Montserrat Roig
Montserrat Roig
De dilluns a divendres, a les 23.15, al 33

"33 i..." homenatja Montserrat Roig

Del 7 a l'11 de novembre, el 33 homenatja Montserrat Roig en el 25 aniversari de la seva mort. Cada dia, a partir de les 23.15, l'espai "33 i..." recupera la producció dramàtica "Des del balcó", basada en les obres de l'escriptora. A més, es podran veure diferents entrevistes i programes dedicats a l'autora com "Identitats", "Noms" i "Retalls".

El món literari i cultural català va quedar commocionat aquell 10 de novembre d'ara fa 25 anys. La notícia s'esperava, la malaltia – el càncer- s'havia acarnissat en una dona jove, carregada de talent, apreciada i estimada, Montserrat Roig. La Roig, com així l'anomenaven, desapareixia en plenitud creativa. La guanyadora dels premis Víctor Català i Sant Jordi deixava, però, un llegat impressionant amb obres com "L'hora violeta", "Digues que m'estimes, encara que sigui mentida", "Molta roba i poc sabó", "L'òpera quotidiana", "Els catalans als camps nazis" i una prolífica producció periodística en forma d'articles i entrevistes.

Aquesta setmana, coincidint amb aquest aniversari, el 33 vol recordar la figura de la creadora literària i també la personalitat de la dona compromesa amb causes feministes i progressistes. A partir de les 23.15, cada dia, de dilluns a divendres, la franja cultural del 33 emetrà un capítol de la producció "Des del balcó", basada en els textos i obres de Montserrat Roig. Aquest homenatge, es complementa amb documents d'un gran valor periodístic i testimonial com els programes "Identitats", on Josep Maria Espinàs entrevista l'escriptora, o d'altres com "Retalls" – un perfil biogràfic del personatge- i "Noms. Montserrat Roig, retrats d'una mirada", amb el testimoni dels qui la van conèixer  dibuixant la personalitat, irrepetible, de la Roig. Ho comentarem sota l'etiqueta #MontserratRoig33.

La setmana dedicada a Montserrat Roig tindrà aquesta programació:

-Dilluns: l'emissió dels dos primers capítols de la producció "Des del balcó".

-Dimarts: tercer capítol de "Des del balcó" i "Identitats", amb Josep Maria Espinàs entrevistant l'autora.

-Dimecres: quart capítol "Des del balcó" i "Noms. Montserrat Roig, retrat d'una mirada".

-Dijous: cinquè capítol "Des del balcó" i el perfil biogràfic "Retalls".

-Divendres: els dos últims capítols de "Des del balcó".

Tots aquests programes estaran disponibles a la carta.

 

"Des del balcó"

"Des del balcó" és l'adaptació de tres obres literàries de Montserrat Roig: "Ramona, adéu", "El temps de les cireres" i "L'hora violeta". La sèrie ens introdueix en l'entramat de les relacions entre dues famílies, els Ventura i els Miralpeix, les vides de les quals encreuen els seus destins en el marc de la primera meitat del segle XX. Un recorregut emocionant per la història d'un poble i per la vida d'uns personatges que es veuen involucrats en una història que no els pot ser aliena. "Des del balcó" és una nova aproximació a uns fets ja prou coneguts: suposa conèixer el punt de vista de la dona. El pes de la sèrie el porten els personatges femenins, dones com la Judith (Laura Conejero), la Kati (Eulàlia Ramon), la Ramona (Mireia Aixalà, de jove, i Rosa Vila, d'adulta) o la Patrícia (Lluïsa Mallol, d'adulta, i Anna Lizaran, ja de gran), tan diferents entre si i, consegüentment, amb maneres tan diferents d'afrontar els mateixos fets. Des d'aquesta sensibilitat es van desgranant les seves relacions i els seus sentiments.

És al barri de l'Eixample on viuen els personatges de les tres novel·les de Montserrat Roig, ara adaptades a "Des del balcó". La sèrie reviu, des de l'interior dels pisos de l'Eixample, els esdeveniments polítics i socials que van marcar la vida de Barcelona, la capital de Catalunya, i, per tant, de tot el país, durant la primera meitat del segle XX.

