"Una causa Nobel", el dimecres 12 d'octubre,a "60 minuts"

"60 minuts", el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat arreu del món, emet, el dimecres 12 d'octubre, a les 22.15, el reportatge "Una causa Nobel", dirigit per Inger Sunde. Una producció de Nordic World AS, guanyadora del premis Prix Europa 2015

El 2010, el Comitè del Premi Nobel va decidir atorgar el Nobel de la Pau al dissident xinès Liu Xiabao. Això va comportar un refredament total de les relacions de Noruega amb la Xina. Les autoritats xineses consideren Xiabao un criminal i en els cinc anys posteriors no hi va haver cap contacte polític entre els dos països. El Comitè del Nobel assegura que és un organisme independent del govern noruec, però els seus cinc membres són expolítics noruecs, està presidit pel primer ministre i el Parlament és qui decideix qui n'és membre.

Amb molta discreció, les autoritats noruegues han maniobrat per fer la pau amb la Xina, però la primavera del 2014 el comitè deixava caure una nova bomba: convidava el Dalai Lama, enemic de l'estat xinès, a celebrar el premi de la Pau que havia rebut el 1994. El govern noruec es va negar a rebre'l.

"Una causa Nobel" ("A Nobel cause") segueix, de manera enginyosa, les intrigues polítiques entre bastidors a Noruega a partir de la visita del líder tibetà, convidat per un dels organismes més prestigiosos del món. I es pregunta si el govern s'arrisca a un empitjorament de les relacions amb la Xina, fins a quin punt està disposat a arribar per estovar les relacions amb la superpotència asiàtica i quin efecte tenen les decisions del comitè en la política exterior del país.

tv3.cat/60minuts

Sant Joan Despí, 11 d'octubre del 2016