De dilluns a divendres, a les 23.15

"33 i... els 25 anys de 'La Marató'"

Del 12 al 16 de desembre, el 33 dedica la seva franja temàtica a "La Marató"

Aquest any La Marató de TV3 celebra el seu 25 aniversari. El 33 oferirà un seguit de reportatges que incideixen en la aportació de "La Marató", en els autèntics protagonistes, els voluntaris, i en la feina que fan els investigadors gràcies a les aportacions de la ciutadania.

 

Dilluns 12: "Xoc vital"

"Xoc vital" aborda una de les qüestions de salut pública més preocupants al món occidental: la mort sobtada cardíaca. La mort sobtada s'emporta cada any la vida de 400.000 persones a Europa. Deu vegades més que els accidents de trànsit.

El documental "Xoc vital" explica, des del seu naixement fins a la seva posada en marxa, el com i el perquè d'un d'aquests programes, el més ambiciós fet fins ara a Europa. Dirigit per un dels millors especialistes internacionals en la mort sobtada, el cardiòleg Ramon Brugada, aquest projecte s'està desplegant als 220 municipis de les comarques de Girona i donarà cobertura a 800.000 persones.

Enregistrat a Catalunya, Itàlia, Anglaterra i França, el documental és una provocació a la reflexió: per què alguns ciutadans d'Europa es poden sentir més protegits que d'altres? Què ha de canviar al continent per poder reduir les diferències entre països davant la mort sobtada?

 

Dimarts 13: "Lluitant per la vida"

Un càsting excepcional: Joan Massagué, Ricard Guerrero, Joan Guinovart, Xavier Estivill, Joan Cardona, Lina Badimon, científics amb renom internacional... acompanyats de molts d'altres mostren l'estat actual de les ciències de la vida a Catalunya i l'alt nivell aconseguit en els grans temes que preocupen més la societat.... Els científics parlen de càncer, genètica, cor, origen de la vida, ecologia, diabetis, immunologia i neurologia resumint cent anys de ciència, així com la seva transcendència social.

És una experiència humana i humanista col·lectiva, tenaç en la seva persistència en la lluita pel coneixement, que ha configurat un pensament col·lectiu indiscutible en oposició als drames de la història.

Fa cent anys, un grapat de científics, conscients tant dels seus deures col·lectius com del destí del país, van proclamar que la veritable glòria de Catalunya només s'assoliria quan es fes Ciència com la que es feia en altres països. El documental interroga sobre aquest repte posant l'accent en els homes que avui la fan i recorre el llarg camí que ha fet la ciència.

D'altra banda, de la mà de Moisès Broggi el documental també s'endinsa en la medicina de guerra, l'exili i la postguerra, que tensen la narració i configuren el caràcter quixotesc d'aquests herois de la ciència. Tots junts han consolidat l'estructura social catalana tant retornant els avenços científics a la societat com participant i donant relleu a la vida cultural del país.

 

Dimecres 7: "On acaben els camins"

"On acaben els camins" narra la trajectòria d'Oriol Mitjà, un jove metge català que decideix deixar la seva carrera a Barcelona i anar a una illa remota de Papua Nova Guinea a investigar malalties tropicals infeccioses. A l'illa de Lihir, es troba amb una malaltia que afecta més de 40 milions de persones al món i que fins llavors no coneixia: el pian. Aquesta malaltia, que es transmet per contacte directe, pell amb pell, i que afecta, sobretot, els nens de les poblacions més pobres, causa úlceres en la pell i pot provocar greus deformacions als ossos. El pian és endèmic a moltes regions de l'Àfrica, del sud-est asiàtic, de Sud-amèrica i algunes zones del Pacífic.

Després de tres anys d'intenses investigacions, el doctor Mitjà i el seu equip han demostrat que la malaltia es pot curar amb una sola pastilla d'un antibiòtic comú a Occident: l'azitromicina. Aquest medicament és eficaç, econòmic i fàcil de transportar a aquelles zones on és difícil arribar-hi.

L'Organització Mundial de la Salut, en assabentar-se del descobriment, ha posat en marxa una estratègia que estableix com a objectiu l'eradicació del pian l'any 2020. Per aconseguir aquesta fita serà necessari que Oriol Mitjà i el seu equip continuïn el projecte del programa pilot del tractament a Papua Nova Guinea, però també caldrà obtenir prou antibiòtics per tractar tota la població afectada. Si té èxit, el pian passarà a ser la primera malaltia eradicada mitjançant l'ús d'antibiòtics i la segona, després de la verola, eradicada arreu del món.

 

Dijous 8: "La Marató, 25 anys"

Més de 15 hores de programa en directe dedicats a la lluita contra una malaltia. Ara farà 25 anys que un diumenge de desembre, TV3 posa tots els seus recursos humans i tècnics per fer La Marató. La televisió autonòmica catalana va ser la primera televisió a Espanya a fer un programa d'aquestes característiques. És una telemarató enfocada a obtenir recursos econòmics per a la investigació de malalties, que ara per ara, no tenen una cura definitiva. Però més enllà de la recaptació econòmica, La Marató fa una important tasca de sensibilització i divulgació científica.

La cadena de televisió posa a disposició del programa tot l'equipament tècnic i humà, la resta s'aconsegueix a través de les 2.880 empreses que hi col·laboren desinteressadament (línies telefòniques, càtering, transport, etc.). El dia del programa més de 2.000 voluntaris dediquen el seu temps a fer possible La Marató. L'objectiu és que tots els fons recaptats es destinin als projectes de recerca. En aquests 24 anys s'han pogut impulsar 723 projectes de recerca, principalment centres d'investigació catalans, però també espanyols i d'àmbit internacional. I 6.500 investigadors s'han beneficiat directament del suport econòmic per poder continuar les seves línies d'estudi.

La Marató ha transcendit la pantalla i s'ha consolidat com la gran festa de la solidaritat a Catalunya. Un milió de persones es mobilitzen cada any per recaptar fons amb les 2.300 activitats que es fan repartides pel país, petites aportacions que sumades són una part important del marcador final. Cada edició recapta una mitjana de 7 milions d'euros i des de l'any 1992 s'han repartit 151.725.901 €.  És el programa que més fons recapta a l'estat espanyol i se situa al mateix nivell de les maratons internacionals de més prestigi.

 

Divendres 9: "25 anys de la Marató de TV3"

"La Marató" és més que un programa de televisió. Fa anys que ha traspassat les fronteres del mitjà per convertir-se en un fenomen social. El documental "Maratonians" retrata "La Marató" a través de sis testimonis que han estat, en algun moment de la història, protagonistes del programa. Els hem retrobat en les seves vides i convivint amb les seves malalties. "La Marató" els ha marcat i ens expliquen per què. Han viscut el programa des de dins, han vist com creixen els marcadors i, sobretot, han rebut l'empatia i la solidaritat de la gent.

Anar al contingut