Joan Pavia, Fúlvia Nicolàs i Abel Julien a la presentació de "Tocats de l'ala"
Joan Pavia, Fúlvia Nicolàs i Abel Julien a la presentació de "Tocats de l'ala"
Dissabte, a les 15.40

"Tocats de l'ala", la nova sèrie de divulgació de TV3

Dissabte, 19 de setembre, a les 15.40, TV3 estrena "Tocats de l'ala", una sèrie de divulgació i entreteniment familiar dedicada al món dels ocells. Aquest migdia, el programa s'ha presentat a la botiga de natura Oryx, a Barcelona, on s'ha projectat un vídeo amb una mostra de la sèrie, creada i dirigida per Fúlvia Nicolàs i Joan Pavia. Durant l'acte també s'ha presentat un kit d'iniciació a l'observació d'ocells, amb una bossa que conté uns prismàtics, una guia i una llibreta de camp per als nous aficionats que descobreixin l'ocellaire que porten dins.

 

Aquest és un resum de les declaracions dels participants a la presentació:

 

Jordi Serra, cap de Continguts i Programes

"Presentem una nova perla de la factoria de Nous Formats, una de les línies de petit format i divulgació de l'estil dels programes ‘Veterinaris' i ‘Caçadors de bolets'. Busquem centrar-nos en el públic familiar en moments puntuals de la graella, com els dissabtes a la tarda, barrejant de manera enginyosa entreteniment i divulgació."

 

Miquel Garcia, cap de Documentals i Nous Formats

"Fa tretze anys, apostant per la creativitat entre l'entreteniment i el documental, ens vam plantejar: ‘i si féssim una sèrie sobre bolets?'. Després del xoc inicial, vam madurar la proposta i va sorgir ‘Caçadors de bolets', un programa que hem fet durant onze temporades. Ara, amb ‘Tocats de l'ala', volem fer una prova tan boja com aquella, adreçada a un públic familiar, mostrant territori i una afició cada cop més generalitzada. Després de tots aquests anys mirant a terra, ara mirarem amunt."

"Fúlvia Nicolàs i Joan Pavia van encapçalar l'equip per tirar endavant el projecte, que ha rebut el suport de l'Institut Català d'Ornitologia i de molts aficionats que es dediquen amb passió al món dels ocells i que segur que l'encomanaran a tothom. De fet, cada vegada hi ha més gent tocada de l'ala, i un exemple és la participació que té el Delta Birding Festival."

 

Fúlvia Nicolàs, directora de la sèrie

"L'objectiu és fer que la gent s'enamori dels ocells, una afició que val la pena perquè és divertida, interessant i molt fàcil. Nosaltres ens ho vam proposar, ens vam comprar uns prismàtics i una guia, i vam entendre per què hi ha tanta gent boja per això, com en el cas dels anglesos, que per a ells és una afició nacional."

"És un joc com el de buscar el tresor, de caça i col·leccionisme, que té un punt de friquisme, alhora que és interessant perquè entronca amb la ciència, convida a gaudir de la natura i a jugar, fa servir la tecnologia... Volem ensenyar qui es mou al voltant d'aquesta afició, que és molt transversal: hi participen des d'escoles amb projectes niu i famílies naturalistes que surten els caps de setmana, fins a experts que recorren milers de quilòmetres per veure un ocell únic."

"A cada capítol acompanyem un grup a un lloc determinat per veure els ocells que viuen en aquell entorn. Fem un seguiment de la sortida, fitxem els ocells i els presentem a l'audiència. Volem mostrar la diversitat d'ocells que tenim a Catalunya. N'hi ha molts, unes 400 espècies. En tenim una riquesa que fa venir gent de tot el món a veure'ls, i val la pena que també sigui coneguda aquí."

 

Abel Julien, de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO)

"L'any passat, al Birding Festival, ens vam trobar amb la Fúlvia i el Joan, que estaven flipant amb la quantitat de gent que va reunir aquest acte. Davant la proposta de fer un programa, em va semblar una idea extraordinària que a Catalunya es fes una iniciativa semblant a la dels països que donen importància a l'ornitologia. Després vaig veure que ells mateixos s'hi aficionaven de veritat i em va agradar molt. Això enganxa."

"Des de l'ICO hem col·laborat amb el programa en una primera fase proporcionant contactes i suggeriments de temes interessants, que després l'equip de ‘Tocats de l'ala' ha seleccionat i investigat, i després també hem ajudat en la revisió."

"Fa temps que dic que l'ornitologia a Catalunya té un potencial brutal. Hi ha molta gent que hi està interessada i en pocs anys podem triplicar el nombre d'aficionats. En això, ‘Tocats de l'ala' hi tindrà un paper important."

 

Amb un to distès i divertit, "Tocats de l'ala" mostrarà unes vuitanta espècies d'ocells amb les il·lustracions de Pep Gavaldà i la narració de la veu en off tan personal de Fermí Fernàndez. Els tretze capítols de la sèrie s'han fet amb l'assessorament científic de l'Institut Català d'Ornitologia i la participació d'aficionats, ornitòlegs i entitats naturalistes, conservacionistes i ecologistes del país.

 

tv3.cat/tocatsdelala

 

Anar al contingut