La frontera
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3

La frontera

El fenomen de la immigració il·legal de Mèxic als Estats Units, els coneguts com a "espaldas mojadas", havia crescut de manera espectacular. El 1999, 800.000 persones van intentar passar la frontera des d'Agua Prieta, a Mèxic, fins a Douglas, als Estat Units. El reportatge mostra la situació a les dues bandes de la frontera, on els propietaris de ranxos o hisendes se sentien amenaçats. Alguns ranxers nord-americans demanaven la protecció de l'exèrcit perquè se sentien envaïts i, segons la constitució, tenien dret a protecció. Alguns havien organitzat caceres d'immigrants per les seves terres. Hi havia ranxers de la frontera mexicana que pensaven de vendre la propietat i anar a un altre lloc. A Agua Prieta el diner negre que generava el pas d'immigrants engrandia la ciutat, perquè era allà on els "espaldas mojadas" contactaven amb el guies, coneguts com a "polleros" o "coyotes", que, a canvi de diners, els ajudarien a passar. Però el reforç dels controls de la frontera americana, on la policia fronterera patrullava constantment, feia difícil entrar. Agua Prieta, doncs, s'omplia de "sense papers" en situació de misèria perquè havien intentat passar molts cops la frontera i per pagar-ho havien venut tot el que tenien. A la banda mexicana hi havia el Grupo Beta, policies que protegien i informaven els immigrants, perquè, molts cops, aquests eren abandonats pels guies o assaltats just abans de passar.

Just quan falten dos dies per a les eleccions nord-americanes, "30 Minuts" tracta un tema que no estarà en el centre del debat polític, però que afecta directament la relació dels Estats Units amb el seu veí del sud,. Mèxic, que també aquest any ha canviat de president.

Un grup de ranxers d'Arizona, als Estats Units, han demanat el desplegament de l'exèrcit, la militarització de la frontera que separa el país de Mèxic. Durant els dos últims anys, la ciutat de Douglas s'ha convertit en un dels llocs de pas preferits pels "espaldas mojadas", els immigrants sense papers que intenten entrar de manera il·legal a Nord-amèrica. Vénen del sud, de les regions pobres de Mèxic, com Chiapas, o de Guatemala, El Salvador, etc., i, si aconsegueixen passar, molts tenen feina assegurada als camps de Califòrnia o a les grans ciutats, que necessiten mà d'obra barata.

Els ranxers han vist com les seves propietats es convertien en lloc de pas. Se senten envaïts, i per això proposen la militarització de la frontera. En declaracions a "30 Minuts", argumenten que, si els Estats Units intervenen militarment en conflictes com el de Kosovo, l'exèrcit té el deure constitucional de protegir les fronteres del sud i les seves propietats. En l'últim any, més de 800.000 persones han intentat passar des de Agua Prieta, a Mèxic, a la zona de Douglas, als Estats Units.

La policia de fronteres nord-americana, la Border Patrol, ha augmentat els efectius a la zona, que han passat de 30 membres a més de 500. Les autoritats nord-americanes van reforçar amb tot tipus de sofisticats sistemes la frontera a San Diego i El Paso, i hi van fer molt difícil l'entrada dels il·legals. Ara, aquests s'han traslladat a la zona d'Agua Prieta, on la Border Patrol està desplegada principalment a Douglas, però no a la resta de la regió. Això obliga els il·legals a entrar als Estats Units pel desert d'Arizona, on molts troben la mort, de set i fam, intentant arribar a alguna ciutat dels Estats Units, cosa que els fa passar per les propietats privades dels ranxers. Alguns d'aquests propietaris han organitzat fins i tot caceres d'immigrants sense papers i els persegueixen amb gossos i cavalls per entregar-los a les autoritats.
Mentrestant, Agua Prieta s'ha transformat. S'han oberts desenes de pensions i hotels per acollir els immigrants, i és en aquestes pensions on els "polleros" o "coyotes" especialistes a creuar la frontera il·legalment troben els clients."Polleros" d'Agua Prieta van acceptar fer declaracions a "30 Minuts", on expliquen la seva feina. Un d'ells considera que és exportador, exportador de persones, i diu que ha creuat il·legalment la frontera més de dos mil cops. Creuar la frontera amb ells pot costar de 3.000 a 6.000 dòlars, de sis-centes mil a més d'un milió de pessetes. Famílies senceres o grups de joves busquen l 'ajuda dels "coyotes" per aconseguir el seu objectiu: arribar als Estats Units, i estan tan desesperats que venen les seves propietats i estan disposats a pagar el que sigui si els garanteixen poder-hi arribar.Això ha fet que, a Agua Prieta, hi hagi molts diners. Les xarxes que introduïen droga als Estats Units són aprofitades ara per introduir persones, perquè el tràfic humà s'ha convertit en un bon negoci, un negoci que dóna milions de benefici en diner negre. Part d'aquests diners es pot veure als carrers d'Agua Prieta, on es construeixen grans mansions, just al costat de la frontera. Els "sense papers", víctimes d'abusos, que han de pagar a autoritats corruptes mexicanes per poder arribar a la frontera, a vegades són assaltats quan intenten creuar per zones que no estan habitades, i, a vegades, són víctimes de "coyotes" o "polleros" sense escrúpols que els deixen abandonats a la seva sort, al mig del desert.
La frontera entre Mèxic i els Estats Units, de més de tres mil kilòmetres, s'ha convertit en un lloc insegur, on el nord i el sud s'enfronten cara a cara i on es fan negocis milionaris aprofitant-se de la necessitat. Els ranxers volen militaritzar-la, l'alcalde de Douglas considera que ja ho està i que es tracta d'un problema laboral, i els grups de Drets Humans proposen una política que ajudi a desenvolupar Mèxic, per evitar tant sofriment i tanta injustícia.

ÚLTIMS PROGRAMES

TAMBÉ ET POT INTERESSAR