escó i la seva condició d'aforat dins del Grup Mixt. Turull ha afirmat: "Defensaré la seva presumpció d'innocència, però no comparteixo en absolut la seva decisió. No ha sabut estar a l'alçada del moment que estem vivint". Al llarg de la conversa, Turull ha parlat també sobre el paper que el Pacte Nacional pel Referèndum i els funcionaris han de tenir en una consulta no pactada amb l'Estat i ha remarcat que la seva actuació es farà de manera que "la responsabilitat recaigui en els polítics". També ha assegurat que la consulta es farà. "Vam dir referèndum o referèndum i amb el 'no' oficial de l'Estat hem d'entrar en una nova etapa". Sobre el contingut de la data i pregunta, que podria fer pública Carles Puigdemont a finals d'aquesta setmana, el president del grup parlamentari Junts pel Sí ha assegurat que "sempre hem parlat d'estat independent i no ens passa pel cap la idea de defensar una monarquia".

 • Joan Ignasi Elena: "Si alguna cosa uneix aquest país és l'urna. El que divideix és el paternalisme"
  Veure vídeo

  Joan Ignasi Elena: "Si alguna cosa uneix aquest país és l'urna. El que divideix és el paternalisme"

  El coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, ha explicat a "Els matins" que "el Pacte posava en comú el que unia totes les parts del pacte: que el conflicte es resol votant". Elena ha aclarit que "li correspon al govern explicar com serà el referèndum". I afirma que "s'ha acreditat que tot i que a l'Estat hi ha partits que donen suport al referèndum, hi ha partits que no volen ni parlar del tema". Joan Ignasi Elena considera que "la majoria dels catalans tenen clar que el conflicte es resolt votant, dient-hi cadascú la seva". I assegura: "Fins a l'últim dia s'ha de poder negociar. L'esperança mai s'ha de perdre. Negociar seria un exercici de responsabilitat. Els partits en tenen l'obligació." "He trobat a faltar que el PSC s'hagi adherit al Pacte. Crec que en el futur hi acabaran sent", ha manifestat Joan Ignasi Elena. També considera: "És veritat que en les últimes setmanes hi ha hagut una escalada verbal del govern espanyol. No em vull ni imaginar que el govern espanyol sigui tan irresponsable de respondre amb l'ús de la força legal."

 • Entrevista Alex Muns, professor OBS Business School
  Veure vídeo

  Entrevista Alex Muns, professor OBS Business School

  Trump treu els EUA de l'Acord de París. La decisió de sortir dels Acords de París ha estat presa de cara a la seva base. L'economia dels EUA va molt bé, l'atur està a nivells de fa deu anys, però no és mèrit de Trump. Encara hi ha empresaris que confien que Trump podrà aprovar al Congrés part del seu programa econòmic. Trump ha demanat un informe per saber quins països tenen superàvit amb els EUA per mirar de canviar-ho. Segons Muns, Trump anirà no contra països sencers, sinó per sectors concrets.

 • Joan Baldoví: "Compromís serà on hi hagi qualsevol intent de portar el PP a l'oposició"
  Veure vídeo

  Joan Baldoví: "Compromís serà on hi hagi qualsevol intent de portar el PP a l'oposició"

  L'endemà de l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat al Congrés i amb una moció de censura proposada per Podem al govern de Rajoy, que es votarà aquest mes de juny, Lídia Heredia ha entrevistat aquest matí el portaveu de Compromís a Madrid, Joan Baldoví. Sobre la postura del seu grup a la moció de censura, Baldoví ha dit que hi votaran a favor. "Compromís serà on hi hagi qualsevol intent de portar el PP a l'oposició", ha dit. També ha remarcat la necessitat d'endarrerir-la perquè pugui prosperar. En aquest sentit, ha assegurat que "entenem que hauria de ser el PSOE qui liderés aquesta moció, sense ells té poques opcions de tirar endavant". Baldoví ha opinat també sobre les negociacions del PP amb Nova Canàries a canvi d'inversions que han permès a Rajoy aprovar els comptes del seu govern. "El PP no té escrúpols a negociar amb qui sigui", ha afirmat, a la vegada que ha reconegut que el seu grup va tenir contactes amb Montoro "però no ens va oferir res; la impressió és que tenien molt avançats altres contactes". També ha avançat l'estat de les negociacions sobre el traçat del corredor mediterrani, "que ja ha generat retards respecte a altres corredors", i s'ha pronunciat sobre la invitació a Puigdemont d'explicar al Congrés la seva proposta de referèndum. "Potser el Congrés no és el lloc adequat, però s'ha de trobar un fòrum on sigui possible el diàleg".

