"Vida i mort d'un arquitecte" s'estrena a "El Documental"

"Vida i mort d'un arquitecte" i "Velocitat" a "El documental"

Demà, dijous 30 de novembre, a les 22.05, "El documental" estrena al 33 i, durant deu dies a internet, "Vida i mort d'un arquitecte", dirigit per Miguel Eek. Aquesta producció s'acosta a un dels casos més sòrdids que va passar a Mallorca el 1968: l'assassinat de José Ferragut, l'arquitecte més important de l'illa.

A continuació, el programa tornarà a oferir "Velocitat", al 33 i a internet. Un llargmetratge produït per Benecé Produccions, amb la coproducció de TV3 i dirigit per Ivó Vinuesa, que conta la història de la relació entre l'alta i la baixa velocitat a la frontera.

"Vida i mort d'un arquitecte"

El febrer de 1968, José Ferragut, l'arquitecte més destacat i controvertit de Mallorca, apareix mort en un descampat. El cos presenta evidents signes de violència, i els dos presumptes assassins són detinguts; no obstant això, el cas es tanca per la falta de proves. Cinquanta anys més tard, el documental "Vida i mort d'un arquitecte" aborda un dels casos més sòrdids de la història de Mallorca: un assassinat marcat pels silencis, la doble moral, l'homofòbia, el "boom" turístic i la corrupció.

A la dècada dels anys 50 i 60, el turisme de masses va canviar la realitat dels països del Mediterrani, i el paisatge es va transformar per donar pas a l'explotació de la indústria turística. L'arquitecte José Ferragut va lluitar contra la corrupció i el desenvolupament descontrolat de la costa de Mallorca, batalla que va fer que es guanyés enemics molt poderosos. A més, Ferragut era homosexual, en una època i en una societat conservadora i homòfoba en què l'homosexualitat era perseguida i penada. Tot això el va dur a una perillosa doble vida que va fer d'ell un home introvertit i depressiu.

Amb aquest documental, l'espectador descobreix Ferragut sense mites ni prejudicis, una mirada contemporània a través de diferents testimonis que el van conèixer, i amb recreacions de moments de la seva vida.

"Vida i mort d'un arquitecte" és una producció de Mosaic Producciones en coproducció amb IB3 i amb el suport del Consell de Mallorca; l'Ajuntament de Palma; Illes Balears Film Comission, i l'Agència Balear de Turisme. També compta amb la distribució internacional a través de la distribuïdora francesa Upside.

La cinta, dirigida per Miguel Eek, ha estat seleccionada a diversos festivals internacionals com els de Lisboa, Madrid, Lleida, Eivissa, Mèxic, Roma, Västeras, Rotterdam, Istanbul, Romania i Mallorca.

"Velocitat"

Aquest documental, fet l'any 2012, tracta el tema de la transformació i del pas del temps. "Velocitat" fa un seguiment de les obres de l'AVE, dels seus treballadors, entre l'Alt Empordà i la Catalunya Nord, i dels habitants dels pobles que hi conviuen. És una crònica poètica del procés de construcció d'una gran infraestructura a través del detall que, a més, ofereix una reflexió sobre el progrés, la mobilitat i la incidència que té sobre el paisatge i les persones.

El llargmetratge entrecreua històries en l'espai i el temps. S'hi podrà veure un grup d'operaris que construeixen, durant un any, el viaducte sobre el riu Fluvià. Un mossèn que condueix per carreteres secundàries modificades per les obres de la línia d'alta velocitat. Així com un pastor i el seu ramat als marges del traçat. El temps aturat a les antigues estacions internacionals de Portbou i Cervera, i el nou túnel del Pertús per on circula el TGV i que fa desaparèixer la frontera entre Espanya i França a 300 km/h.

El tram d'alta velocitat que uneix Barcelona i París es va inaugurar el 15 de desembre del 2013, un any després de la realització d'aquest documental.

"Velocitat", dirigit per Ivó Vinuesa, és un treball de Benecé Produccions, en coproducció amb TV3, amb el suport de l'ICIC, Beques Agita, l'Ajuntament de Figueres i CoNCA, i amb la col·laboració d'ADIF.

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut