Producció històrica

"Tornarem" explica la gesta dels republicans a la Segona Guerra Mundial

És l'agost del 1944, París està a punt de ser alliberada. Els herois, una divisió d'homes formada majoritàriament per republicans catalans i espanyols que la història ha oblidat.

En un camp enfangat de Caldes de Montbui, i amb la dificultat de la intensa pluja caiguda aquesta setmana, es roda aquesta seqüència de "Tornarem", una gran producció de ficció que recrea la història dels republicans catalans i espanyols que es van exiliar a Europa i després de la Guerra Civil es van veure immersos en una guerra contra el feixisme. Van haver de viure deu anys de guerra consecutius i, tot i veure truncades les seves vides, van continuar endavant empesos sobretot per l'esperança que la seva lluita serviria algun dia per enderrocar Franco i poder tornar a casa.

"En aquests anys, aquests homes van vestir l'uniforme de quatre exèrcits diferents. Lluitaven contra el feixisme sempre amb la idea de tornar a casa algun dia. Són perdedors d'una guerra, vencedors d'una altra i finalment perdedors del retorn", explica Felip Solé, el director d'aquesta superproducció de TV3, Brutal Media i TVE, amb la col·laboració de l'ICIC i l'ICAA.

Felip Solé és un documentalista amb més de vint anys de trajectòria i un gran coneixedor de l'època que retrata –entre els seus treballs hi ha per exemple "Zona Roja", "Exilis", "Camp d'Argelers"...–, però aquesta és la primera vegada que afronta l'època des del punt de vista de la ficció, i ho fa en una sèrie de dos capítols de 90 minuts amb tres milions d'euros de pressupost, la participació de més de 1.500 figurants i molts efectes especials per recrear l'ambient de guerra.

El rodatge ha portat l'equip durant sis setmanes a diverses localitzacions de Barcelona i els Monegres, i ara, en les pròximes dues setmanes, els durà al sud de França, on reviuran la tragèdia dels exiliats al camp d'Argelers i a París, on l'equip paralitzarà la plaça de l'Ajuntament per filmar-hi l'entrada de "La Nueve", de la II Divisió Leclerc, a la capital francesa.

"Però per mi no és nou, sempre he inclòs ficció als meus documentals i al final penso que fer un documental és més difícil, perquè aquí pots traslladar les emocions als actors", explica Solé, envoltat per un càsting de luxe que encapçalen, entre d'altres, Bea Segura, Roger Coma, Oriol Tarrason, Jordi Dauder, Xavier Beltran i Marc Martínez.

Paral·lelament a la història dels republicans a la Segona Guerra Mundial, "Tornarem" és també una història d'amor, la d'un triangle format per Roger Coma en el paper de Felip, un dels exiliats que acabarà a les files de "La Nueve", de la II Divisió Leclerc; Bea Segura, com a Lola, la seva dona a la ficció, i Oriol Tarrason, que interpreta Manel, un anarquista de la Seu que fa de "passador" durant la guerra civil i que després treballarà amb la resistència francesa.


Amor de ficció en un entorn real

A "Tornarem" realitat i ficció van de la mà. I si els personatges recreen situacions personals inventades, el context històric s'ha retratat amb fidelitat. Des de França, Alemanya, el Canadà i Madrid han arribat uniformes militars de l'època, vehicles, jeeps, half-tracks, camions i més de 500 armes, tot supervisat per un equip d'assessors que coneix a fons aquesta època.

Per als actors, els documentals de Felip Solé han servit de referent a l'hora de construir personatges, però tots coincideixen que han investigat també en el seu passat familiar.

"No hi ha gaires famílies que no tinguin algú que no hagi passat per camps com el d'Argelers", explica Roger Coma, que creu que a "Tornarem" els espectadors trobaran una història propera que retrata la dignitat amb què van viure els republicans. "En el cas del meu personatge, la vida el va fer passar de ser un llepafils que treballava a la Generalitat a ser un soldat èpic", explica.

Bea Segura, la seva dona a la ficció, també ha recuperat les vivències dels seus avantpassats abans de posar-se en la pell de la Lola i posa èmfasi en el paper que van tenir les dones durant la guerra. "La guerra sempre sembla una cosa d'homes, i a les dones els va tocar l'espera, però també van fer d'infermeres, van treballar en fàbriques d'armes, van tenir un paper actiu", explica.

El seu personatge va ser una d'aquestes dones a les quals la guerra farà marxar de casa, amb l'esperança del retorn, i separarà de la seva família. "Però la Lola lluitarà, entrarà a formar part de la resistència francesa i, allunyada dels seus, en la seva vida apareixerà un altre home, en Manel (Oriol Tarrason)".

D'entre els personatges protagonistes destaca també el Garcia –paper que interpreta Jordi Dauder en la seva etapa de maduresa i Javier Beltran en la de joventut–, que està inspirat en un personatge real, Lluís Royo, l'únic dels soldats de la novena companyia de la II Divisió Leclerc que avui dia encara viu. En la ficció és el soldat més jove de la companyia i Felip Solé l'havia entrevistat abans per als seus documentals. "Espero poder-lo conèixer la setmana vinent a París, espero que em rebi", explica amb respecte l'actor Javier Beltran.

Per TV3, "Tornarem" és sobretot una història que calia divulgar. "S'han fet moltes produccions sobre la guerra, però aquesta història no s'ha explicat. Són homes i dones que lluitaven per la dignitat de les persones i van caure en l'oblit", recorda Susanna Jiménez, cap de coproduccions de TVC. Per fer-ho, però, i per l'envergadura de la producció, cal trobar socis, puntualitza. "Primer ens vam embarcar en el projecte TV3 i Brutal Media, i hem trobat la complicitat de TVE, de l'ICIC i l'ICAA, perquè nosaltres sols no ho podem fer. Fer projectes junts és l'única manera".
Anar al contingut