"Trinxeres", memòria històrica a través de persones, emocions i territori

Diumenge, a les 22.30, després de "30 minuts", TV3 estrena "Trinxeres", un programa que segueix l'últim gran front de la Guerra Civil a Catalunya. Vuitanta anys després, tres amics recorreran a peu els 350 quilòmetres d'aquest front bèl·lic: els periodistes Carles Costa, Eloi Vila i Marc Juan.

"Trinxeres" segueix la pista de les restes que queden de la Guerra Civil i recorda  què va passar, recollint la visió de testimonis dels dos bàndols. Durant el recorregut de 350 quilòmetres, l'Eloi, en Carles i en Marc viuen moments de gran intensitat mentre escolten les històries i a través de les persones, testimonis d'aquell conflicte, les emocions i el contacte amb el territori, intenten restablir la memòria històrica.

Precisament, una de las aportacions de "Trinxeres" és el recull dels últims testimonis de la Guerra Civil a Catalunya, al territori. Els tres periodistes exploren les restes del front. Ressegueixen el que queda de la guerra per recordar què va passar, sense bàndols. Aquest recorregut els porta des del Pallars fins al delta de l'Ebre, a més de Barcelona i el camí a l'exili cap a França.

"Trinxeres" acosta els espectadors a les localitzacions bèl·liques i als monuments commemoratius. La clau és l'homenatge a persones anònimes que van viure la Guerra Civil, les que van perdre la vida al front i les que tenen històries emotives per explicar. "Trinxeres" conté moments màgics, com l'emotiu ritual de les estaques. S'han buscat llocs simbòlics per on van passar persones poc conegudes amb històries relacionades amb la guerra i s'hi ha plantat una estaca com a símbol.

Aquest diumenge comença el recorregut amb el capítol dedicat al front del Pallars, "D'Esterri d'Àneu a Tremp". El viatge comença a la part nord del front de guerra, al Pallars, als entorns d'Esterri d'Àneu, per explicar l'ocupació franquista a les Valls d'Àneu. El recorregut continua fins a Llavorsí per descobrir les restes d'una de les batalles més sagnants i desconegudes de la guerra a Catalunya: la Batalla de Baladredo (Biuse), on van morir molts soldats republicans, molts d'ells de la Lleva del Biberó. A més, l'equip recorrerà Sort, la Pobla de Segur, Tremp i la Conca Dellà: Isona, on es van disputar batalles al Mont de Conques i a la Serra de Sant Corneli.

En el primer capítol, "Trinxeres" descobreix històries com la de Juanita Cònsol, de Casa Constanset d'Isavarre, que explica com el seu avi, juntament amb nou persones més, va ser afusellat i enterrat en una fosa comuna enmig d'un prat. Un altre testimoni és el de Daniel Ramoneda, de 96 anys, supervivent d'una de les batalles més importants del front del Pallars.

tv3.cat/trinxeres

facebook.com/trinxeresTV3

twitter.com/trinxeresTV3  

Anar al contingut