L'objectiu és espiar, des de l'altre costat dels balcons, els diversos ritus de la ciutat, i descobrir, a través de galeries i patis, un veïnat fet d'olors de guisats, passes rutinàries i paraules a mig dir. Els protagonistes d'aquestes històries són els membres de les famílies, els Miralpeix i els Ventura-Claret, dues nissagues burgeses d'origen rural que fan del trasllat a la capital el reconeixement definitiu del seu potencial econòmic.

Seguint l'esperit de les narracions literàries, la sèrie es concentra en les vivències de les dones de les dues famílies. Són dones pertanyents a tres generacions; amb tres tipus de passivitat i d'iniciativa, de felicitat i d'insatisfacció. La Judith, la Kati, la Ramona, la Patrícia, la tia Dolores, la Mundeta... són algunes de les dones que protagonitzen les històries, presentades a l'espectador per la Patrícia Miralpeix.

L'adaptació televisiva ha estat obra d'un equip ampli, en què Pau Garsaball ha estat el guionista, i Carmina Roig, germana de l'escriptora, ha fet l'adaptació; i Jesús Garay ha estat el director de la sèrie.

 

"Identitats"

L'entrevista de Josep Maria Espinàs a Montserrat Roig en el programa "Identitats" és un gran document del pensament i la cosmovisió de l'escriptora, llavors en plenitud creativa. Roig es cabussa en els seus orígens i recorda què la va motivar a escriure: un llibre de contes de Lola Anglada que el seu pare li va regalar quan tenia sis anys, objecte que porta al plató per sol·licitud d'Espinàs, que cada programa demanava als convidats que aportessin objectes que els definissin. Montserrat Roig, en aquesta ocasió, també va portar una màquina de rentar de joguina per significar com les noves tecnologies estaven canviant el món i com, aquest invent, ajudava a canviar la situació de la dona al mateix temps que denunciava com determinades feines només requeien en elles.  El tercer objecte és un exemplar cremat del seu llibre "Els catalans als camps nazis" que va sobreviure a un atac feixista a l'editorial que va publicar aquest esfereïdor document que retrata els camps d'extermini nazis. Una entrevista, la d'"Identitats", on Roig parla de la seva relació amb el teatre i la seva lluita com a dona i escriptora en un univers i un moment on no era gens fàcil, com reflecteix l'anècdota que va viure amb Josep Maria Castellet, que li va dir  que no seria escriptora perquè  "No era lesbiana, drogoaddicta ni alcohòlica. No complia cap de les tres condicions."

 

"Retalls"

"Retalls" proposa un perfil biogràfic de Montserrat Roig confegit a partir del material audiovisual provinent del banc d'imatges de TVC i reconstrueix la vida de l'escriptora. A "Retalls" es pot veure una Montserrat Roig que  recorda la Caputxinada, fet del qual es considera filla, o reivindica el paper de la dona, a través de les intervencions en diferents programes de TV3, com "La vida en un xip", i d'altres.

 

"Noms. Montserrat Roig. Retrat d'una mirada"

Biografia de la periodista, escriptora i novel·lista Montserrat Roig, un dels grans noms de la narrativa catalana. Relat de la seva vida personal i professional amb entrevistes a Josep Maria Benet i Jornet, dramaturg; Dolors Oller, escriptora i crítica literària; Àlex Martínez Roig, nebot, subdirector d'"El País"; Maria Rosa Roig, germana, administrativa de producció; Roger Sempere Roig, fill, professor de matemàtiques; Annie Goetzinger, dibuixant de còmics; Jordi Sempere Roig, fill, antropòleg; Glòria Roig, germana, actriu; Rosa Montero, escriptora i periodista: i Neus Català, deportada al camp de concentració de Ravensbruck.

S'intercalen imatges històriques com manifestacions feministes, la tancada a Montserrat el 1970, Montserrat amb els seus fills petits, l'Eixample, entrevistes fetes per ella el 1977 en el programa "Personatges" de TVE, ...; fotografies històriques, sobre tot retrats d'ella, i portades de les seves obres, des de les primeres com "Molta roba i poc sabó...", premi Víctor Català fins a "Digues que m'estimes encara que sigui mentida", el seu últim llibre.

Anar al contingut