Entrevistes

 • José María Mena: "A Torres-Dulce l'han fet dimitir"

  José María Mena: "A Torres-Dulce l'han fet dimitir"

  L'exfiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, José María Mena, ha dit a "Els matins" que a l'exfiscal superior de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, "l'han fet dimitir" i, segons ell, el principal problema ha estat el sobiranisme català. Mena ha estat contundent quan li han preguntat sobre la complexitat que representa ara, en aquest context, substituir Torres-Dulce: "Per a qui estigui disposat a fer de telefonista, és un càrrec excel·lent, perquè les ordres són clares i dient amén ja està."

 • Álvarez: "Si el 2015 no hi ha paga extra per als funcionaris farem mobilitzacions"

  Álvarez: "Si el 2015 no hi ha paga extra per als funcionaris farem mobilitzacions"

  El secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, s'ha referit als pressupostos de la Generalitat, i en concret de la recuperació de la paga extra dels funcionaris que preveuen els comptes. El secretari generat de la UGT a Catalunya considera que "els treballadors públics han de recuperar la paga extra sí o sí", tant si els pressupostos s'acaben aprovant com si s'han de prorrogar els d'aquest any. "N'estem fins als nassos que els treballadors públics siguin ostatges de les negociacions polítiques i siguin moneda de canvi", ha afegit. Álvarez també s'ha pronunciat sobre els casos de corrupció que han afectat el sindicat i ha admès que l'organització té pendent afrontar un canvi d'estructures per evitar que es repeteixin.

 • Junqueras: "Estic convençut que hi haurà convocatòria d'eleccions molt, molt aviat"

  Junqueras: "Estic convençut que hi haurà convocatòria d'eleccions molt, molt aviat"

  El líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, s'ha mostrat convençut que l'acord per avançar les eleccions és possible i que s'hi arribarà molt aviat. Fins i tot ha parlat d'abans de festes perquè el millor, diu, és no perdre el temps amb pressupostos inviables com els que es debaten avui al Parlament i "no podem allargar l'agonia de l'autonomia", ha dit. Tot i això, l'única diferència que ha mostrat respecte a la posició d'ERC i de CiU sobre unes possibles eleccions anticipades és que mantenen que volen "una candidatura paraigua", però accepten que "pot ser sense sigles". Pel que fa als pressupostos, el líder d'ERC manté que "els pressupostos són inviables del tot" i accepta que no presenten l'esmena a la totalitat "com a gest de bona voluntat, per donar temps a l'acord".

 • Esteller: "Nomenar persones de pura trajectòria política per a càrrecs tècnics és un error"

  Esteller: "Nomenar persones de pura trajectòria política per a càrrecs tècnics és un error"

  El doctor Manel Esteller va rebre aquest dilluns el 6è Premi Nacional d'Oncologia, que atorga la Fundació Echevarne, i per això hem volgut conversar amb ell. L'investigador i director del programa Epigenètica i Biologia del Càncer IDIBELL ens ha parlat de l'especialitat i dels últims avenços que s'han fet en les seves investigacions. Esteller ha denunciat també la falta de recursos en investigació i ha reclamat alguns canvis perquè arribi el finançament necessari.

 • Santi Vila: "Costa d'entendre per què ERC ha deixat de donar suport al govern"

  Santi Vila: "Costa d'entendre per què ERC ha deixat de donar suport al govern"

  El conseller de Territori i Sostenibilitat, Sanit Vila, ha dit a l'entrevista d'"Els Matins" que no s'entendria l'oposició d'Esquerra perquè posaria en perill obres com les de la línia 9 del metro o la paga extra dels treballadors públics i ha avisat que no es pot hipotecar el present pensant en el futur: "Voldria que s'aprovessin. D'això en depenen el metro entre Terrassa i Sabadell, la Línia 9 o recuperar la paga extra dels funcionaris. El dia que en nom del futur no atenguem el present tindrem un problema. Si després hi ha eleccions anticipades, ja ho veurem". Vila també ha parlat dels continus problemes amb les línies de Rodalies i ha acusat directament Foment de no complir els seus compromisos.

