UNA NIT AL LICEU

El 33 i el Gran Teatre del Liceu, junts dissabte a "Una nit al Liceu"

Cada dissabte, a partir del 9 de juliol, a les 22.30 s'emetrà en el programa "Una nit al Liceu", del 33, una òpera diferent fins a arribar a les dotze produccions previstes aquest estiu.

"Una nit al Liceu" té programat emetre un total de 12 produccions subtitulades, amb 4 títols en versió de concert formen la proposta del Gran Teatre del Liceu per a l'emissió d'estiu al 33.

L'òpera prevista per aquest dissabte és "Boris Godunov", de Modest Mussorgski, amb llibret del mateix compositor. Es basa en la tragèdia homònima d'Aleksandr Puixkin (1825) i la història de l'estat rus de Nikolai Karamzin.

El Liceu ofereix la versió original en set escenes, mai representada en vida del compositor. Aquesta versió, denominada també "Ur-Boris", la va rebutjar el teatre Marinski de Sant Petersburg. A part dels motius polítics que van influir en aquest rebuig, n'hi havia altres com la falta d'una trama romàntica i una veu femenina de primer pla, deixant de banda les constants existents en la "gran òpera" d'aquell temps.

Mussorgski en va fer una segona versió en quatre actes i un pròleg que es va poder estrenar al Teatre Marinski de Sant Petersburg el 1874 (al Liceu es va estrenar el 1915).

"Boris Godunov" és una de les òperes russes més estimades, amb una intensitat extraordinària, centrada en el drama personal de la follia i la mort del tsar de Rússia Boris Godunov, un home envoltat d'una llegenda que diu que hauria ordenat la mort d'un nen de 9 anys per obtenir el poder.

La primera versió del 1869, o "Ur-Boris", es va fer ressuscitar el 2002 al Marinski de Sant Petersburg, en una producció dirigida per Viktor Kremer sota la batuta de Valeri Gergiev. El 2004, el Gran Teatre del Liceu va estrenar per primera vegada a Espanya "Boris Godunov" sense les modificacions posteriors que hi va introduir el mateix Mussorgski per pressions dels teatres imperials russos.
Anar al contingut