La Carolina i en Josep preparen un menú uruguaià a "Karakia"
La Carolina i en Josep preparen un menú uruguaià a "Karakia"
Dilluns, a les 22.00

Un tast de cultura de l'Uruguai i del Camerun, a "Karakia"

Dilluns, a partir de les 22.00, el 33 recupera dos capítols de "Karakia". El primer tasta els productes uruguaians que cuinen la Carolina i en Josep a Caldes de Montbui. El segon descobreix la cultura de la Sara, una camerunesa que també manté vincles amb els seus orígens per mitjà de la gastronomia.

Carolina i Josep, de Montevideo (Uruguai)

La Carolina i en Josep s'han integrat tant a Catalunya que, més enllà de tornar a Montevideo, voldrien exportar-hi algunes tradicions catalanes. Ja en tenen una al cap: el ball de diables en què participen des que es van instal·lar a Caldes de Montbui. Els botiguers d'aquesta població del Vallès, on hi ha molts veïns d'origen uruguaià, han sabut incorporar els productes d'aquell país de l'Amèrica del Sud. Talls de carn, per exemple, com el "matambre", que la parella prepara "a la leche" pel dinar que mostra el programa; o greix de vedella, que forma part de les típiques "tortas fritas" que els de Montevideo acostumen a menjar en dies plujosos. Per cert, us agradaria saber quin és l'origen probable del nom d'aquesta ciutat i departament uruguaià? La pista és troba en les cartes nàutiques del segle XVI.

Sara, de Yaoundé (Camerun)

Encara que la Sara va néixer a la capital del Camerun, a Yaoundé, explica que la gent allà no pertany al lloc on neix, sinó a la cultura dels seus avantpassats. La Sara és molt tradicionalista i una gran defensora dels costums del seu poble, el bamiléké. Lluny de la seva terra, ara viu a Ripollet entre la cultura catalana i el respecte al llegat dels pares, que intenta no oblidar. A la cuina de casa seva, per exemple, hi conviuen estris sofisticats entre els més senzills: el "long", la pedra de triturar, o el "ngweng", un morter fet amb fusta de baobab. Un dels plats més emblemàtics de la seva cultura és el "kondré", un guisat ben condimentat a base de plàtan mascle i carn de porc, especialment significatiu durant els rituals de casament.

El programa

"Karakia" és un espai de producció pròpia de Televisió de Catalunya pioner a Europa en el tractament de la diversitat. Estrenat l'any 2001, s'adreça a tothom que té interès per la cuina i el descobriment de nous ingredients i gustos, però sobretot vol despertar l'interès per les cultures, costums i tradicions dels veïns d'altres orígens.

 

tv3.cat/karakia

facebook.com/karakia

Anar al contingut