Entrevistes

 • Viver i Pi-Sunyer: "No podem començar a fer lleis perquè ens les tombaran, però sí que podem preparar-les"

  Viver i Pi-Sunyer: "No podem començar a fer lleis perquè ens les tombaran, però sí que podem preparar-les"

  El nou comissionat per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, és qui té l'encàrrec de desenvolupar les estructures d'estat d'aquí a les eleccions del 27 de setembre i ha explicat a "Els matins" que s'adequaran al que diu el dictamen. Però també ha afegit que el govern, tot i que no en pugui disposar de moment, ha de preparar les estructures d'estat per si fossin necessàries després de les properes eleccions: "La gent ha de saber que si voten l'opció independentista no hi ha salt al buit i que hi ha una sèrie de coses previstes."

 • Iceta: "Lamento la sentència del TC però no em sorprèn perquè era previsible"

  Iceta: "Lamento la sentència del TC però no em sorprèn perquè era previsible"

  El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que comprèn la sentència del Tribunal Constitucional perquè la competència per fer referèndums és de l'estat. Iceta també s'ha referit a les eleccions del 27 de setembre no tenen un caire plebiscitari sinó que "seran uns comicis al Parlament". El primer secretari del PSC ha expressat el total suport del partit i la confiança en la figura d'Àngel Ros i ha situat la crisi de Lleida en un fet estrictament personal.

 • Joan Rigol: "Fa deu anys no era independentista. M'hi he tornat perquè Espanya se'ns toreja"

  Joan Rigol: "Fa deu anys no era independentista. M'hi he tornat perquè Espanya se'ns toreja"

  Lídia Heredia ha conversat amb Joan Rigol, president de Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que es tornarà a reunir el 6 de març, després de mesos d'inactivitat. Rigol s'ha referit al debat que hi ha dintre d'Unió sobre l'independència i ha explicat el seu cas: "Fa deu anys no era independentista i volia l'encaix amb la Constitució. Però m'hi he tornat perquè Espanya se'ns toreja" i ha explicat que Unió no està dividia, sinó que viu "un moment crucial, en què cal treballar cohesionats sense ser excloents". Per al president del Pacte, Joan Rigol, els partits sobiranistes haurien de tenir un punt en comú en les eleccions del 27 de setembre per encarar amb força una negociació. Rigol, però, considera que, fins que no hi hagi una nova majoria a Madrid, el govern espanyol no negociarà res.

 • Joan Botella: "És un fracàs que en trenta anys no s'hagi pactat una llei electoral a Catalunya"

  Joan Botella: "És un fracàs que en trenta anys no s'hagi pactat una llei electoral a Catalunya"

  Lídia Heredia ha conversat amb el catedràtic de Ciència Política de la UAB Joan Botella sobre la proposta de nova llei electoral. Botella considera que "els partits s'hi han d'esforçar, es necessiten 90 vots i estan a punt d'aconseguir pactar una llei electoral", perquè és un fracàs que no s'hagi pactat fins ara. Som "l'única comunitat que no en té". Botella ha explicat com seria aquesta llei.

 • Espadaler: "La consulta interna d'Unió no es fa per comptar independentistes"

  Espadaler: "La consulta interna d'Unió no es fa per comptar independentistes"

  Lídia Heredia ha conversat amb el secretari general d'Unió Democràtica, Ramon Espadaler, que ha afirmat que no fan una consulta per comptar independentistes i ha volgut posar èmfasi en què "tenim més coses que ens uneixen que no pas ens separen". Espadaler ha explicat que el partit, que se segueix definint com a confederal tot i les diferents sensibilitats, vol reivindicar el seu propi perfil de cara al 27 de setembre. El conseller d'Interior s'ha referit també a la crisi oberta per les protestes dels bombers voluntaris i al tràgic accident de les Lloses on van morir dos joves, succés pel qual compareixerà aquest dijous al Parlament. Sobre la diferència de vot entre Unió i CDC per la llei antijihadista al congrés, Espadaler ha afirmat que "la crisi sobre el vot diferenciat està tancada".

 • Rigau: "Les expectatives dels pares impacten més que la nòmina en els resultats acadèmics"

  Rigau: "Les expectatives dels pares impacten més que la nòmina en els resultats acadèmics"

  La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha respost a les conclusions de l'estudi de la Fundació Bofill, que aquesta setmana denunciava l'augment de les desigualtats entre l'alumnat en funció de la seva classe social. Rigau considera que les expectatives del pares i la seva presència impacta més en els resultats acadèmics que la nòmina. La consellera d'Ensenyament s'ha referit també a la querella per la consulta celebrada el 9 de novembre: "Queda clar que l'ofensiva és molt forta. Hem après a encaixar-ho i creiem que tenim una bona defensa." Finalment, Rigau ha parlat del català a l'escola i ha denunciat que hi ha un pols amb el govern espanyol, "l'estat intenta demostrar que hi ha pares que han hagut d'anar a la privada pel tema lingüístic", ha dit la consellera.