 • Gómez-Batiste: "Les cures pal·liatives fan que milions de persones millorin la qualitat de vida"

  Gómez-Batiste: "Les cures pal·liatives fan que milions de persones millorin la qualitat de vida"

  Lídia Heredia ha conversat avui amb el responsable del Programa de Cures Pal·liatives de l'OMS, Xavier Gómez-Batiste, que ha explicat la situació mundial d'aquesta disciplina mèdica: "Al món hi ha 27 milions de persones que necessiten atenció pal·liativa." Gómez-Batiste ha denunciat que en alguns països del món és molt difícil tenir accés a la morfina i això fa que "menys del 20% de pacients amb dolor tenen accés a la morfina". Finalment, el responsable del Programa de Cures Pal·liatives de l'OMS ha explicat que li agradaria portar el programa mundial de cures pal·liatives des de Barcelona i ha afirmat que creu que arribaran a un acord i "podrà ser".

 • Gay de Montellà diu que la crisi no és història, tot i estar en un "moment de recuperació"

  Gay de Montellà diu que la crisi no és història, tot i estar en un "moment de recuperació"

  El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, diu a "Els Matins" que no es pot dir encara que la crisi econòmica està superada i contradiu així Mariano Rajoy, que ahir la va declarar oficialment com a "història passada". Gay de Montellà ha declarat: "La crisi no és història. Creiem que hem superat el moment de caiguda, estem en una recuperació i en una situació més favorable que l'any 2010-2011, però hem de continuar treballant de valent."

 • Felip Puig: "BCN World és un projecte que es farà"

  Felip Puig: "BCN World és un projecte que es farà"

  El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, s'ha mostrat contundent respecte al projecte Barcelona World i no té cap dubte que serà una realitat. També ha afirmat que en els pròxims mesos, quan es concreti la tramitació urbanística del projecte per part de la Generalitat, sorgiran més operadors interessats a participar-hi: "El projecte l'impulsarà el govern i veurà la llum perquè hi ha altres grups experimentats en aquest sector interessats." D'altra banda, Felip Puig ha afirmat que és necessari que hi hagi un acord perquè el país continuï funcionant i creu que hi haurà eleccions anticipades. Pel que fa a la conferència que ahir va oferir Miquel Iceta, Puig ha dit: "Crec que el seu contingut és del segle XX i el model d'estat és antic."

 • Espadaler: "Hem abaixat el nivell d'alerta i a mig matí preveiem aixecar-lo"

  Espadaler: "Hem abaixat el nivell d'alerta i a mig matí preveiem aixecar-lo"

  El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha valorat a "Els Matins" els efectes de les fortes ventades de les darreres 24 hores i ha explicat quina és la situació actual. D'altra banda, Espadaler ha confirmat la detenció de dues persones com a presumptes autors de la mort a trets de dos homes a Bordils, Girona, aquesta matinada.

 • De Alfonso reclama que l'enriquiment personal no justificat dels càrrecs públics sigui delicte

  De Alfonso reclama que l'enriquiment personal no justificat dels càrrecs públics sigui delicte

  Coincidint amb l'entrada en vigor de la llei de transparència espanyola, el director de l'Oficina Antifrau a Catalunya, Daniel de Alfonso, s'ha mostrat molt crític amb les mesures contra la corrupció del govern de Rajoy. A "Els matins" de TV3, De Alfonso ha dit que confia més en la llei de transparència que tramita el Parlament de Catalunya. De Alfonso recomana tipificar com a delicte l'enriquiment personal dels càrrecs públics: "Cal sancionar penalment l'increment injustificat de patrimoni de les persones públiques. Això no està castigat i els altres delictes són dificilíssims d'investigar."

