Entrevistes

S'han trobat 2176 resultats.

 • Artur Mas: "L'estat espanyol està disposat a arribar fins a les últimes conseqüències"
  Veure vídeo

  Artur Mas: "L'estat espanyol està disposat a arribar fins a les últimes conseqüències"

  A tres dies que Puigdemont aclareixi a Rajoy si es va declarar la independència de Catalunya o no, l'expresident de la Generalitat Artur Mas explica que el dia 1 d'octubre es va celebrar el referèndum, en què es van recomptar més "sís" que "nos", i que aquest fet, segons la llei del referèndum, "implica la independència de Catalunya". Ara bé, posteriorment i a efectes de govern, Puigdemont la va suspendre. Per Artur Mas, l'actuació jurídica de l'estat espanyol va generar unes condicions per al referèndum que no eren "absolutament netes". Amb l'afegit, diu Mas, "de la violència d'estat, la violència de la policia que a cops intenta impedir aquest referèndum". Segons Mas, amb aquests fets violents l'1-O "cobra una altra dimensió". El president del PDeCAT ha insistit que "qui aprova la independència de Catalunya és el poble de Catalunya a les urnes en el referèndum". Mas ha apuntat que hi ha hagut un factor nou que mai no s'havia previst: "la violència indiscriminada de l'estat espanyol". "Ni en els meus pitjors escenaris m'imaginava això", ha admès l'expresident. Per Mas, "l'estat espanyol està disposat a arribar fins a les últimes conseqüències (...) i que aquestes inclouen la violència indiscriminada". Pel que fa a la decisió presa dimarts per Puigdemont de declarar suspesa la independència, Mas la veu "correcta". També creu que la independència real de Catalunya arribarà pel reconeixement de fora, i que per això cal "tenir en compte aquest factor exterior, per no cometre errors, alguns d'ells irreparables". Ara bé, Mas recorda que "l'actitud de no diàleg i immobilisme de l'estat espanyol ho fa tot molt més difícil". De fet, per l'expresident, "les relacions entre les institucions catalanes i espanyoles estan tan deteriorades que és impossible un diàleg operatiu". Per Artur Mas, "ara s'ha de respondre el requeriment del govern espanyol i, superat aquest escull, forçar una pacificació i un diàleg".

 • Jordi Turull: "Estem atents a la resposta de l'Estat; veurem si estan pel diàleg o no"
  Veure vídeo

  Jordi Turull: "Estem atents a la resposta de l'Estat; veurem si estan pel diàleg o no"

  El conseller de la Presidència i portaveu del govern, Jordi Turull, destaca que en aquests moments serà clau veure si hi ha una resposta al gest de diàleg que implica la suspensió temporal de la declaració d'independència. Segons Turull, "un estol de gent en l'àmbit internacional ens ha demanat aquest gest" i "avui tindrem una prova de si hi ha voluntat de diàleg o no". El conseller creu que ara depèn del govern espanyol acceptar aquest diàleg i asseure's a parlar. Turull considera que, si les mesures que s'apliquin des de Madrid són les mateixes que fins ara, "vol dir que la voluntat de diàleg és zero" i que aleshores "el govern de la Generalitat haurà de ser conseqüent amb el que va dir ahir el president Puigdemont". Turull assegura que "el diàleg no és indefinit en el temps", però que no cal precipitar-se. Turull insisteix que "nosaltres estem en un moment del procés en què volem que surti bé". I reitera que de seguida es veurà si hi voluntat de dialogar i d'arribar a un acord. Pel que fa a la reacció de la CUP, el portaveu del govern explica que "anem en la mateixa direcció, malgrat les infinites discrepàncies ideològiques en molts temes; però en aquest tema anem a l'una". Turull, a més a més, ha apuntat que "hi ha molta gent que està interessada que partim peres [amb la CUP]". Finalment, el conseller de la Presidència ha dit que "la mateixa declaració d'independència apel·la al diàleg amb l'Estat" i "perquè surti bé, cal un temps mort per dialogar".

