Festival

DH Festival Barcelona, Festival Internacional de Cinema i Drets Humans

Durant tres dies s'hi podran veure 12 documentals, entre els quals hi ha les produccions catalanes "Piso compartido", "Si j'avais une vaque" i "Donde nunca pasa nada" i obres internacionals, com "99% Occupy Wall Street Collaborative Film", film que es va estrenar al Sundance Film Festival 2012. A la projecció hi assistiran els seus directors i anirà seguida d'un col·loqui.

La cinquena edició del DH Festival Barcelona, Festival Internacional de Cinema i Drets Humans canvia de lloc: de Santa Coloma de Gramenet al CCCB, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, però manté la filosofia d'oferir un espai de reflexió i debat sobre els drets humans. El festival ha programat 7 llargmetratges documentals, 5 curtmetratges documentals i també 5 curtmetratges de ficció. Totes les projeccions són gratuïtes.
 
DIJOUS 5 DE DESEMBRE
 
16.30 "Y SI TÚ SOS VOS"  (llargmetratge)
Entre 1976 i 1983, l'Argentina va ser víctima d'un dels més grans genocidis que la història de Sud-amèrica recorda. Carla Artés va ser una de les víctimes d'aquest pla sinistre. 35 anys després, aquesta dona abandona Madrid i torna a Buenos Aires per declarar en el judici contra els botxins. Entre ells hi ha Ruffo, el torturador que la va arrencar dels braços de la seva mare.
 
17.45 "VIVIR EN LA OSCURIDAD" (curtmetratge)
El tracte de la justícia no és igual per a homes i dones a Mèxic. El cas de Socorro és com el de milers de dones que recorren els passadissos dels tribunals familiars, on la discriminació per raons de gènere es fa visible en els gestos, les actituds i els discursos de la justícia diària.
 
18.00 "LO INDECIBLE" (curtmetratge)
Al novembre de 1974, la directora d'un petit col·legi de Santiago de Xile va ser segrestada i conduïda a un centre de detenció per agents de l'estat xilè, que la van acusar de pertànyer al Moviment d'Esquerra Revolucionària (MIR).
 
18.15 "HEART" (curtmetratge)
Juny de 2012. La mineria es crema a causa de les retallades del govern. Després de 20 dies de marxa, els miners arriben a Madrid.
 
20.45 "A WORLD NOT OURS" (llargmetratge)
Retrat de tres generacions d'exiliats al camp de refugiats d'Ein el-Helweh, al sud del Líban. Filmat durant més de vint anys per diverses generacions de la mateixa família, és molt més que un retrat de família: és un intent de gravar el que s'està oblidant i remarcar el que no hauria de ser esborrat de la memòria col·lectiva.
 
DIVENDRES 6 DE DESEMBRE
 
16.30 "DEAR MANDELA" (llargmetratge)
Quan el govern de Sud-àfrica promet "eradicar els tuguris" i comença a desallotjar habitants de barraques molt lluny de la ciutat, tres amics que viuen en vastes barriades de Durban es neguen a anar-se'n. "Dear Mandela" segueix el seu viatge des de les barraques fins al tribunal superior del país, ja que invoquen l'exemple de Nelson Mandela i es converteixen en líders d'un moviment social creixent.
 
18.30 "DONDE NUNCA PASA NADA" (curtmetratge de producció catalana)
Entre 1969 i 1976 tres parròquies d'Àlaba són testimoni de diversos successos que resumeixen l'agonia del règim franquista.
 
19.00 "99% OCCUPY WALL STREET COLLABORATIVE FILM" (llargmetratge)
Un retrat del moviment Occupy Wall Street. Des d'històries personals fins a l'anàlisi de qüestions més generals, els que en van ser partidaris, els que hi van participar i els crítics fan llum sobre per què aquest moviment es va enlairar amb tanta força i sobre com ho va fer. Fet amb la col·laboració única i sense precedents de 99 cineastes de tot el país.
"99% Occupy Wall Street Collaborative Film" es va estrenar el 2012 al Sundance Film Festival. Els directors assistiran a la projecció. Després, a les 20.45, hi haurà un col·loqui amb Ada Colau i un membre del moviment 15-M.
 


Tràiler de "99 Percent: The Occupy Wall Street Collaboration Film"

21.30 "RED WEDDING" (llargmetratge)
Sochan tenia 16 anys quan els khmers rojos la va obligar a casar-se amb un dels seus soldats. Després de 30 anys de silenci, va decidir presentar una denúncia davant el tribunal dels khmers rojos.
 
DISSABTE 7 DE DESEMBRE
 
16.00 "FIRE ON BLOOD" (llargmetratge)
Les companyies farmacèutiques i els governs occidentals van bloquejar l'accés a medicaments de baix cost contra la SIDA en els països de l'Àfrica i l'hemisferi sud en els anys posteriors a 1996, fins que una coalició es va unir per aturar "el crim del segle" i salvar milions de vides en el procés. Inclou figures mundials com ara Bill Clinton, Desmond Tutu i Joseph Stiglitz.
 
17.30 "¿QUIÉN MATÓ A MARIANO FERREYRA?" (llargmetratge)
Un periodista inicia una recerca per a la revista en què treballa sobre l'assassinat del militant Mariano Ferreyra durant una protesta de treballadors del ferrocarril, però els editors l'aparten del cas.
 
17.45 "SI J'AVAIS UNE VACHE" (curtmetratge de producció catalana)
Documental-ficció que, a través de l'optimisme i el bon humor, explicacions animades i la més real de les realitats,  pretén demostrar que les idees senzilles poden moure muntanyes.
Aquest treball està nominat per competir en la 28a edició dels Premis Goya 2014 en la categoria de curtmetratge documental.
 
20.00 "PISO COMPARTIDO" (llargmetratge de producció catalana)
Pis compartit explica la vida d'un grup de companys d'una casa d'acollida amb històries tan dures com diferents, però amb una realitat comuna: tots lluiten per tirar endavant.
El documental descobreix en primera persona el món de la gent que viu al carrer i la seva lluita per abandonar-lo. Són ells els que volen agafar el control de les seves vides per primera vegada en molt de temps i és dins el mateix grup i en la convivència diària on recuperen la dignitat perduda. La pel·lícula gira al voltant de la mistificació i l'estigmatització social de la gent que viu al carrer i ho contraposa a les històries personals, als seus punts en comú i a les seves particularitats. Malgrat tot, aquestes històries no sempre tenen un final feliç.
 


Tràiler de "Piso compartido"

Festival Barcelona, Festival Internacional de Cinema i Drets Humans
Web  Facebook   Twitter

Més informació sobre el documental a Catalunya
http://www.tv3.cat/documentals
Subscriu-te al butlletí
Anar al contingut