Una imatge del documental "La batalla contra Roma"
Una imatge del documental "La batalla contra Roma"
Dimecres, a les 21.55, al 33

Revivim una de les batalles més devastadores de l'antiguitat amb "La batalla contra Roma"

"La batalla contra Roma" retrata una de les més devastadores batalles de l'antiguitat: la batalla del bosc de Teutoburg, la pitjor derrota soferta per l'imperi romà en la seva història i que va tenir un paper decisiu en la formació de l'Europa d'avui dia.

Aquest dimecres, 24 de desembre, a partir de les 21.55, el canal 33 emet el documental "La batalla contra Roma"

La batalla contra Roma (1a part) 

Primers anys del primer mil·lenni després de Crist. Roma, sota l'emperador August, domina un imperi extens que abasta tot el Mediterrani, arriba a l'Atlàntic i s'endinsa per l'Orient Mitjà. Però l'única manera de sostenir un sistema com el romà és fer-lo créixer, i per això els romans es fixen en un territori desconegut, el que hi ha més enllà del riu Rin.

A aquest territori l'anomenaran Germània. A la Germània se sap que hi viuen tribus molt nombroses entre els seus immensos boscos. Les primeres incursions van bé per als romans. No sembla que hi hagi una gran oposició per part de les tribus germàniques a l'assentament dels mediterranis en el seu territori.

Però tot canvia quan arriba un nou governador romà als nous territoris. Publi Quintili Var és molt ambiciós i vol passar a la història com el conqueridor de tota la Germània. Inicia una política ferotge de repressió i de control del territori. Les tribus germàniques, que no s'havien mostrat gairegaire bel·licoses, comencen a canviar el seu tarannà. Els fa falta, però, un líder militar que conegui prou bé l'art de la guerra com la fan els romans. I aquest líder serà el querusc Armeni.

El documental ens porta a l'any 9 després de Crist, just abans de l'esclat definitiu de la revolta dels germànics. Entendrem perquè l'idioma alemany no ve del llatí, com el nostre, i com els romans van perdre una gran oportunitat per aplicar una política errònia de violència. I, com sempre en aquest programa, ho veurem a través de magnífiques reconstruccions, molt ben fetes, i dels testimonis dels millors especialistes.


La batalla contra Roma (2a part)

Boscos de Teutoburg, al nord-oest de l'Alemanya actual. Any nou després de Crist. Trenta mil soldats romans el travessen, assetjats per milers de guerrers germànics. No és una situació nova per a les legions de Roma, moltes vegades han estat atacats per guerrers germànics i se n'han sortit prou bé.

Però aquest cop les coses seran ben diferents. Durant tres dies, els germànics, encapçalats pel seu líder Armini, assetjaran la columna romana amb atacs fulgurants i en petita escala. A poc a poc, els romans s'aniran afeblint i desesperant. No els quedarà més remei que construir a corre-cuita un campament per defensar-se, però ni d'aquesta manera s'aconseguiran treure de sobre un enemic aferrissat, disposat a venjar-se d'anys d'humiliacions i repressió per part de les autoritats romanes. 

Els tres dies de combats marcaran un abans i un després en l'expansió de l'imperi Romà. Mai els romans havien aturat les seves conquestes, quan un territori passava a ser una nova província de l'imper, quedava sota Roma per sempre. Mai, fins aleshores.
Teutoburg serà durant molts anys un malson per als polítics i els historiadors romans. Tots es preguntaran com van poder fracassar els 30.000 veterans legionaris que comandava Publi Quintili Var.

El documental ens porta a aquells tres dies de setembre de l'any nou, tres dies de temps infernal i de duresa i crueltat sense límits.
Anar al contingut