TV3 presenta "Videoescoles La Marató 2016: canvi de plans"

Demà, a les 20.05, "Canvi de plans", un especial de 18 minuts de durada on s'explica què són l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques, a través de testimonis i d'explicacions mèdiques senzilles. El "videoescoles" de La Marató és un espai divulgatiu que pretén sensibilitzar els alumnes d'ESO sobre aquestes malalties.

A "Canvi de plans" es coneixerà l'Eduard, un jove de 21 anys a qui la vida li va canviar d'un dia per l'altre, quan va tenir un ictus hemorràgic molt greu, fa 5 anys. Va estar a punt de morir, però, gràcies a un seguit d'operacions, al seu esperit de superació i a la seva família, l'Eduard se n'està sortint, tot i que té seqüeles importants. Ara està estudiant Dret.

La Núria, de 9 anys, va tenir un ictus quan en tenia 4, a conseqüència del qual va tenir una hemiplegia a la banda dreta del cos que li va afectar la cama, el braç i la mà. La Núria vol ser dibuixant.      

L'Alba, de 27 anys, va tenir un accident de moto el mateix dia que feia la Selectivitat. A conseqüència de la lesió va quedar tetraplègica. D'espatlles en avall no pot fer cap moviment, però, malgrat això, l'Alba ha fet dues carreres i ha treballat per a diverses empreses. És una jove lluitadora que somia viatjar i independitzar-se.

L'ictus és una de les tres malalties més letals del món, al costat del càncer i les malalties cardiovasculars. A Catalunya és la primera causa de mort en dones i la tercera en els homes. L'ictus pot afectar també els nens i els joves.

L'ictus (o accident vascular cerebral) passa quan s'interromp el subministrament de sang en una part del cervell.  

Les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques passen quan es rep un fort cop al crani o a la columna vertebral a conseqüència d'un accident (de trànsit, laboral, esportiu...).

L'actor Marc Rodríguez ("Crackòvia") farà d'amfitrió del doctor Joan Montaner, neuròleg i cap de recerca de Malalties Neurovasculars de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. El doctor Montaner explicarà de manera clara i didàctica com arriben l'ictus i les lesions medul·lars cerebrals i traumàtiques. I també parlarà del RAPID, un protocol per reconèixer quan algú està tenint un ictus per actuar ràpidament i evitar conseqüències fatals. Per evitar un "Canvi de plans" que modifiqui definitivament la vida de qui té un ictus o una lesió medul·lar i cerebral traumàtica, però també de tot el seu entorn.

I, precisament, aquest entorn, que té tanta importància en la recuperació i normalització de la vida de l'Eduard, de la Núria i de l'Alba, és el que cantarà i ballarà en la festa final d'Animal, amb el tema "Només amb tu".

Una festa a la qual esteu tots convidats!

tv3.cat/marato

Anar al contingut