La Lali a la cuina.
La Lali a la cuina.
Dilluns, a les 22.00, al 33

Les cuines de l'Argentina i Nova Zelanda, a "Karakia"

"Karakia" ens acosta a la cultura i als plats típics de dos indrets molt diferents: l'Argentina i Nova Zelanda.

Dilluns 26 de gener (al canal 33), a les 21.55, "Karakia" emet dos capítols.

Lali (Córdoba, Argentina)

La Lali és originària de Córdoba. Allà sentia limitats els seus somnis i se'n va voler anar a Itàlia, a la Toscana, d'on és originària la família del pare. Però en un viatge per Europa va decidir que Catalunya era un bon lloc per començar una nova vida. Ara fa uns anys que viu a Martorell i comprovem que els seus referents gastronòmics continuen sent, encara, els de la seva infantesa: les "empanadas" i el "locro". Amb algunes variacions, aquestes dues icones de la cuina argentina li permeten reviure molts records de l'altre cantó de l'oceà. Aquest va ser també el menú principal de l'àpat que va fer a casa per celebrar la visita dels seus pares, la Carmen i en Jorge. El seu pare no només va ser l'encarregat de fer la massa per a les "empanadas", farcides de patata i panses, a l'estil de Córdoba; també la d'uns "pastelitos" de codonyat. Molt a dir sobre el "locro", una escudella de blat de moro blanc i peus de porc que esdevé protagonista indiscutible en totes les commemoracions de la Revolució de 1810, que marca el naixement de l'estat argentí.

El sevillà Jerónimo Luis de Cabrera va fundar Córdoba de la Nueva Andalucía en homenatge a la seva terra. S'hi construeix una universitat, la primera del Virregnat de la Plata, i en poc temps la ciutat esdevé un important centre cultural. Coneguda com "La Docta", Córdoba està situada al bell mig del país, rodejada de muntanyes i rius i amb un gran atractiu turístic. Actualment, capital i província del mateix nom, la ciutat de la Lali és la segona ciutat més poblada de l'Argentina.

Pip, més que idiomes

Xinès mandarí, singalès, castellà, inuktitut, gaèlic, scots, català, grec, maori... són alguns dels idiomes que ha estudiat la Pip, una neozelandesa apassionada per les llengües a les quals dedica hores de feina com a professora, traductora i editora, però també la major part del seu temps lliure. Entre una cosa i l'altra l'hem poguda gravar preparant un àpat típic de la seva ciutat, Nelson, a l'illa del Sud: "whitebait patties" (raoles de xanguet), "poached bass" (llobarro bullit amb vi i espècies) i "no-bake cheesecake" (pastís de formatge).

Anar al contingut