Estrena

El 33 presenta "Fotografies"

T'imagines un món sense fotos? Doncs ara no et cal, perquè el Canal 33 ha presentant en roda de premsa aquest nou programa, on ens acompanyen diversos professionals que ens mostren els diferents gèneres fotogràfics i ens donen consells tècnics.

El divendres dia 8, a les 21.45, el 33 estrena "Fotografies", una sèrie que navega pel món de la fotografia, una realitat que, gràcies a la tecnologia, cada vegada està més a l'abast de tothom. Al llarg de 13 episodis, amb el presentador de la sèrie, Antoni Tortajada, el programa acompanya diversos professionals actuals per descobrir com treballen els diferents gèneres fotogràfics: la fotografia de natura, els esports, el fotoperiodisme, el retrat, la fotografia de moda, de viatges, de famosos...

El resultat és un viatge fascinant que descobreix com ens mirem el món i nosaltres mateixos. A més, cada capítol dóna cabuda a la participació de fotògrafs aficionats, dóna consells tècnics i presenta algunes curiositats de la història de la fotografia.

Avui s'ha presentat el programa a la Casa Golferichs de Barcelona, amb l'assistència de Miquel Garcia, cap del Departament de Nous Formats de TV3, i Joan Gallifa i Antoni Tortajada, directors de la sèrie.

"La foto digital ha democratitzat la fotografia", ha començat dient Miquel Garcia. "Des del Departament de Nous Formats hem fet una aposta pel nou 33, un programa per al públic en general que intenta explorar la fotografia com a mirada." Ha recordat que Susan Sontag diu que la "fotografia és una experiència capturada", i, en aquest sentit, ha afegit: "Els directors de la sèrie exploren com el fotògraf interioritza els temes."

Cada capítol està protagonitzat per un fotògraf actual "de gran nivell" i es fa una retrospectiva d'un fotògraf que abordava el mateix gènere. Ha dit que el programa "podria estar en qualsevol de les nostres cadenes i horaris, però hem optat per potenciar el nou 33". D'alguna manera, aquest programa també fa patrimoni: "És el nostre patrimoni, i cal ensenyar-lo i conservar-lo."

Antoni Tortajada ha donat les gràcies a tot l'equip que ha fet possible el programa, i especialment ha agraït la feina feta per Llorenç Huguet: "Ell ha fet la imatge i les fotografies de la sèrie perquè també és un fotògraf professional." Ha explicat que feia molts anys que no es feia un programa sobre fotografia, i per això s'ha volgut fer una sèrie una mica més ambiciosa i, tenint en compte que "la fotografia s'ha convertit en la més democràtica de totes les arts i en un llenguatge principal de comunicació, hem volgut mirar cap al fotògraf per saber com veu el món". Ha especificat que en cada capítol "s'aborda un gènere fotogràfic". "Hi ha un fotògraf contemporani, un d'històric que toca el mateix gènere i aficionats."

En relació amb la selecció de professionals que s'han escollit ha manifestat: "Hem intentat agafar alguns dels millors fotògrafs de diferents gèneres, professionals emergents i joves que estan començant a despuntar." Però ha deixat clar que n'hi ha molts més que per diferents raons no hi han pogut participar. Finalment, ha anunciat que en cada capítol es convida l'audiència a enviar fotos del tema que es tracta i que es regalarà una càmera fotogràfica al guanyador.

Joan Gallifa ha parlat del tema més formal del programa: "La funció del presentador és la del públic potencial, com podem ser nosaltres mateixos, que no en sabem especialment de fotografia." El punt de partida és "jo no en sé". I sobretot el que interessa "no és tant el format, com la mirada de l'autor". L'altre eix important és "respectar l'obra de l'autor". S'ha fet una realització "poc efectista per no manipular l'obra". I també ha dit que hi ha temes molt curiosos, com recuperar "tècniques històriques" de processos fotogràfics.

Sobre el tema si fotografia digital o analògica, tots han estat d'acord que els professionals fan servir tots els sistemes. "L'analògic obliga més a mirar, a escollir", ha explicat Tortajada, a partir del que, com ell mateix manifesta, "ha après", durant l'elaboració del programa.
Anar al contingut