"Vatel" i "Stella cadente", el diumenge cinèfil del 33

Diumenge, a partir de les 22.00, el 33 continua amb els seus diumenges cinèfils. Aquesta setmana, primer, la sessió de "Cinema VOS", amb "Vatel", de l'aclamat director de "La misión". Després, a "Sala 33", "Stella cadente", un divertiment històric i molt personal del breu regnat d'Amadeu I de Savoia.

"Vatel" trasllada l'espectador a la Cort de Versalles. Un film dirigit per l'aclamat director de "La misión", Roland Joffé, i protagonitzada per Gérard Depardieu, Uma Thurman i Tim Roth. Tot arrodonit amb la banda sonora del mestre Ennio Morricone.

El 1671, a punt d'esclatar una guerra amb Holanda, un príncep francès arruïnat convida el rei Lluís XIV a tres dies de festes al castell de Chantilly amb la intenció d'aconseguir un càrrec, impressionant-lo amb les seves extravagàncies. L'encarregat de muntar les festes és el seu majordom Vatel, un home intel·ligent, procedent de classe social baixa i que es veu sotmès als capricis del príncep, intensament obsessionat a destacar socialment. La dignitat de Vatel se sent afectada per aquests fets i la seva situació es complica quan s'enamora d'Anne de Montausier, la nova amant del rei. Ella li correspon perquè troba en Vatel una persona autèntica, molt diferent del cinisme que impera a la cort.

Després, "Stella Cadente" (2013), dirigida per Lluís Miñarro i protagonitzada per Àlex Brendemühl. Un divertiment històric i molt personal del breu regnat d'Amadeu I de Savoia, vingut d'Itàlia a proposta del general Prim, poc abans que aquest morís en un atemptat.  Amadeu I de Savoia  va venir amb idees modernitzadores i amb ganes d'implantar més justícia social. Però va topar amb una societat convulsa, endarrerida, analfabeta i pobra, i amb un govern ple d'enemics amb poques ganes de progrés, cosa que va fer que acabés abandonant el país.

"Stella cadente" és una de les poques referències cinematogràfiques que s'han fet d'aquesta etapa de la història d'Espanya –després de l'abdicació d'Isabel II i l'adveniment de la 1a República–, però no es tracta d'una biografia històrica. De fet, els anacronismes són presents durant el relat i això ens situa en un espai i un temps lluny dels convencionalismes de la narrativa cinematogràfica més clàssica. 

Una producció d'Eddie Saeta amb la col·laboració de TV3.

tv3.cat/sala33

twitter.com/Sala33cinema

Anar al contingut