 • Joan Tardà: "No hi guanyaran res, amb més repressió"
  Veure vídeo

  Joan Tardà: "No hi guanyaran res, amb més repressió"

  Joan Tardà, diputat per ERC al Congrés dels Diputats, ha dit que té la impressió que el president Puigdemont, "un home lleial a les paraules donades", serà capaç de casar la necessitat de posar en valor els resultats de l'1-O amb el fet de posar davant del món la "voluntat ferma de negociar i dialogar", per trobar una solució política a un problema històric: el reconeixement nacional de Catalunya. Tardà creu que a Catalunya sempre hi ha hagut la voluntat de negociar. El diputat d'ERC recorda que a les Corts espanyoles s'ha votat 18 vegades la demanda de celebrar un referèndum i que el TC no ha permès ni celebrar un referèndum consultiu. Tardà afirma que Catalunya és un poble "que només se n'ha sortit dialogant". Pel que fa a l'actitud del govern Rajoy, Tardà alerta que "es comença inhabilitant, es continua multant, embargant patrimonis i, finalment, s'acaba empresonant representants democràtics". Tardà reconeix que hi ha dues legalitats i dues legitimitats, l'espanyola i la catalana, aquesta nascuda de les urnes. El diputat d'ERC es pregunta "per què el regne d'Espanya, un estat que es diu democràtic, ens fa patir?". Tardà considera Catalunya com "un poble indefens, que vol que se'l reconegui el dret a decidir" i denuncia que des d'alguns sectors hi ha una voluntat 'd'ulsteritzar' la societat catalana. I, apunta: "Davant tenim un estat que només ha sabut aixecar la destral". Finalment, Tardà ha conclòs que "ara és moment de ser molt assenyats i no caure en cap provocació".

 • "Molts inversors voldrien finançar el govern català", diu l'assessor empresarial Jordi Piqué
  Veure vídeo

  "Molts inversors voldrien finançar el govern català", diu l'assessor empresarial Jordi Piqué

  Jordi Piqué, assessor d'empreses estrangeres, considera que els canvis de localització de seus socials de diferents empreses que fins ara les tenien a Catalunya són "una campanya de màrqueting barata" per "fer por a la gent", perquè no reforcin el procés cap a la independència. De fet, assenyala que canviar la seu fiscal és un apunt davant de notari que només costa un minuts com a gestió i pagar 60 euros. Piqué recorda que totes les empreses que ara no tenen seu fiscal a Catalunya, i que hi vulguin "operar" en una situació d'independència, hauran de constituir una empresa, hauran de tenir NIF català, hauran de liquidar impostos aquí i crear llocs de treball aquí. Les empreses catalanes que ara són a l'IBEX 35, diu Piqué, estan en un Estat "que els funciona de perles", on tot els va a favor i no volen que res canviï. Parlant d'una altra cosa, segons l'assessor empresarial, Catalunya entraria directament -i com a mínim- a l'EFTA en cas d'assolir la independència. Pel que fa als efectes del procés en el turisme, Piqué creu que el que ha afectat negativament la imatge de Catalunya al món són les escenes de violència provocades per l'estat espanyol. Ha afegit, però, que les xifres d'afluència de turistes de setembre i octubre "estan en la tònica normal". Piqué ha conclòs que "al món hi ha molt capital que està buscant llocs per invertir i que quan un estat s'independitza és una oportunitat per a molts altres estats per fer-hi negoci". I ha subratllat que "Barcelona és una caramel, una ciutat d'èxit internacional (...) i un cavall guanyador".

 • Joaquim Forn: "És increïble que s'actués amb tanta violència"
  Veure vídeo

  Joaquim Forn: "És increïble que s'actués amb tanta violència"

  El conseller d'Interior, Joaquim Forn, explica que li ha dolgut que l'organització del referèndum s'hagi centrat sobre la policia i els Mossos d'Esquadra i no sobre la via política. Forn diu que mai ha tingut interès "a barrejar la política amb els Mossos d'Esquadra", mentre que altres governs no han fet el mateix. El conseller d'Interior ha insistit que "els Mossos actuen per criteris professionals marcats per la llei". I que "els 17.000 agents són un reflex de la societat catalana". En relació amb l'operatiu del 20 de setembre, Forn vaticina que, un cop estudiades totes les informacions, quedarà clar que va ser una operació ben feta. El conseller ha afegit que això és el que explicarà i defensarà avui davant l'Audiència Nacional el major Trapero (citat a declarar per sedició). En relació amb l'1-O, Forn manifesta la seva tranquil·litat perquè el pla d'actuació es va fer públic després de comunicar-lo a tots els comandaments. I subratlla que "els Mossos van tancar la meitat dels 200 col·legis", i que en aquest 50% "va haver-hi zero ferits". Al conseller Forn li sembla "increïble i inaudit que s'actués amb tanta violència" durant la repressió policial de diumenge. Afegeix: "En veure les càrregues vam tenir una reunió amb la jutgessa... i no va passar res". Forn conclou que "el govern s'ha compromès a estudiar totes les actuacions contra les persones que han quedat ferides". Pel que fa a la retirada del territori català de les forces de seguretat enviades de reforç pel govern espanyol, Forn diu que no en tenen cap comunicació oficial.

