La fi de la colònia espanyola

"De aliados a masacrados. Los últimos de Filipinas", a la 59a Seminci

La 59a Setmana Internacional de Cinema de Valladolid (Seminci 2014) estrena secció fora de concurs, "Doc. España", en què es presentaran set documentals, entre ells "De aliados a masacrados. Los últimos de Filipinas", dirigit per Ramon Vilaró i produït per Arlet Films.

Per primera vegada, la Seminci inclou una secció dedicada al documental pensada exclusivament per a produccions fetes a l'estat espanyol, fora de concurs: Doc. España. En la 59a edició s'hi presentaran set documentals, entre ells "De aliados a masacrados. Los últimos de Filipinas", dirigit per Ramon Vilaró i produït per Arlet Films i TVE.
 
La projecció del documental tindrà lloc el dijous 23, a les 22.00, al Laboratorio de las Artes - LAVA.
 
Sinopsi
El documental descriu la història de la colònia espanyola a les Filipines durant la Segona Guerra Mundial. És el testimoni directe dels supervivents que van passar de ser aliats a massacrats, al vaivé de l'aliança entre l'Espanya franquista i el Japó imperialista. Explica, també, la història de la Companyia General de Tabacs de les Filipines.
 
Ramon Vilaró, director
Periodista i escriptor (Vic, 1945), des del 1968 ha treballat com a corresponsal pel diari "Madrid", "El Correo Catalán", "Ya" i "El Correo Español-Pueblo Vasco" a Brussel·les, on va editar i dirigir el butlletí "Infoeuropa". Actualment, escriu i és membre del consell editor del setmanari "Cambio16" i col·labora en diaris i revistes com "La Vanguardia", "El País Viajes", "Viajes National Geographic", "Paisajes" i "El Triangle". Ha publicat llibres com "EE.UU., más allà de las hamburgueses y los pantalones vaqueros" (1984), "Gringolandia, un retrato de EE.UU. y su relación con España" (2004), "Sol naciente. Historias hispanojaponeses" (2011) i les novel·les "Dainichi, la epopeia de Francisco Javier en Japón" (2001), "Tabaco, el imperio de los marqueses de Comillas" (2003) i "La última conquista" (2005). A la televisió, ha escrit i dirigit la sèrie documental "Made in Barcelona" (1992) i el documental "Miró, la llum de Mallorca" (1993).
 
Fitxa tècnica:
Direcció i guió: Ramon Vilaró
Producció: Cristina Gibert
Fotografia: Josep Muray
Muntatge: Mouly Molist
Música: Eduardo Aute
Intèrprets: Anna María Aguilella, Martín Rodrigo Alharilla, Florentino Rodao, Carlos García, Luis García, John J. Rocha, Beatriz García Crespo, Benito Lagarda.
Narració: Pep Planas
Anar al contingut