La gran sequera
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3

La gran sequera

La sequera que aquest any (1995) afecta Catalunya pot ser la més greu del segle. Uns dels primers que se n'han vist perjudicats són els agricultors, que en comarques com el Segrià, la Noguera o la Segarra, entre d'altres, han vist com es perdia més del 90% de la collita de cereal. Els ramaders veuen impotents com les pastures estan seques i han hagut de donar el farratge i la palla que tenien emmagatzemats per a la tardor per garantir la supervivència dels ramats, especialment d'ovelles i cabres. Ni tan sols se'n salven les pastures d'alta muntanya, on l'herba amb prou feines s'alça uns centímetres de terra i s'han de portar cisternes d'aigua per abeurar el bestiar perquè els rierols estan secs. Tot plegat pot fer tancar algunes explotacions, que no saben com podran afrontar els elevats preus de la palla i el pinso que ara hauran de comprar. La manca de pluges també ha afectat el bosc. La poca floració ha posat en perill les abelles i molts apicultors han hagut d'alimentar artificialment els ruscos. També s'ha incrementat molt el risc d'incendis i arbres centenaris, com les alzines, estan morint. Per acabar de completar aquest panorama desolador, alguns embassaments, com el de la Baells -un dels que abasteixen la ciutat de Barcelona- està sota mínims i amb la preocupació de què passarà a finals d'un estiu, que es preveu extremadament calorós. Molts municipis s'ha d'abastir amb cisternes per garantir l'aigua de boca perquè s'han assecat basses i fonts que sempre rajaven. Les previsions dels experts ens situen en un escenari de descens dels recursos hídrics a causa del canvi climàtic. Però en aquest moment, el problema de manca d'aigua ve donat pel mal ús que se'n fa.

A una primavera excepcionalment poc plujosa, s'hi ha afegit un hivern sec i fred. Els ramaders veuen impotents com les pastures estan seques i han hagut de donar el farratge i la palla que tenien emmagatzemats per la tardor per garantir la supervivència dels ramats, especialment d'ovelles i cabres. Ni tan sols se salven les pastures d'alta muntanya, on l'herba amb prou feines aixeca uns centímetres de terra i s'han de portar cisternes d'aigua per abeurar el bestiar perquè els rierols estan secs. Tot plegat pot fer tancar algunes explotacions, que no saben com podran afrontar els elevats preus de la palla i el pinso que ara hauran de comprar.

La falta de pluges també ha afectat el bosc. La poca floració ha posat en perill les abelles i molts apicultors han hagut d'alimentar artificialment els ruscos. També s'ha incrementat molt el risc d'incendi i arbres centenaris, com les alzines, estan morint. Per acabar de completar aquest panorama desolador, alguns embassaments, com el de la Baells ¿un dels que abasteix la ciutat de Barcelona- està sota mínims i amb la preocupació de què passarà a finals d'un estiu que es preu extremadament calorós. Molts municipis s'ha de proveir amb cisternes per garantir l'aigua de boca, perquè s'han assecat basses i fonts que sempre rajaven. Això és especialment greu en alguns pobles del Pallars Jussà que havien vist revifar l'economia amb les segones residències i el turisme rural. Ara es tem per com abastir d'aigua una població que a l'estiu es pot triplicar.

Les previsions dels experts ens situen en un escenari de descens dels recursos hídrics a causa del canvi climàtic. Però, en aquest moment, el problema de falta d'aigua ve donat pel mal ús que se'n fa: conreus que no s'han adaptat a regs més racionals, fuites a les conduccions, urbanització desmesurada del territori, projectes turístics que requereixen un gran consum... El consum d'aigua en un habitatge unifamiliar és entre el doble i el triple que en un pis.

Tot plegat empeny a prendre decisions que portin cap a una nova cultura de l'aigua, més enllà dels decrets d'excepcionalitat ¿en aquests moments en fase 1- que podrien arribar a portar a restriccions.

ÚLTIMS PROGRAMES