Viure a la Franja

"Una altra mirada" s'endinsa "En la ment de Gaza"

Aquest documental de Carles de la Encarnación i Arantza Diez descobreix Gaza a través d'un assistent social de l'únic centre de salut mental de la ciutat.

A "Una altra mirada" el 33 ofereix aquest dimarts "En la ment de Gaza" (On Gaza's mind). A la Franja de Gaza la vida no és vida, és supervivència. La Franja de Gaza és terra de ningú, és terra palestina. El govern israelià l'ha convertit en la presó més gran del món. Hi malviuen un milió i mig de palestins. I la violació sistemàtica dels seus drets humans ha trastocat, per sempre, els seus esperits i la seva ment.

Adham Tobail és un assistent social que treballa en l'únic centre de salut mental que hi ha a la ciutat de Gaza. A través del seguiment que fa dels seus pacients, coneixem en Hakim, un nen de 9 anys que té estrès posttraumàtic arran d'un dur atac dels soldats israelians al barri on viu; en Midhat, un pare de família a qui les fòbies no li permeten dur una vida normal i que paga la seva frustració amb la seva dona i els seus fills; coneixem també l'Ashraf, un malalt d'esquizofrènia que no pot prendre la medicació de forma continuada perquè el bloqueig econòmic que pateix la Franja impossibilita l'entrada normalitzada de béns de primera necessitat, o en Taami, un home gran que presenta una llarga depressió i que sobreviu gràcies al suport de la seva família. En Misho, un nen que va quedar greument ferit després d'un atac dels soldats israelians i que ara es recupera en un hospital de rehabilitació, completa el retrat dels cinc personatges que conformen aquesta pel·lícula. Són històries inhumanes, tristes, fruit d'una situació que, en paraules del psiquiatre de Gaza Eyad el-Sarraj, "són conseqüència de més de quaranta anys d'una ocupació israeliana que ha estat opressiva i molt traumàtica".

Aquest documental es va rodar entre els mesos de març i juny del 2008, just uns mesos abans que l'exèrcit israelià llancés sobre la Franja de Gaza una ofensiva sense precedents, anomenada Plom Fos, en què van morir mil quatre-centes persones. Prop de quatre-centes eren nens.

Fitxa tècnica

Direcció: Carles de la Encarnación
Imatge i realització: Carles de la Encarnación
Guió: Arantza Diez
Producció executiva: YATAMA PRODUCCIONS - FCCSM
Intèrpret: Hally Velasco
Producció Gaza: Adham Tobail
Idioma: Àrab, anglès. VOSC.
Traducció: Nabil Mansour (KM Al-Arabi, SL)
Cristóbal Cabeza
Durada: 51 minuts

Documental realitzat amb el patrocini de la Fundació Congrés Català de Salut Mental, amb la col·laboració del Departament de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona i elaborat en el marc del projecte de cooperació SALUT MENTAL COMUNITÀRIA amb GAZA (Ajuntament de Barcelona-FCCSM).
Anar al contingut