 • Ramon Tremosa: "El govern espanyol no accepta la mediació europea"
  Veure vídeo

  Ramon Tremosa: "El govern espanyol no accepta la mediació europea"

  L'eurodiputat independent pel PDeCAT Ramon Tremosa fa una valoració optimista del debat d'ahir al Parlament Europeu sobre la independència de Catalunya. Diu que veu "el got mig ple i pujant d'aigua". Tremosa explica que "cada cop hi ha més gent que veu que no hi ha res a fer" amb l'estat espanyol i que "no hi ha hagut mai cap parlament tan legitimat com aquest (el català) per tirar endavant aquest camí". En el cas que es declari la DUI, l'eurodiputat vaticina que després s'obriria un procés de negociació i de reconeixements, tot i que no pot dir quant de temps trigaria aquest procés. A més, ha insistit que fan "confiança en el president Puigdemont", que s'han estudiat molts escenaris i que es vol "fer un procés ordenat". Sobre l'impacte econòmic d'una possible DUI, Tremosa argumenta que el procés no ha arruïnat l'economia catalana, sinó al contrari, ja que aquests dos darrers anys "hem tingut rècords d'exportacions, de congressos, de turistes i de producció industrial". Considera que a Catalunya hi ha 7.000 multinacionals "que no es deixaran expulsar de res, ni de l'euro ni de la lliure circulació ni de la Unió Europea". "Els fonaments de l'economia catalana són molt sòlids", ha insistit l'eurodiputat. Tremosa ha traslladat el parer de molts eurodiputats, que li han fet saber que consideren admirable "la qualitat i la resistència pacífica del poble català".

 • Turull: "El discurs de l'Estat és el del pànic, d'atemorir la gent"
  Veure vídeo

  Turull: "El discurs de l'Estat és el del pànic, d'atemorir la gent"

  El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha confirmat que el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha estat citat a declarar a l'Audiència Nacional per un presumpte delicte de sedició. Pel que fa al discurs televisat del rei, Turull el qualifica d'"espantós, un error des de tots els punts de vista", i "la versió monàrquica de l''¡A por ellos!', que podria ser la mateixa versió que en faria Soraya Sáenz de Santamaría". Amb les seves paraules, apunta Turull, el rei "justifica tot el que s'ha vist aquests dies, dona 'barra lliure' per fer el que es vulgui i negar les evidències". El conseller reitera que ara "és el moment de la mediació", sense deixar de ser lleials al mandat del Parlament de Catalunya. També ha explicat que encara estan tancant el recompte dels vots de l'1-O per després "dirigir-nos al Parlament i proclamar la independència". Demana serenor a la ciutadania perquè no hi hagi "ni una espurna de violència". Turull recorda que l'aplicació de l'article 155 implica una retirada de competències, algunes de les quals ja estan intervingudes en aquests moments. El conseller reflexiona: "Al final, al segle XXI, les batalles polítiques les guanya la gent, no les guanyen les porres, ni els antidisturbis, ni aquesta violència policial."

 • Marta Pascal: "La llei de transitorietat s'ha d'aplicar"
  Veure vídeo

  Marta Pascal: "La llei de transitorietat s'ha d'aplicar"

  La coordinadora de Comunicació del PDeCAT, Marta Pascal, confirma que en la junta de portaveus –que se celebra avui– decidiran una data "perquè el dret que ahir ens vam guanyar els catalans, que és el dret de ser un estat, en paraules del president Puigdemont, sigui possible". Considera les càrregues policials d'ahir una "vergonya absoluta" i creu que el referèndum "ha de tenir unes conseqüències". Pascal assenyala que la premsa internacional qualifica d'inacceptable la violència de l'1-O. Per Pascal, les imatges d'ahir són patètiques i li recorden temps passats. En relació al posicionament de la UE, Marta Pascal confia que es pronunciï, que no es poden mantenir equidistàncies després de les càrregues policials i la repressió desplegada.