 • Pié sobre el "cas Nóos": "Una cosa és la fiscalia i l'altra, el jutge; deixem-lo actuar"

  Pié sobre el "cas Nóos": "Una cosa és la fiscalia i l'altra, el jutge; deixem-lo actuar"

  El president del Consell de l'Advocacia Catalana, Abel Pié, s'ha referit a la reforma de la llei d'enjudiciament criminal: "Estem en una reforma de la llei que, si prospera, no anem bé." Pié ha criticat que la policia pugui ordenar gravacions sense una ordre del jutge i que es pugui fer una prova d'ADN sense l'advocat davant. El president del Consell de l'Advocacia Catalana s'ha referit també al "cas Nóos" i ha explicat que "una cosa és la fiscalia i l'altra, el jutge; deixem-lo actuar", ha dit.

 • Homs: "Hi ha marge per a l'acord. Hi estem obligats"

  Homs: "Hi ha marge per a l'acord. Hi estem obligats"

  El conseller de la Presidència, Francesc Homs, creu que l'acord és una necessitat i una obligació: "Hi ha marge per a l'acord. Hi estem obligats", ha dit a "Els Matins". Homs ha dit que després d'escoltar Junqueras ahir a la nit es referma en la idea que l'important és el què i el com, i que la resta de qüestions arribaran soles. En aquest sentit ha declarat que està d'acord amb Junqueras que "no és tan important la llista única o separada com el full de ruta".

 • Joan Iglesias: "El contribuent és un client"

  Joan Iglesias: "El contribuent és un client"

  Joan Iglesias és assessor del president Artur Mas en matèria fiscal i és la persona que té l'encàrrec tècnic del disseny d'una suposada agència tributària catalana en un estat independent. Iglesias ha parlat de dos conceptes. Per una banda, s'ha referit al model, un model més basat en la confiança: "El lema ha de ser que el contribuent és un client; és el que paga, el que col·labora." D'altra banda, ha explicat també com s'ha de fer la implementació i en aquest sentit ha deixat clar que "no hi ha espais buits. Des de la perspectiva fiscal, o ets estat o no ho ets. Mentre no ho ets, no pots dictar la legalitat fiscal a casa seva i estàs sotmès a la legalitat vigent i l'has de complir."

 • Muriel Casals i Jaume Marfany no veuen allunyades les propostes de Mas i Junqueras

  Muriel Casals i Jaume Marfany no veuen allunyades les propostes de Mas i Junqueras

  Des de l'ANC i Òmnium Cultural insisteixen que la proposta d'Artur Mas de llista única donaria un resultat més inequívoc, però afegeixen que les dues propostes, tant la del president Mas com la d'Oriol Junqueras, són compatibles. Per Muriel Casals, les dues propostes tenen el mateix objectiu i, per això, "no estan tan lluny" i pel vicepresident de l'Assemblea, Jaume Marfany, les dues opcions no són incompatibles i hi ha possibilitat d'acord. Casals ha assegurat que cal estudiar què pot aglutinar més vots independentistes.

 • Francesc Sanuy: "S'ha de fer net i començar de zero"

  Francesc Sanuy: "S'ha de fer net i començar de zero"

  L'advocat Francesc Sanuy, que acaba de publicar el llibre "La banca sempre guanya", ha definit Espanya com un país amb un atur descomunal i una corrupció generalitzada. En aquest sentit, Sanuy ha apuntat que "un país es corromp perquè hi ha minories dirigents que es casen entre elles i no volen fer res pel benestar general". Segons Sanuy, per capgirar aquesta situació es necessitaria un regeneracionisme que la gent imposarà. La societat ja comença a dir que això no pot continuar. "Hi ha un gran desprestigi de les formacions polítiques convencionals. S'ha de fer net i començar de zero", ha dit. Sobre les caixes, l'advocat opina que van néixer com a part d'un reformisme social i s'han anat perdent pel camí.