Torna l'anàlisi de dades amb la secció "Big data" de "Catalunya vespre"

Avui, a partir de les 21.00, l'informatiu analitzarà l'impacte de la crisi econòmica en la despoblació dels municipis més petits de Catalunya. "Catalunya vespre", amb Kílian Sebrià i Sílvia Cóppulo, recupera la secció "Big data", en què periòdicament farà una anàlisi de grans temes a partir de l'encreuament dels milions de dades oficials amb la col·laboració de la consultoria Sibilare. L'estudi d'aquesta setmana ja es pot consultar a catradio.cat i a 324.cat.

La Catalunya rural es despobla

 El 60% de municipis catalans de menys de 1.000 habitants ha perdut població en el període comprès entre els anys 2008 i 2015. L'impacte de la crisi econòmica ha afectat, majoritàriament, les comarques rurals de l'interior del país, que formen un eix que passa pel Pirineu, Lleida, la Catalunya central, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. L'Alta Ribagorça, el Montsià, les Garrigues i la Terra Alta lideren el rànquing de comarques que han perdut més habitants.

Tanmateix, hi ha més població dedicant-se ara a la pagesia que no pas set anys enrere. Tot i que aquest augment en l'ocupació del sector primari apunta que l'èxode rural s'ha acabat, resulta insuficient per augurar una tendència positiva, de cara als propers anys, en la recuperació de població en aquests territoris.

L'altra cara de la moneda és a la costa, on prop de 200 municipis repartits en quinze comarques guanyen població: 3.500 habitants, que representen un 5% del total. Es tracta de localitats de l'Alt Empordà, que guanya gairebé un 6% de població; el Gironès, un 10%, o el Tarragonès, un 14%. En tots aquests municipis augmenta, en paral·lel a la població, l'ocupació del sector serveis, per la qual cosa en molts casos hi incideix el factor complementari de "poble dormitori".

Les dades i les gràfiques de "Big data", que s'emet a "Catalunya vespre", es troben disponibles a catradio.cat i al portal 324.cat.

 

catradio.cat

facebook.com/catradio

twitter.com/catalunyaradio

Anar al contingut