Castellar de n'Hug

TV3 emet el concurs de gossos d'Atura

TV3 emet el Concurs Internacional de Gossos d'Atura que es va fer a finals d'agost a Castellar de n'Hug.

Castellar de n'Hug va acollir, com cada últim diumenge del mes d'agost, una nova edició del Concurs Internacional de Gossos d'Atura. Enguany, la número 51. Amb la participació de 17 gossos i els seus pastors, procedents de Catalunya, el País Basc, la Bretanya, el Vallespir, el Maestrat i Mallorca.

Entre els participants, només un gos d'atura català i un gos de pastor basc. La resta, "border collies", una raça de gos molt resolutiva en aquest tipus de concurs.

Guanyadors
Amb 238 punts, el premi va ser per a Juli Bayot i la Xispa, d'Ares del Maestrat (Castelló). Paul da Silva, de Sant Llorenç de Cerdà (Vallespir), amb Bandit, van aconseguit el segon premi. I el tercer va ser per a Miquel Adrover, de Felanitx (Mallorca) amb Xusco.

Comentaris
Com ja és habitual, el periodista Xavier Graset i el veterinari Ramon Bach són els comentaristes del concurs.

Breu història del concurs
El Concurs Internacional de Gossos d'Atura de Castellar de N'Hug és el més antic de Catalunya, juntament amb el de Ribes de Freser, que enguany també ha fet 51 anys.

Corria l'any 62 quan pastors de Castellar de n'Hug i de la comarca es trobaven per veure quin dels seus era el millor gos d'atura. Aquest fet ha tingut continuïtat al llarg dels anys i ha servit per promocionar el poble i donar a conèixer els seus atractius turístics.

Edició 2013
En aquesta edició es va retre homenatge al pastor Josep Armengou, fill de Castellar de n'Hug, que es retira després de 35 anys competint.
La seva és una llarga trajectòria en els concursos de gossos d'atura. Campió de Catalunya el 2003, a Castellar de n'Hug ha guanyat en 4 ocasions. A més d'altres triomfs en competicions de Canillo, Llavorsí o Mallorca. Hi ha participat amb gossos com el Valent, el Pardo, el Moro, la Negrita, el Brillant, el Blanc i la Perla I i la Perla II. Es retira amb la Boira. A més de l'homenatge a Josep Armengou, es van lliurar dos premis especials:
  • Premi al gos d'atura de característiques racials més pures:  Sweet - Fidel Alonso (Basc)
  • Trofeu Celedonio García al pastor més endiumenjat:  André Colobert (Bretanya)

Regles del concurs
El concurs consta de dues parts. En la primera hi participen tots els pastors i en la segona només els que aconsegueixen les 6 primeres posicions per punts i temps. L'ordre de participació es decideix per sorteig.

Primera part
En la primera es valora, sobretot, l'obediència del gos, que ha de superar tres proves. Primer el pastor ha d'enviar el gos cap al carreró marcat amb banderoles. Allà haurà de parar en dues ocasions, quan ho indiqui el jurat. La mànega de banderes està valorada en 10 punts, i se'n resta un per cada bandera que se salta i mig si se la salta i corregeix. Després el gos ha d'entrar les ovelles dins d'un cercle. I aquí s'ha introduït un canvi en aquesta edició, que consisteix a fer que el pastor baixi al cercle i tregui l'esquella a l'ovella que la porti, mentre el ramat queda al mig del cercle. Finalment, cal fer entrar el ramat pel portell que indiqui el jurat. Tot això en un temps màxim de 6 minuts.

Segona part
La feina del gos consisteix a anar a buscar el ramat. Un cop arreplegades les ovelles, les ha de fer entrar al portell assenyalat. Un cop dintre, quan ho indiqui el director del concurs, les haurà de fer sortir. Disposaran de 5 minuts. Per decidir l'ordre de participació, es procedeix novament al sorteig.
Anar al contingut