 • Assumpció Vilà: "Les necessitats han arribat a famílies que no estaven acostumades a fer peticions als serveis socials"

  Assumpció Vilà: "Les necessitats han arribat a famílies que no estaven acostumades a fer peticions als serveis socials"

  Lídia Heredia ha entrevistat la síndica de greuges de Barcelona, Assumpció Vilà, per parlar de l'informe de queixes anual que acaba de presentar. La síndica ha recalcat la vulnerabilitat de la infància i que la crisi afecta famílies que abans no necessitaven serveis socials. Vilà opina que els "serveis socials s'hauran d'adaptar a les noves necessitats".

 • Bassat: "En aquests moments de crisi el primer és solucionar els problemes de la gent"

  Bassat: "En aquests moments de crisi el primer és solucionar els problemes de la gent"

  El publicitari Lluís Bassat ingressarà aquest dimecres a la tarda a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i per això hem volgut conversar-hi. Bassat ha repassat alguns moments de la seva carrera com a publicista i ha dit que quan ha vist una cosa que no compraria no l'ha anunciada. Però s'ha referit també al procés sobiranista i, en aquest sentit, diu que abans de la independència cal resoldre els problemes de la gent en el moment tan greu de crisi que vivim. El publicista ha parlat de la seva candidatura com a president del Barça i admet que no hauria estat un bon president de l'equip perquè hi ha certes coses que no sap fer i no vol fer. D'altra banda, s'ha mostrat convençut que arribarà la pau a l'Orient Mitjà.

 • Sant Vila: "Trencarem el monopoli de Renfe i un altre operador s'encarregarà del servei"

  Sant Vila: "Trencarem el monopoli de Renfe i un altre operador s'encarregarà del servei"

  El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha explicat que "es farà un concurs per escollir l'operador que s'encarregarà del servei entre el centre de Barcelona i l'aeroport del Prat". Vila ha dit a "Els matins" que es trencarà així el "monopoli" de Renfe. Ha fet aquestes declaracions després de saber-se que a l'abril començaran les obres gràcies a un acord amb el govern de Madrid.

 • Xavier Vinader, sobre la Transició espanyola: "En aquest país les clavegueres no es van netejar mai"

  Xavier Vinader, sobre la Transició espanyola: "En aquest país les clavegueres no es van netejar mai"

  De guerres brutes de l'Estat, del poder, de les suposades i de les reals, en sap, i molt, el periodista que ha entrevistat aquest dimarts Lídia Heredia, Xavier Vinader. És el protagonista del "Sense ficció" d'avui, que explica la història d'aquest pioner de la investigació periodística. Nosaltres n'hem parlat amb ell en aquesta entrevista. Vinader ens ha parlat de com va aconseguir infiltrar-se dins els cos policial en el període postfranquista i ens ha parlat també de la situació del periodisme d'investigació, segons ell en "respiració assistida", i ha afirmat que només en petits mitjans es fa bon periodisme d'investigació.

 • Gemma Ubasart descarta presentar-se com a cap de llista el 27-S

  Gemma Ubasart descarta presentar-se com a cap de llista el 27-S

  La nova secretària de Podem Catalunya, Gemma Ubasart, ha dit a "Els matins" que prefereix dedicar-se al partit. També ha descartat el pacte amb ICV i amb IU i ha afirmat que el seu partit defensa el dret a decidir, no només quan parla a Catalunya, sinó a tot l'estat espanyol.

 • Entrevista amb Sílvia Soler

  Entrevista amb Sílvia Soler

  Parlem amb Sílvia Soler sobre la seva nova novel·la "Un any i mig", una obra sobre la importància de la família

 • Rosa Regàs retrata la voluntat de ser lliure a "Una llarga adolescència"

  Rosa Regàs retrata la voluntat de ser lliure a "Una llarga adolescència"

  L'escriptora Rosa Regàs retrata en el seu últim llibre la voluntat de ser lliure en una època fosca

 • Rafael Ribó: "Tots els contribuents i consumidors de gas haurem de pagar les conseqüències del Castor"

  Rafael Ribó: "Tots els contribuents i consumidors de gas haurem de pagar les conseqüències del Castor"

  Lídia Heredia ha entrevistat el síndic de greuges, Rafael Ribó, per parlar de l'informe anual del síndic. El síndic s'ha referit a temes d'actualitat, com ara la pobresa energètica, les conseqüències de la crisi i les retallades socials, i casos com els del Castor i "Ciutat morta".

 • Paciencia Melgar: "Si ens oblidem de l'Àfrica serà un desastre. L'Ebola fa anys que brota a diferents països"

  Paciencia Melgar: "Si ens oblidem de l'Àfrica serà un desastre. L'Ebola fa anys que brota a diferents països"

  Lídia Heredia ha conversat amb la missionera de la Immaculada Concepció Paciencia Melgar, que es va contagiar d'Ebola i va superar la malaltia. La missionera ens ha parlat de la situació de l'Ebola al continent africà i de com ella va vèncer la malaltia, a l'Àfrica mateix. Ara la religiosa ara és a Espanya; es mostra contundent amb la poca reacció internacional davant de l'epidèmia i reafirma que no té rancor perquè no se la va expatriar a Espanya quan estava malalta.