Lluites laborals

"Generació Pegaso", a "El documental"

Una gran història d'amistat i lluita per millorar les condicions laborals a la fàbrica Pegaso els anys setanta.

Dirigit i escrit per Isabel Andrés Portí, la qual també hi fa de personatge secundari i narradora, "Generació Pegaso" explica la història de la lluita que el seu pare i els seus quatre millors amics van dur a terme pels drets democràtics i la millora de les condicions laborals a la fàbrica on treballaven durant els últims anys de la dictadura franquista.

Aquest dijous 11 de juliol, a les 00.00, "El documental" recupera aquest film, que va estar nominat aquest any com a millor documental al Festival de Xangai TV i al Festival Internacional de Documental de Taiwan i es va estrenar al Memorimage, el Festival Internacional de Cinema de Reus.

En Paco, l'Andreu, en Talo, en Manolo i en Pepito es van conèixer a finals dels anys seixanta del segle passat. Tenien entre vint i trenta anys i treballaven en una de les fàbriques públiques més importants de la dictadura franquista: la Pegaso. Units pels ideals, van organitzar les seccions de CCOO i PSUC, sindicat i partit, llavors clandestins. Van arriscar les seves vides i el benestar de les seves famílies per la lluita per les condicions laborals dels treballadors. Alguns van patir la presó, d'altres van haver d'amagar-se i tots van ser acomiadats de la feina. Només gràcies a la forta amistat que els unia i la solidaritat dels companys van aconseguir superar els obstacles i convertir la Pegaso en una empresa pionera en l'assoliment de drets a finals dels setanta del segle XX.

Isabel Andrés aconsegueix un clima intimista i de confiança amb els protagonistes, un factor clau per narrar el drama de les seves històries. Un altre punt a destacar del documental és la gran quantitat d'imatges inèdites dels anys setanta que va enregistrar el seu pare en Super 8 de moments familiars, mobilitzacions a la Pegaso o al carrer.

Quan la directora va començar el projecte, l'any 2008, encara no havia esclatat la crisi. En canvi, ara, en un context de crisi mundial i de retallades, "Generació Pegaso" és un documental d'actualitat.

 


Tràiler de "Generació Pegaso"


Festivals
Festival de Xangai TV, 2012
Festival Internacional de Documental de Taiwan, 2012
Memorimage, el Festival Internacional de Cinema de Reus, 2012


Fitxa tècnica:
Direcció i guió: Isabel Andrés Portí
Ajudant de direcció: Santi Trullenque
Productors: Albert Sagalés i Jordi Ambròs
Productora delegada: Ruth Llòria
Fotografia: Gina Ferrer García
Muntatge: Simone Belisario
Música original: Francesc Gener
Cap de producció: Alfons Teruel
So directe: Elena Coderch
Postproducció de so: Sisco Peret
Espanya, 2012

Una coproducció de Diagonal Televisió en coproducció amb Televisió de Catalunya i la col·laboració de l'Institut Català de les Empreses Culturals.


Més informació
Facebook
Altres treballs de la directora a Vimeo



Isabel Andrés Portí, direcció i guió

Neix a Sabadell l'any 1975. Ha estudiat Història de l'Art a la Universitat Autònoma de Barcelona, Guió a la Fundació Taller de Guionistes de Barcelona, Direcció en el Raindance Training de Londres, Història del Cinema en el British Film Institute de Londres, i un Taller de Guió Avançat en EICTV de San Antonio de los Baños, Cuba.

La seva trajectòria en el món audiovisual comença el 2000 a Londres amb el migmetratge musical "Divine Inspiration", on participa com a ajudant de direcció. Ja de tornada a Barcelona, col·labora com a ajudant del Paco Mir d'El Tricicle durant gairebé dos anys, assistint-lo en tasques de guió i direcció, en la preparació de diversos projectes teatrals, televisius i cinematogràfics, com, per exemple, el llargmetratge "Lo mejor que le puede pasar a un cruasán", on també forma part de l'equip de direcció.

Progressivament, s'ha anat especialitzant en el documental. La primera experiència va ser formar part de l'equip dels dos documentals guanyadors de respectius premis Goya, "Cineastas contra magnates" i "Cineastas en acción" dirigits tots dos per Carlos Benpar.

Dels seus treballs més recents cal destacar-ne dos: el documental "Hollywood contra Franco" com a coguionista, documentalista i ajudant de direcció, guardonat en el Seminci, i amb el Premi al Millor Documental en el NY Independent Film & Video Festival; i "Mina, sueños de libertad", pel·lícula i sèrie documental per a TVE i AragónTV, dirigit per Albert Solé, exercint aquí també de coguionista i ajudant de direcció.

Ha col·laborat també com a guionista i documentalista en programes per a TV3 com ara "On Anem?" i "Psicopatologia Digital", i com a analista de guions freelance per a Sagrera TV i Filmax. Com a realitzadora es va estrenar amb dos documentals institucionals "50 anys del Cineclub Sabadell", "Fundació Ramar 2" i un videoclip per a Luciano Regoli "Il cambiamento" de la discogràfica BTF de Milà. El seu primer projecte com a directora feta i dreta és el documental d'una hora, "Generació Pegaso", del qual també firma el guió.
Anar al contingut