Tres produccions amb participació de TV3 competeixen pel VIII Premi San Sebastián Gipuzkoa Film Commission

TV3 participa en tres de les cinc produccions que competeixen en el premi anual que concedeix la San Sebastian-Gipuzkoa Film Commission. Per una banda, el llargmetratge documental "Penélope", d'Eva Vila, coproduït per TV3, i per l'altra, "La vida lliure", de Marc Recha, i "Yo la busco", de Sara Gutiérrez Galve, totes dues amb participació de TV3.

Cinc pel·lícules, de les quals quatre dirigides per dones, competiran pel VIII Premi San Sebastián Gipuzkoa Film Commission, que reconeix el llargmetratge que reflecteix millor els valors urbanístics, paisatgístics i culturals dels llocs on es va rodar. Tres d'aquestes produccions, dues de dirigides per dones, compten amb la participació de TV3: "Penélope" d'Eva Vila, "La vida lliure" de Marc Recha i "Yo la busco" de Sara Gutiérrez Galve.

Els cinc títols finalistes han estat seleccionats entre un total de 19, que partien com a candidats al premi anual que concedeix la San Sebastian-Gipuzkoa Film Commission, entitat encarregada de promocionar la producció cinematogràfica en el territori, que conformen la institució foral i l'Ajuntament de Sant Sebastià. El jurat que decidirà quin és el llargmetratge seleccionat, està integrat per l'actriu Goya Toledo, el guionista d'"Handia", José Mari Goenaga; la periodista de TVE, Elena Sánchez; l'expert en disseny, Carlos Barrabés, i l'actriu Bárbara Goenaga.

El premi està dotat amb 7.000 euros per a la productora de la pel·lícula guanyadora i 3.000 més per a la Film Commission que hagi col·laborat en el seu rodatge, i s'entregarà el 27 setembre en el marc del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià , en un acte en què assistiran els membres del jurat i es projectarà la cinta escollida.

"Penélope"

El llargmetratge documental "Penélope" d'Eva Vila és una oda a l'absència, però també a l'audàcia de defensar-se'n i convertir-la en un motor per sobreviure. Penèlope és la modista de Santa Maria d'Oló, un petit poble de l'interior de Catalunya. Ella cus i  descús els fils. Té el caràcter d'una generació dura, però sentida. Ulisses torna al mateix poble després de trenta anys d'absència. Un viatge què és el retorn a una pàtria i a una forma de vida que s'extingirà amb ells.

Amb el mite com a motor, Penèlope es desplega en un imponent paisatge com una versió reconstruïda de l'"Odissea" d'Homer, on l'espera és el motor dels individus, però també de tot un poble.

Després de "Bajarí" (2014) i "B-Side" (2010), "Penèlope" és la tercera pel·lícula de la directora barcelonesa Eva Vila. "Penèlope" és una coproducció de TV3, Araki Films i PolandStudio, amb el suport d'Eurimages.

"La vida lliure"

Aquest film dirigit per Marc Recha i protagonitzat per Sergi López és un relat intimista explicat a través de la mirada d'una nena. L'escenari de la història és l'illa de Menorca, en un moment històric, la fi de la Primera Guerra Mundial, en què l'illa es veu assotada per la fam i el contraban i viu una epidèmia de grip. A "La vida lliure", Marc Recha dibuixa un retrat naturalista del que és la vida humana a través del paisatge i dels personatges que el viuen. La pel·lícula està rodada íntegrament a Menorca, a la zona de Ciutadella i tenen un protagonisme especial les platges d'Algaiarens i es Bot.

El llargmetratge, protagonitzat per Mariona Gomila, Macià Arguimbau i Sergi López, va participar a la 26a edició del Festival Temporada Alta, un dels festivals d'arts escèniques més important d'Europa, i a la secció MiniREC del Festival Internacional de Cinema de Tarragona. "La vida lliure" també ha passat pel Black Nights Film Festival de Tallinn i el Festival Internacional de Cinema de Gijón.

Marc Recha (l'Hospitalet de Llobregat, 1970) és un dels cineastes més prestigiosos del país. Ha dirigit nombrosos curts i nou llargmetratges, entre ells, "Dies d'agost" (2005), "Petit indi" (2008), "The bridges of Sarajevo" (2014) i "Un dia perfecte per volar" (2015). Ha obtingut reconeixement internacional en festivals com Canes, Locarno, Venècia, Nova York i Toronto.

És una producció de Turkana Films i la Perifèrica Produccions amb la participació de TV3 i IB3, i la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat.

"Yo la busco"

Aquesta pel·lícula, dirigida per Sara Gutiérrez Galve, i protagonitzada per Dani Casellas, i Laia Vidal, és una producció de Nanouk Films amb la participació de TV3.

"Yo la busco" parla de les relacions, la convivència i de decidir de quina manera es vol viure. També parla de la nit, de la soledat, de dubtes existencials i de riu­re'ns de nosaltres mateixos. El film comença amb dues motivacions: la primera, explicar una relació d'amistat entre home i dona i la segona fer un retrat de la nit barcelonina.

El Max ronda els trenta i viu amb l'Emma. Al llarg d'un matí al pis s'entra en la seva peculiar intimitat. Quan el Max torna de treballar s'as­sabenta, de manera desafortunada, que l'Emma ha decidit canviar-se de pis. Aquella és l'última nit que passaran junts. La notícia remou l'interior del Max i li fa créixer un cúmul d'emocions que exploten a mitja nit i l'empenyen a sortir de casa per allunyar-se'n. El Max surt al carrer i s'abandona a l'estranyesa de la nit barcelonina. Un viat­ge sense rumb acompanyat de desconeguts amb qui compartirà balls, kebabs i camins. Quan la nit semblava no tenir sentit, el Max troba una pista que el conduirà cap a una dona que feia temps que buscava. Sense saber si ha trobat el que buscava, la nit acaba i el Max ha de tornar a casa.

tv3.cat/ficcioicinema

Anar al contingut