 • Antoni Comín: "El bloqueig de comptes és un abús de llei"
  Veure vídeo

  Antoni Comín: "El bloqueig de comptes és un abús de llei"

  El conseller de Salut, Antoni Comín, ha explicat que diumenge els centres de salut obriran "com sempre". Ha recordat que des de l'any 1977, en alguns municipis -i en totes les conteses electorals- s'han obert CAPs, perquè són l'únic espai de titularitat pública. Per protegir els treballadors del Departament de Salut en relació amb l'1-O, Comín ha decidit assumir la presidència dels consorcis sanitaris i les competències en gestió dels recursos humans per uns dies. Els conseller ho ha volgut fer davant de l'assetjament de fiscalia. Afirma també que l'activitat assistencial i sanitària "no es veurà afectada en absolut". Antoni Comín considera que la policia haurà de garantir la seguretat ciutadana i l'ordre públic, i que cap jutge els pot demanar cap actuació que vagi en contra. El conseller de Salut diu que estan treballant perquè el dia 1 hi hagi una votació el més ajustada possible al que preveu la llei de referèndum malgrat "les dificultats infinites que ens estan posant les institucions espanyoles en abús de les seves competències". Pel que fa a la candidatura de Barcelona a acollir l'Agència Europea del Medicament, Comín ha explicat que ha estat de "mutu acord" que el govern català i l'espanyol han decidit ajornar-la. Comín diu que, conjuntament, van valorar que la setmana anterior a l'1-O "no era el moment més oportú per anar a Brussel·les, en un moment que el govern espanyol està assetjant-nos".

 • Camil Ros: "És absurd demanar responsabilitats als directors d'escola. Hi ha un excés de zel"
  Veure vídeo

  Camil Ros: "És absurd demanar responsabilitats als directors d'escola. Hi ha un excés de zel"

  El secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, creu que "cal donar una resposta democràtica i unitària" a tot el que està passant de cara a l'1-O. Defensa que es pugui anar a votar i que s'aposti pel diàleg. Ros no descarta cap tipus de manifestació. Però, pel que fa a la convocatòria d'una vaga general, valora que "cal parlar-ne d'una manera seriosa", perquè només afecta els que estan en el règim general de la Seguretat Social (ni autònoms ni altres activitats econòmiques). Ha afegit que una vaga no és el mateix que organitzar una "costellada". A més, Ros denuncia que "s'està utilitzant la gent que treballa en la funció pública com a element de conflicte" i espera que la Generalitat garanteixi la protecció necessària als qui vulguin participar en l'1-O. Ros defensa que la responsabilitat d'organitzar el referèndum s'ha de traslladar als polítics i que els sindicats han de garantir la seguretat jurídica dels treballadors. Camil Ros també confia que diumenge la resposta de la ciutadania sigui pacífica i que no hi hagi espai per a la violència.

 • Albiol: "Puigdemont i Junqueras són els que posen en perill les institucions catalanes"
  Veure vídeo

  Albiol: "Puigdemont i Junqueras són els que posen en perill les institucions catalanes"

  El president del PP de Catalunya, Xavier Garcia Albiol, valora l'actitud dels Mossos com a lleial pel que fa a les indicacions del fiscal a l'hora de coordinar-se amb la resta de cossos policials de cara a l'1-O, un comportament que no aprecia en relació a altres membres del govern català. Tot i així augura "dies complicats" a partir del cap de setmana que ve. A més, apunta que la coordinació dels darrers dies "era millorable" i que "des del punt de vista de la protecció va fallar". Per a Albiol, els polítics no s'han de dedicar a escalfar la societat "ni incitar a les ocupacions de la via pública". El president del PPC creu que el debat no és si Catalunya necessita un millor finançament. Creu que el que s'està plantejant és una batalla de la legitimitat del govern de Catalunya per sobre de la del govern espanyol. Albiol considera que l'objectiu d'obtenir la independència "no és legítim". Afegeix que el 'quid' de la qüestió és que mentre "estem parlant d'independència no estem parlant de retallades" i que el referèndum "amaga la incapacitat de governar del govern català". El líder popular assenyala que el procediment del referèndum no té cap garantia ni reconeixement i que a Catalunya s'estan vulnerant els drets de molta gent. I conclou que l'oferta del PP és seure a parlar sobre un millor finançament a Catalunya, millores en infraestructures o redefinir les competències de les comunitats autònomes. Però l'única proposta que no acceptaran és asseure's per pactar un referèndum "per trencar Catalunya de la resta d'Espanya".

 • Benet Salellas: "La prioritat de les forces de seguretat no és parar la ultradreta, sinó trobar urnes"
  Veure vídeo

  Benet Salellas: "La prioritat de les forces de seguretat no és parar la ultradreta, sinó trobar urnes"

