"Volem treballar", el 23 d'abril a "30 minuts"

L'Organització Internacional del Treball prohibeix el treball infantil. Però a Bolívia, els nens volen treballar i estan sindicats.

L'OIT (Organització Internacional del Treball) ha condemnat Bolívia per transgredir les convencions internacionals contra el treball infantil. Recentment, el president Evo Morales va donar llum verda a una llei que autoritza els nens i nenes amb més de 10 anys a treballar. Una gran contradicció en un dels països que diu que defensa aferrissadament els drets humans. Però és que a Bolívia hi ha una realitat aclaparadora: sense el seu sou, moltes famílies no poden subsistir i els nens no poden continuar anant a escola perquè cal pagar els estudis i els materials necessaris. De fet, molts nens reivindiquen poder treballar per poder tenir més oportunitats a la vida, un cop puguin acabar l'etapa escolar. I s'organitzen.

El reportatge segueix Ana Rosa, una nena d'onze anys que al mercat de Potosí, al centre del país, ven diversos productes i objectes. Es paga els estudis i ajuda la família. Està convençuda, com molts dels nens que treballen, que "l'OIT els odia perquè no els vol permetre anar a escola". Ana Rosa és una estudiant brillant. Però és una excepció entre els "nens treballadors" de Potosí, uns 8.000. El reportatge troba l'altra cara de la moneda, explicitada pels mateixos mestres: com que els nens han de treballar, i han d'assumir unes responsabilitats que no els pertoquen de cap de les maneres, no disposen del temps adequat per seguir els estudis com cal. Molts menors tenen estrès.

 

Els menors tenen la seva pròpia organització, estan sindicats i es manifesten regularment en defensa "dels seus drets laborals". Fins i tot han mantingut algun enfrontament amb les forces antidisturbis. "Volem treballar" és testimoni de la seva reunió i de l'elecció de càrrecs: Ana Rosa en serà una de les responsables. Però la mateixa llei que obre la porta al treball infantil desencadena efectes diabòlics com l'explotació infantil. Centenars, milers de nens, treballen als mercats, als carrers i fins i tot a les mines, on perillen les seves vides, sense disposar de contractes ni d'assegurances. El president Evo Morales diu que prepara una nova llei per evitar aquests riscos.

En el reportatge "Volem treballar" es mostra la situació d'aquests nens i es parla amb educadors, amb l'OIT, i amb responsables bolivians relacionats directament amb la qüestió. Una realitat, la del treball infantil a Bolívia, que reflecteix les enormes carències del país i les necessitats de moltes famílies per poder continuar cap endavant.

Un reportatge de Wilfried Huismann

Una producció de WDR

Locució: Joel Valverde

Postproducció d'àudio: Enric Casanovas

tv3.cat/30minuts

facebook.com/30minuts

twitter.com/30minuts

 

Anar al contingut