 • Joan Llinares: "El que passava al Palau ho sabia molta gent, molts organismes havien d'haver investigat on anaven els diners"
  Veure vídeo

  Joan Llinares: "El que passava al Palau ho sabia molta gent, molts organismes havien d'haver investigat on anaven els diners"

  Coincidint amb el tram final del cas Palau, Lídia Heredia ha entrevistat aquest matí Joan Llinares, exdirector de l'entitat, actual reponsable de l'oficina de Transparència de l'Ajuntament de Barcelona -que es presenta com a acusació en el judici- i recentment nomenat impulsor de l'Agència Antifrau de les Corts Valencianes. Llinares ha parlat àmpliament dels casos de corrupció que la política valenciana ha protagonitzat els últims anys i ha assegurat que el nou òrgan que posa en marxa el seu hemicicle servirà "com a eina perquè les complicitats ho tinguin més difícil". També ha recordat que, malgrat els escàndols, "el País Valencià va ser un dels primers llocs on es van començar a destapar casos de corrupció". L'exdirector del Palau de la Música s'ha pronunciat també en relació amb aquest cas -avui es presenten les conclusions de les acusacions particulars- i ha valorat que el que va passar al Palau "és el retrat d'una manera de fer al voltant del món dels diners i la política". "Ho sabia molt gent, hi ha molts organismes que havien d'haver investigat on anaven els diners". Sobre una possible acusació a CDC per finançament il·legal -apunta el pacte del Majestic com l'inici de la corrupció- i sobre la indemnització que això comportaria, ha dit que aquests diners "són el resultat d'un delicte de tràfic d'influències i van a la tresoreria de l'Estat. Difícilment l'entitat recuperarà els diners". Abans d'emprendre viatge cap a València pel seu nou càrrec, Joan Llinares, que deixa l'Ajuntament de Barcelona, tanca l'etapa a Transparència amb una valoració positiva, "amb una oficina que està consolidada".

 • Marta Rovira: "No demanem als Comuns que aprovin el full de ruta, els demanem trobar-nos per fixar les garanties del referèndum"
  Veure vídeo

  Marta Rovira: "No demanem als Comuns que aprovin el full de ruta, els demanem trobar-nos per fixar les garanties del referèndum"

  Després de la reunió d'ahir dels partits que donen suport a un referèndum unilateral i a les portes d'una reunió del govern, amb la petició de fixar data i pregunta en els pròxims dies, Lídia Heredia ha entrevistat la portaveu de JXSí i secretària general d'ERC, Marta Rovira. Sobre l'absència del grup de Xavier Domènech a la reunió -sí que hi van assistir els representants de Podem-, Rovira ha destacat que amb "els Comuns" hi ha hagut un cúmul de malentesos. "No els demanem que aprovin el full de ruta, els demanem trobar-nos per fixar els garanties del referèndum." Rovira ha assenyalat també que falten pocs dies perquè se sàpiga la data i la pregunta concreta, "que es contestarà amb un 'sí' o un 'no'", i que l'"anunci que es farà en el marc governamental". Ha puntualitzat, però, que "ningú ha dit que s'hagi posat fi al Pacte Nacional pel Referèndum". Rovira ha avançat que la pregunta interpel·larà clarament els ciutadans sobre la independència, però no ha especificat si parlarà de construcció d'un estat o d'una república. "Si s'inclou la paraula república és més fàcil sumar els Comuns", ha dit. També s'ha referit a la picabaralla d'ahir entre la CUP i la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría. "Entenc el que diu la CUP que el diàleg amb el govern espanyol està trencat."

