Diumenge, a les 21.55

"Vigilants espacials", el diumenge 29 d'octubre, a "30 minuts"

 

 

"30 minuts" estrena un reportatge sobre el negoci dels satèl·lits de baix cost que poden amenaçar la nostra privacitat.

 

Planet és una petita empresa nord-americana que fabrica i envia a l'espai nanosatèl·lits, de la mida d'una capsa de sabates, i que en molt pocs anys s'ha convertit en l'operador comercial més gran del món.

 

Creada el 2010 per extreballadors de la NASA, van començar enviant telèfons mòbils a l'espai, i en aquests moments ja tenen 156 satèl·lits donant voltes a la Terra.

 

Els satèl·lits de Planet envien diàriament fotografies de la Terra que permeten detectar la desforestació, el comerç marítim o la pesca no autoritzada, així com altres activitats il·legals, però també canvis en l'orografia, deguts a inundacions o altres catàstrofes naturals. Aquesta informació serveix per a la persecució de les activitats il·legals o la intervenció dels equips d'emergència, i a l'hora de prevenir futures situacions semblants.

 

Planet només pot vendre les informacions que recullen els seus satèl·lits als clients que el govern nord-americà autoritza. Però qui poden ser, aquests clients? Aquí és on comença el debat sobre la privacitat. Perquè, què passa si es fa servir per perseguir penalment una persona o simplement per perjudicar-la? És un conflicte ètic sobre l'ús de les dades recollides que haurà d'afrontar ben aviat la indústria de satèl·lits.

 

A més a més, des del juny, Planet observa, per a les agències d'intel·ligència nord-americanes, Síria, l'Iraq, l'Iran, el Sudan del Sud i alguns països sud-americans, i això no ha fet res més que començar.

 

Actualment, hi ha uns 1.500 satèl·lits en òrbita, però la previsió és que el creixement els pròxims anys sigui enorme. Airbus en fabricarà uns 650, i SpaceX vol bastir-ne una constel·lació de 4.425.

Aquesta nova cursa de l'espai agreujarà el problema de la ferralla espacial. Des que el 1957 es va enlairar l'Sputnik, s'han llançat a l'espai 41.000 objectes artificials, però només un 5% estan en funcionament, i aquesta ferralla serà cada dia un problema més gros a l'espai i per a la Terra.  

 

 

 

Una producció d'ABC Australia

 

Un reportatge de Mark Corcoran

Imatge: David Martin

Locució: Joel Valverde

Postproducció àudio: Carles Garcia

 

tv3.cat/30minuts

facebook.com/30minuts

twitter.com/30minuts

 

Sant Joan Despí, 27 d'octubre del 2017

Anar al contingut