  Sis dies abans de la celebració del referèndum, comença un compte enrere ple de tensió. Amb un ull posat en les actuacions del govern central i de la justícia per impedir l'1-O, hem entrevistat Benet Salellas, diputat de la CUP-CC. En relació amb la reunió de les forces de seguretat d'aquesta tarda per a la coordinació conjunta de les forces policials a Catalunya, Salellas creu que posar un tinent de la Guàrdia Civil a capitanejar tots els cossos mostra "la voluntat de militaritzar els cossos policials civils". D'altra banda, pensa que així es demostra la concertació del Tribunal Constitucional amb "aquest cop militar que vivim". Salellas té la confiança que els Mossos d'Esquadra (així com la resta de funcionaris) es posin de part dels drets democràtics. I creu que si els Mossos reben ordres l'1-O de retirar urnes "han de desobeir". Salellas no dubta a qualificar de "democràcia a la turca" la situació que es viu a Catalunya (i posa com a exemples la intercepció de materials pro referèndum, la prohibició d'actes o el tancament de pàgines web). En relació amb l'acte de Podem fet ahir a Saragossa, Salellas creu que els aldarulls a l'exterior demostren que la prioritat de les forces policials de l'Estat no és lluitar contra la ultradreta sinó buscar urnes, atacar la democràcia. Pel que fa a la vaga general, el diputat de la CUP creu que és la millor manera que té el conjunt dels treballadors de defensar-se de l'embat autoritari estatal. Tot i l'embat, Salellas apunta que l'1-O continua tenint tots els ingredients per ser un referèndum d'autodeterminació. I ha expressat el seu convenciment que a tot arreu es defensaran els col·legis electorals i la seva obertura. També fa una crida a ocupar els carrers de manera pacífica.

 • Marta Pascal: "No m'imagino un escenari que no sigui votar l'1-O"
  Veure vídeo

  Marta Pascal: "No m'imagino un escenari que no sigui votar l'1-O"

  La coordinadora general del PDeCat, Marta Pascal, ha exposat els plantejaments que des del seu partit mantenen de cara a la celebració del referèndum. D'una banda, considera que "al segle XXI no es poden posar tanques ni barreres a la democràcia". I afegeix que, encara que el PSOE i Cs estiguin donant suport "amb ulls tancats" al PP, la seva formació política continua treballant pel sí (tot i que la contesa electoral --diu-- tingui un estat a la contra). Pascal valora com a "serena" la resposta que s'està donant a les mesures policials i jurídiques que està aplicant el govern del PP. De fet, assenyala que s'ha de denunciar aquest intent "d'espantar la gent que sap que l'1-O aquest país es mereix votar". En relació a la proposta del ministre d'Economia, Luis de Guindos, de millorar el finançament per a Catalunya, Pascal diu que "no pot ser que el govern del PP, amb quatre calerons, ens tinguin a tots comprats". Pel que fa a la convocatòria d'una vaga general, ha apuntat que són els sindicats qui les convoquen; i que ara com ara l'únic escenari que es planteja és el de votar, que no s'imagina que "l'1-O no hi hagi urnes".

 • "No hi ha moció de censura més eficaç que la democràcia", defensa Oriol Junqueras
  Veure vídeo

  "No hi ha moció de censura més eficaç que la democràcia", defensa Oriol Junqueras

  El vicepresident i conseller d'Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha explicat que la detenció de la meitat de l'equip d'Economia evidencia la voluntat d'estroncar la feina del seu departament. De fet, Junqueras considera que es tracta de persones honestes i treballadores, que volen que a Catalunya es pugui votar. En aquest sentit, ha demanat que ningú no l'equipari amb aquells que estan detenint persones honrades. Considera l'ofensiva del govern espanyol com un càstig a tots els catalans i que s'ha arribat a una situació en què tot el que està passant ja no té res a veure amb si Catalunya és o no és una república. El vicepresident també ha fet una crida a la preservació dels drets bàsics, polítics i socials. A mitja entrevista el programa ha connectat amb Meritxell Batet, diputada del PSC al Congrés dels Diputats, que ha culpat tant el govern espanyol com el català de la crisi política que travessa el país.

 • Mas-Colell recorda que "estem sota els focus de la comunitat internacional"
  Veure vídeo

  Mas-Colell recorda que "estem sota els focus de la comunitat internacional"

  L'entrevista a l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell ha tingut lloc en ple registre a la seu de la conselleria d'Economia per part de la Guàrdia Civil. Mas-Colell considera que el govern espanyol ha polititzat fins a l'extrem tot el tema fiscal i el control dels comptes de la Generalitat. Considera que Montoro juga amb foc però que els treballadors públics cobraran la nòmina aquest any (i no creu que el ministre arribi al límit en això). De cara a l'1-O defensa que -tot i que el desenvolupament fins ara no ha estat ideal- convé manifestar-se pacíficament; que com més gent vagi a votar més poder es donarà a la Generalitat. El 2 d'octubre, afegeix, hi haurà una oferta més bona com més gent participi en el referèndum.