Entrevista

Ramon Gener ens recomana les millors òperes per viatjar, dormir, menjar, cuinar...

El presentador d"Òpera en texans", que torna aquest dilluns al 33, ens recomana les millors peces per a diferents situacions.

Aquest dilluns, 8 d'abril, el canal 33 estrena la tercera temporada d'"Òpera en texans". Cada setmana, a les 22.05, se'n podrà veure una reposició d'un capítol de temporades anteriors i, a partir de les 22.30, l'estrena d'un capítol de la tercera temporada.

Hem demanat al presentador del programa, Ramon Gener, que ens recomani òperes o àries per a diferents situacions de la vida i per a diferents públics. Les millors peces per a infants, la millor música per cuinar, per vitjar, per estimar, per superar la crisi i, fins i tot, per ajudar a dormir. Aquestes són les seves recomanacions.




Quina òpera o ària ens recomanes...

... per introduir les petits en el món de l'òpera?
"La flauta màgica" de Wolfgang Amadeus Mozart (especialment la versió "La petita flauta màgica" del Petit Liceu). Un conte per a la mainada ple de reines, prínceps i princeses.




... per fer un viatge?
Hi ha tantes òperes sobre viatges... tantes. per exemple: "Marco Polo" del compositor xinès Tan Dun. Una òpera que no només parla d'un viatge físic (de Venècia a la Xina). També parla d'un viatge interior.




... per sortir a córrer?
Una música amb molt ritme i molt ràpid. Podria ser per exemple la segona part de l'obertura de l'òpera "Guillaume Tell" de Gioacchino Rossini.




... per preparar un bon dinar?
Qualsevol òpera còmica de Gioacchino Rossini. Un autèntic bon vivant, gourmet i cuiner. Per exemple, "La Cenerentola".




... per acompanyar un bon àpat?
Lòpera "Mozart i Salieri", de Nikolai Rimski-Kórsakov, basada en el text d'Aleksandr Puixkin sobre la llegenda que Salieri va enverinar Mozart. Una òpera que transcorre durant un sopar entre Mozart i Salieri




... per a un moment íntim? 
El duet del segon acte de "Tristany i Isolda" de Richard Wagner. L'èxtasi amorós portat al límit musical. Podriem dir que és una música que et porta a fer l'amor fins a l'infinit i més enllà!




... per ajudar a agafar el son? 
Ho sento, però... per ajudar a agafar el son? Bé, no m'agrada gaire això de posar música per adormir-se, però potser el "cor a bocca chiusa" de l'òpera "Madama Butterfly" de Giacomo Puccini. Ja vàrem demostrar en el capítol dedicat a aquesta immortal òpera que aquest cor és "millor" que el "mètode Estivill" per agafar el son! ;)




... per agafar força per superar la crisi?
Una òpera que ens ajudi a no perdre el sentit de l'humor i a relativitzar totes les coses. Perquè la vida amb humor és millor i perquè aquesta crisi, com totes les altres, acabarà. Aquesta òpera podria ser "Falstaff", de Giuseppe Verdi.




... per als fans del heavy metal?
A l'òpera també tenim música heavy, per exemple qualsevol òpera de música dodecafònica com "Lulu", d'Alban Berg.




... per algú que diu que no li agrada gens l'òpera?
Per a tots aquells que diuen que no els agrada l'òpera? Els en proposaria milions de fragments per escoltar. Un d'aquest fragments podria ser la "cançó de la Marietta", de l'òpera "La ciutat morta", del compositor alemany Erich Korngold. Aquest fragment pot servir per descobrir que l'òpera, com tota la resta de bona música, és quelcom més: és transcendental.

Anar al contingut