 • Rafael Ribó: "Amb la llei mordassa, les forces d'ordre públic tenen la potestat de declarar-te culpable"
  Veure vídeo

  Rafael Ribó: "Amb la llei mordassa, les forces d'ordre públic tenen la potestat de declarar-te culpable"

  El síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha passat aquest matí pel nostre plató per presentar les conclusions de l'informe sobre retrocessos en Drets Humans que faran públic al Col·legi d'Advocats de Catalunya. Segons Ribó, l'estudi constata un clar retrocés de la llibertat d'expressió a Espanya motivat per la reforma del Codi Penal i la llei de seguretat ciutadana aprovades al Congrés. Ribó ha afirmat que "amb la llei mordassa, les forces d'ordre públic tenen la potestat de declarar-te culpable". El síndic ha explicat que el govern espanyol "ni tan sols respecta la Constitució". Ha recordat que la comissió de l'operació Catalunya celebrada al Parlament va provar que el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, "va conspirar contra els seus adversaris polítics" sense que això comportés cap conseqüència política i, en canvi, al Congrés, la majoria parlamentària no ha permès celebrar una comissió d'aquest tipus. Pel que fa al referèndum unilateral, ha assegurat que "hi ha precedents molt clars sense haver d'anar a la Comissió de Venècia, on hi ha hagut processos electorals de referèndum".

 • Cristina Gallach: "Les Nacions Unides no han estat a l'altura en la resolució d'alguns conflictes"
  Veure vídeo

  Cristina Gallach: "Les Nacions Unides no han estat a l'altura en la resolució d'alguns conflictes"

  "És un repte estar a l'alçada i, en molts, no s'hi ha estat". Ho ha dit Cristina Gallach, la secretària general adjunta de les Nacions Unides, a l'entrevista de Lídia Herèdia. Ha especificat que no s'hi ha estat, per exemple, en la prevenció de conflictes i en la resolució de conflictes, i ha posat com exemple la guerra de Síria. Gallach també ha parlat del viatge que Donald Trump està fent a Europa i l'ha qualificat de molt important perquè "Trump tenia experiència amb altres tipus de líders i per ell és molt instructiu". Gallach també ha afirmat que es preveu que el president dels Estats Units "vingui a les Nacions Unides al setembre". Respecte del terrorisme, Cristina Gallach ha dit que "s'ha de treballar en una visió de l'Aliança Atlàntica més col·lectiva". És molt important "compartir informació". També ha afirmat que és important tenir en compte que "terrorisme i immigració tenen un vessant militar molt petit". Pel que fa als drets humans i a l'acollida de refugiats, Gallach ha dit que "hi ha d'haver un gran treball de gestió de crisi, però també de prevenció". "Els grans acords globals són els que ens permeten avançar" i, per tant, "és necessari mantenir la pressió sobre els països perquè compleixin els acords".

 • Toni Comín: "Reformar atenció primària és tant com reformar el sistema de salut en el seu conjunt"
  Veure vídeo

  Toni Comín: "Reformar atenció primària és tant com reformar el sistema de salut en el seu conjunt"

  El conseller de Salut, Toni Comín, ha explicat amb més detall, avui, a "Els matins", el nou Pla d'Atenció Primària presentat dilluns i que preveu "incrementar el nombre de professionals en 5.300" per garantir l'atenció adequada als pacients, 10 minuts per consulta i que es compleixi el temps d'espera màxim de 48 hores per tenir hora amb el metge de família. El conseller ha admès que 7 anys sense pràcticament inversió per a renovació tecnològica han fet molt mal, però ha assegurat que, encara que part de la tecnologia sigui obsoleta, no ha arribat a afectar l'atenció sanitària dels pacients. Al llarg de l'entrevista, Comín ha desgranat també l'altra gran pla presentat per la seva conselleria, el Pla Nacional d'Urgències: una reestructuració de tot el sistema sanitari. El nou pla no prioritza "reobrir plantes tancades", sinó incidir en aspectes com la cura dels crònics, no estar mai més de 24 hores en un servei d'urgències o potenciar l'ús dels CUAPS (centres d'atenció primària per atendre urgències). Pretenen que més de la meitat de les urgències, que no són d'alta complexitat i que actualment s'atenen als hospitals, es facin als CUAPS, per això ja han previst 5 nous centres d'aquest tipus, tot i que no ha concretat on seran. Un paper important d'aquesta reordenació ha de ser el telèfon 061, que t'ha de derivar al recurs assistencial més apropiat segons les necessitats del pacient. ​ Comín ha aclarit que la implantació dels nous models està supeditada, només, als pressupostos. Que es faran, però que el temps que es trigui a fer-los, dependrà dels diners que hi hagi. De moment, ha especificat que a la tardor d'enguany "identificarem cinc territoris on iniciarem el d'atenció primària". També ha avançat que la Generalitat treballa en ferm per aconseguir que Barcelona sigui la seu de l'Agència Europea del Medicament, però que hi ha dues altres candidates, amb possibilitats, amb qui està competint: Amsterdam i Viena... "És la Champions, i hi serem".