Pel·lícula

"Entre dos gegants", la identitat cultural a nord i sud dels Pirineus

Basada en un relat de la cantant Mariel Alende O'Conell, la pel·lícula convida la gent del nord i del sud dels Pirineus a expressar el que senten per la seva identitat cultural.

A Perpinyà se celebra cada any un certamen de poesia en llengua catalana, idioma que es parla en aquesta zona des de segles abans de la imposició del francès com a idioma oficial. L'Eduard, mestre i poeta, i el Salvador, científic i músic, presenten una composició conjunta que guanyarà el premi en l'apartat de poemes musicats. La Mariel, cantant de la peça, és convidada per l'organització a interpretar l'obra en directe el dia de la cerimònia.

A partir d'aquí, la seva protagonista, que viu a Catalunya, té una idea: fer una pel·lícula del viatge a Perpinyà, que la portarà a creuar els Pirineus en direcció sud-nord que pugui servir de símbol de la unitat lingüística i cultural d'un territori separat a la força per l'estat francès i l'espanyol.

En aquest recorregut amb cotxe, que físicament dura 1 hora i 20 minuts (temps de durada final de la pel·lícula, que es va rodar en temps real durant el mateix viatge cap a la gala), la Mariel parla de la seva arribada a Catalunya vint anys enrere i de com va aprendre a estimar una llengua i una cultura que de mica en mica va anar fent seves.

A partir de les seves reflexions, gent vinculada als Jocs Florals del Rosselló (nom oficial de la trobada poètica) anirà explicant el que sent per la seva identitat cultural. Un viatge emotiu, condimentat amb imatges de tradicions catalanes plenes de color (sardanes, gegants, trabucaires, castells...) i entrevistes al carrer, rodades a la diada de Sant Jordi a Sant Cugat (sud dels Pirineus) i a la festa catalana de Banyuls (nord dels Pirineus).

Jordi Barre, referent de la cultura catalana al nord dels Pirineus

Dos elements fonamentals d'aquesta pel·lícula són la música i la poesia, que van teixint el fil conductor del relat. La música la signen Jordi Barre i Josep Meseguer, que musiquen textos clàssics i contemporanis de poetes catalans.

L'aportació del desaparegut Jordi Barre, entrevistat a la pel·lícula i cantant a cappella, es podria considerar una mena de document històric. Jordi Barre, nascut el 1920, i mort el 16 de febrer passat a la vila d'Argelers, va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi l'any 1992 i amb l'Orde Nacional del Mèrit francès. Amb més de vint discos en català, Barre va ser tot un referent de la cultura catalana al nord dels Pirineus.


Un relat de: Mariel Alende O'Conell

Dirigit per: Maj Vernell

Produït per: Colin Clarke
Anar al contingut