Medi ambient

"El documental" estrena "Plou i fa sol"

Descoberta i reivindicació d'un espai únic i amenaçat: el Parc Agrari del Baix Llobregat.

"El documental" estrena el 20 de juny "Plou i fa sol", l'últim treball de Pere Joan Ventura, guanyador d'un Goya al millor documental el 2004 per "El efecto Iguazú" i director d'una de les peces del documental "¡Hay motivo!", guanyador també d'un Goya l'any següent. En aquesta ocasió, el director ha gravat durant quatre anys els paisatges agrícoles des del delta del Llobregat fins al Besòs. El film reivindica la necessitat de mantenir l'agricultura periurbana i de proximitat a través d'un retrat coral dels agricultors que mantenen els seus camps de producció prop de la ciutat i l'aeroport de Barcelona, al Parc Agrari del Baix Llobregat. En aquest espai, on se situen entre 500 i 600 explotacions i treballen entre 1.200 i 1.500 assalariats, conviu la tradició camperola de fa segles amb les noves formes de producció i distribució dels joves pagesos que aposten pels productes ecològics i la venda directa. A tots, però, els defineix un tret comú: la passió pel treball al camp. "Aquestes feines en què un és l'amo, l'encarregat, el gerent i el treballador, t'han d'agradar per quatre", afirma un dels protagonistes, Albert Bou.

El documental fa esment del paper que juga el parc agrari com a protector del medi i de l'ecosistema característics de la zona, imprescindible per a la protecció de la fauna i la flora i del paisatge de l'àrea metropolitana de Barcelona. "Aquests espais agrícoles periurbans juguen un paper de primer ordre en el bon o mal funcionament ecològic de tot el territori, aquesta és una altra idea bàsica -assegura Enric Tello, historiador ambiental de la Universitat de Barcelona-. No només produeixen productes agrícoles, no només produeixen fruites i verdures: produeixen biodiversitat."

Tirar endavant la feina al parc agrari és una lluita constant per als pagesos, amenaçats per l'expansió urbanística de la ciutat, les expropiacions, l'especulació immobiliària, la construcció d'autopistes, carreteres, vies de tren o de ferrocarril, les plagues, els animals que es mengen o fan malbé la collita, els preus del mercat o el problema que els fills no conservin l'ofici. Andreu Peix, sociòleg agrari, afirma al documental: "Ha costat molt defensar el parc agrari, en contra de moltes voluntats. Jo crec que ha estat un miracle, i ja que tenim el miracle fet, mantenim-lo."

El mateix dia de l'estrena del documental, el 20 de juny, s'inaugura al Palau Robert l'exposició "Del camp al mercat. El valor de l'agricultura de proximitat", centrada en la l'agricultura periurbana del Baix Llobregat, que es podrà visitar fins al 15 de setembre. L'exposició està comissariada pel Grup d'Investigació Habitar (UPC) i Curt Ficcions Curt Produccions. Paral·lelament, el 29 de juny, hi haurà al Palau Robert un Mercat de Pagès, tallers per a nens i a les 18.00 es projectarà "Plou i fa sol". A l'acte hi seran presents els protagonistes del documental.


Fitxa tècnica:
Guió i direcció: Pere Joan Ventura
Producció executiva: Carmen Isasa
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Producció delegada TVC: Ruth Llòria
Direcció de producció: Sara de Lecea
Direcció de fotografia: Alberto Molina
Cap de producció: Enric Escofet
So directe: Pau Xandri i Sergi Madridano
Muntatge: Anastasi Rinos
Ajudant de muntatge: Gemma Alfòs
Música: Lluís de Arquer
Documentació: Eva de Lecea i Laura Gallego
Imatges d'arxiu cedides per l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona
Espanya, 2012

Una producció de Curt Ficcions Curt Produccions en coproducció amb Televisió de Catalunya i amb la col·laboració del Departament d'Agricultura, ICEC (Institut Català d'Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya), Ajuntament de Sant Boi i Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló.

Més informació:
Productora Curt Ficcions: web i Facebook

Pere Joan Ventura, direcció i guió
Reconegut realitzador, és graduat a l'escola d'Estudis de Tècnica i Llenguatge Cinematogràfic a l'Escola Aixelà i especialitzat a l'Institut del Teatre de Barcelona.
Des de 1972 fins al dia d'avui ha treballat com a operador de cinema, reporter gràfic, realitzador, fotògraf i auxiliar de direcció i càmera. És un dels membres fundadors del Col·lectiu de Cine Militant Grup de Producció, dedicat al rodatge de materials informatius per a televisió i curtmetratges.
Entre la trentena de produccions realitzades destaca la seva feina com a fotògraf i càmera a "A Kreutzer" de Lola Besses i com a ajudant de direcció a "Pont de Varsòvia" (1989), de Pere Portabella, "El Lute I: camina o revienta" (1987) i "Tiempo de silencio" (1980), dirigides per Vicente Aranda.
L'any 2003 va realitzar "El efecto Iguazú", que va ser premiat amb el Goya al millor documental, i consecutivament, l'any 2004, va guanyar el Goya "¡Hay motivo!", un documental del qual va realitzar una de les peces. L'any 2006, "En la calle" va ser guardonat com a millor documental en els Premis Reina Sofía. Anteriorment, la sèrie de TVE "Los años vividos" va guanyar el premi Ondas Internacional 1992.
Paral·lelament, en un llarg període com a reporter gràfic als "Informativos de TVE" (1985-2007), s'ha dedicat a diverses produccions televisives, entre les quals "Me estoy quitando" (1999). Actualment es dedica a produir i realitzar documentals i curtmetratges, com ara "El Severo me duele".
Anar al contingut