30 minuts

Diumenge, "30 minuts" presenta el reportatge "Marroc: al ritme de la paraula"

Diumenge, "30 minuts" ofereix un reportatge sobre el Festival de Músiques Religioses de Fes que analitza com es desenvolupa al Marroc la cohabitació entre l'islam, el judaisme i el cristianisme.

Diumenge "30 minuts" ofereix el reportatge "Marroc: al ritme de la paraula".

Al juny passat es va celebrar a la ciutat marroquina de Fes la dotzena edició del Festival de Músiques Religioses. Un festival que les Nacions Unides consideren una de les majors contribucions al diàleg entre civilitzacions. Hi van participar músics de tots els continents i tradicions espirituals i s'hi van dur a terme debats que plantejaven el perquè del conflicte entre cultures. Utilitzant les músiques i els debats del festival, un equip de "30 minuts" ha analitzat com es desenvolupa al Marroc la cohabitació entre l'islam, el judaisme i el cristianisme.

L'estat marroquí és conservador en l'aplicació de la llei islàmica, però, al mateix temps, busca solucions a l'auge del moviment islamista. Una és fomentar un islam més moderat, obert i tolerant, que al Marroc existeix des de fa segles: el sufisme, també conegut com a misticisme islàmic.

D'altra banda, des de fa més de dos mil anys, al Marroc sempre hi ha hagut una important comunitat jueva. Entre la dècada dels quaranta i dels setanta, la majoria van emigrar cap a Israel i ara són poc més de cinc mil. Les causes van ser moltes: des de petits incidents xenòfobs fins als avantatges econòmics que els oferia l'estat israelià. Però els que s'han quedat gaudeixen d'una situació, segons diuen, única al món. El règim marroquí els protegeix. També els permet i els paga l'existència dels seus propis tribunals.

Per últim, la comunitat cristiana, formada per uns trenta mil expatriats que no solen quedar-se més de cinc anys al Marroc, viu la seva fe amb normalitat. La majoria són estudiants subsaharians universitaris per als quals estudiar al Marroc és una gran oportunitat. La seva fe els ajuda a tirar endavant. Però, d'altra banda, la jerarquia catòlica del país es queixa del fet que l'islam continuï sent la religió de l'Estat.

La música és el fil conductor, però el reportatge se centra en la litúrgia, la història i les experiències de les tres comunitats. Amb el festival de Fes com a rerefons, aquesta és una història que ens explica la importància del diàleg entre les diferents cultures i mostra com un festival de música religiosa es pot convertir en un instrument a favor d'aquestes experiències d'intercanvi cultural.

Un reportatge de Pepe Garriga i Lluís Montserrat, amb imatge de Rubén García, muntatge d'Agustí Poch i producció de Loubna Rais.

Anar al contingut